Arama

Kalbi ürperen veli: Fudayl b. İyaz

Fudayl bin İyâz, 9. yüzyılda yaşamış Horasan'ın ilk büyük sûfîlerindendir. Zamanını ilim ve ibadete vakfeden alim, Mekke'de talebelerine hadis rivayetinde bulunmuş, dönemin halifesi Harun Reşid ile diyalog kurmuştur. Ona göre helal olanı istemek ve doğruluktan sapmamak insanın süsleridir. İhlası da şöyle tanımlamıştır: "İnsanların hatırı için ameli terk etmek riya, onları memnun etmek için amel etmek şirk, bu iki durumdan kurtulmak ihlâstır." Allah korkusuyla kalbi ürperen Fudayl b. İyaz'ın hayatına daha yakından bakalım.

  • 8
  • 10
İnsanı şirkten uzaklaştıran haslet
İnsanı şirkten uzaklaştıran haslet

İhlâsın insanları riya ve şirkten uzaklaştırarak Allah'a yakınlaştıracağını düşünen Fudayl bin İyâz'a göre helal olanı istemek ve doğruluktan sapmamak insanın süsleridir. Fudayl bin İyâz bu hassasiyetle kazancının helal olmasına çok dikkat etti.

◾ Oğlu Ali bin Fudayl'ın "Helal olan şeyler azdır." demesi üzerine helal kazancın azlığının Allah katında çokluğa denk geleceğini belirtir. Ayrıca bid'ata karşı çıkmış ve ehl-i bid'at ile münasebetini keserek çevresindekilere de bunu tavsiye eder.

*Ehl-i Bid'at kimdir?
Sünneti terk ederek Kur'an ve sünneti akılla yorumlayan kimselerdir.

  • 9
  • 10
Önde gelen hadis hocalarından ders alır
Önde gelen hadis hocalarından ders alır

Peygamber Efendimiz (SAV) "Allah, bizden bir hadis duyan kimsenin yüzünü aydınlatsın." buyurmuştur. Bu hadis-i şeriften dolayı Fudayl bin İyâz Kûfe'de önde gelen hadis hocalarından ders alır.

Halifeler ve sultanların öldüğü zaman onların hatıralarının kaybolacağını ama alimler vefat ettiğinde onların eserlerinin baki kalacağı bilinir.

◾ Hadis nakletme konusunda oldukça hassas davranan Fudayl bin İyâz, bu işin ona ağır geldiğini İshak bin İbrahim et-Taberî'ye "Benden hadis nakletmem yerine dinarlar istemiş olsaydın bu bana daha kolay gelirdi." sözüyle ifade eder.

◾ Fudaly bin İyâz önce duyduğu hadisleri hayatına tatbik etmiş, sonra çevresine yaymıştır. İlmin de bu şekilde yayılması gerektiğini ileri sürerek, hadis ilmiyle uğraşan kişilerin güvenilir olması gerektiğini savunur.

  • 10
  • 10
Fudayl bin İyâz'a göre en sahîh isnâd
Fudayl bin İyâz’a göre en sahîh isnâd

◾ Bir gün Hâtim bin Yusuf, hadis rivayet etmek için Fudayl bin İyâz'ın evine gider. Yanından beş hadis getirdiğini ve bunları nakletmek istediğini söyler. Altıncı hadisi okumaya başlayınca Fudayl bin İyâz onun sözünü keserek önce doğruluğunu öğrenmesi gerektiğini söyler.

Fudayl bin İyâz'a göre en sahîh isnâd: Mansûr bin el-Mu'temir > İbrahim en-Nehaî > Alkame bin Kays > Abdullah bin Mes'ûd zinciri ile gelendir.

◾ Fudayl bin İyâz, Hicrî 187 senesinin Muharrem ayında, Aşure Günü'nde Mekke'de vefat eder. Cennetü'l-Muallâ kabristanında medfun olup oğlu Ebû Ubeyde ve ve torunu Ömer bin Ebî Ubeyde ile komşudur.

◾ Fudayl bin İyâz'a ait olduğu düşünülen tek eser Hicâbu'l-aktar'dır. Bu kitapta fizyolojik ve psikolojik hastalıkların ayetlerle tedavi edilmesine dair bilgiler yer alır.

İbni Asâkir, Târihu Dımaşk adlı eserinde Fudayl bin İyâz'ın ayrıntılı bir biyografisine yer vermiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN