Kalbin dilini seslendiren bir veli: Mevlana
Derdini nimet sayıp, ömrünü ilahi aşka adayan âlimdi Mevlana. Bir deryaydı; ney sesinde, derin düşüncelerde, semalarda aradı Allah'ı… Düşünceleri yüzyıllardır insanlığa ışık tutan alim, 66 yıllık ömründe "mutlak aşk"ın izini sürdü. Aldığı örnek eğitim, edindiği sağlam ilim, dinmek bilmeyen aşkı topluma büyük bir sevgi, engin bir dünya görüşü olarak yansıdı. Müstesna Allah dostu Mevlana Celaleddin Rumi'yi rahmet ve minnetle anıyoruz.
Giriş Tarihi: 30.09.2020
13:20
Güncelleme Tarihi: 17.12.2021
09:51
📌 Şems-i Tebrîzî ile buluşması 1244'te gerçekleşti. Ömrünün kalanını değiştiren bir ândı. Şems, Mevlana'yı görür görmez önüne çıktı. Bindiği katırın gemini sıkıca tuttu ve sordu:
"Ey dünya ve mana nakitlerinin sarrafı! Hz. Muhammed Mustafa mı büyük yoksa Bayezid-i Bistami mi?" Mevlana hiddetlenerek: "Bu nasıl sual? O ki âlemlerin nurudur, onun yanında kimin sözü olur?" Cevap verdi Tebrizli Şems:
"Resulullah, Rabbime günde yetmiş kez istiğfar ederim diyor. Ama Bayezid istiğfardan söz etmiyor. Hatta cübbemin içinde Allah'tan başkası yok diyor. Buna ne dersin hoca?"
Bir an bile tereddüt etmeden şöyle cevap verdi Mevlana:
"Resulullah, günde yetmiş makam aşıyordu. Her makama vardığında, önceki makamdaki bilgisinin yetmezliğinden istiğfar ediyordu. Bayezid, ulaştığı makamın yüceliğinde doyuma ulaştı. Gücü sınırlıydı. O yüzden böyle konuştu."
İki deryanın kavuşması böyle gerçekleşmişti.
📌 Şems'in ilminden feyizlenen Mevlana, sadece onunla konuşmaya, başkasıyla görüşmemeye başladı. Tasavvuf hırkasını giyen Mevlana, semaya başladı.
▶ Artık Mevlana'nın meclisinde ney ve rebab nağmeleri yankılanıyordu. Mevlana, hayatının bundan sonraki bölümünde şiiri, musikiyi ve semayı kendisine yol arkadaşı edindi.
Mevlana'nın insanlığa yüzyıllardır yol gösteren 5 eseri
ŞEMS NEDEN ORTADAN KAYBOLDU?
📌 Mevlana'nın bu âlimden etkilenmesi, vaktini ona ayırması, çevresindekilerin Şems'e düşmanca tavır almasına yol açtı.
▶ Bu duruma kırılan Şems bir gün ansızın ortadan kayboldu. Şems'in gidişi Mevlana'nın derin bir üzüntü haline bürünmesine neden oldu. Şam'da olduğunu haber alınca oğlu Sultan Veled'i özür dilemek ve davet etmek üzere yanına gönderdi.
▶ Şems davete icabet edince, Konya'da sema meclisleri tertip edilmeye başlandı. İki alimin yeniden bir araya gelmesi, aynı tavırların tekrarlanmasına yol açtı. Bu ikinci fitneye, Mevlana'nın oğlu Alaaddin Çelebi dahi karıştı.
▶ 1247 yılında Şems, tekrar ortadan kayboldu. Bu durum öldürüldüğüne ya da Konya'dan kaçtığına dair çeşitli rivayetlerin ortaya çıkmasına neden oldu.
📌 Mevlana Şems'in ortadan kaybolmasının ardından uzun yıllar inzivaya çekildi. Yaşadığı kederli dönemin ardından "aradığını kendinde buldu ." Yaşamını "hamdım, piştim, yandım " sözleri ile özetledi.
▶ Dirayetli ve nüfuzlu bir babanın, kıymetli bir şeyhin, büyük bilginlerin alim ve mutasavvıf olarak yetiştirdiği Celaleddin Muhammed, hayatının olgunluk çağına doğru, tarihte örneklerine az rastlanır biçimde ilahi aşkın ateşlediği "Mevlana" olarak toplumun huzurundaydı.
▶ Aldığı örnek eğitim, edindiği sağlam ilim, dinmek bilmeyen aşkı topluma büyük bir sevgi, engin bir dünya görüşü olarak yansıdı.
Ham iken Allah yolunda yanan Mevlâna Celâleddîn-i Rûmî
TÜM DÜNYAYA ARMAĞAN: MESNEVİ
📌 Mevlana'ya büyük sevgiyle bağlı sırdaşı Çelebi Hüsamettin, tasavvufu dervişlere anlatacak bir eser ortaya çıkarmasını tavsiye etti. Mevlana da Mesnevi'nin ilk 18 beytinin yazılı olduğu kağıdını sarığından çıkarıp Çelebi'ye uzattı.
▶ Ömrünün son 10-15 yıllık devresinde Mesnevi'yi ortaya çıkardı. O söylüyor, Çelebi Hüsameddin yazıyordu.
▶ Mevlana, 25 bin 700 beyitlik mesnevisini yazmayı bitirdiğinde 66 yaşındaydı.
Mesnevi'nin çocuk edebiyatına katkısı