Kalemin ince dokunuşu: Hüsn-i hat
İnsanoğlu estetik kaygılar çerçevesinde bir sanat dünyası ortaya koymuştur. İslamiyet de yapılan her işte güzele ulaşmayı hedeflemiştir. Kısaca bir kalem kullanılarak ortaya konan güzel yazı olarak özetlenebilecek Hat sanatı da Müslümanların estetik algılarında beslenip dışarı vurulan bir güzelliktir. Hat, kalbi manada Müslümanları birbirine bağlayan, bakıldığında insanların fazlaca etkilendiği bir güzel sanattır.
Giriş Tarihi: 13.08.2021
18:56
Güncelleme Tarihi: 13.08.2022
10:15
Sesli dinlemek için tıklayınız.
Karahisarî Ahmed Şemseddîn 📌Aslen Afyonludur, II. Bayezid döneminde İstanbul'a yerleşmiştir. Ehl-i Hiref'ten olmuştur. Hayatı boyunca zühdâne bir hayat sürmüştür. Birkaç farklı üsluptan etkilenerek yeni bir form oluşturmuş bu şekilde bir ekol sahibi olmuştur. Yenilikleri sayesinde etrafında birçok talebe toplanmıştır. Kanuni Sultan Süleyman için Mushaf-ı şerif kaleme almıştır. Bu Mushaf dönemin medeniyet seviyesini gözler önüne sermektedir.
(x)Ehl-i Hiref : Osmanlı'da el sanatları ile uğraşan kişilere verilen genel isim.
Karahisarî ekolüne dâhil olan büyük hattalar şöyle sıralanabilir; ➡Matrakçı Nasuh ➡Üsküdârlı Hasan Çelebi ➡Erzurumlu Halid ➡İmam Mehmet Efendi ➡*Cezzar Abdullah Efendi
(x)*Cezzar : Deve kasabı anlamına gelmektedir.
(X) 🔍 Bilgi Notu: Karahisari'nin olgunluk dönem eserleri Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde sergilenmektedir.
Hafız Osman Efendi 📌17. yüzyıl hattatlarındandır. Şeyh Hamdullah ekolünde geçirdiği yıllar kendisini bir ekol olmaya itmiştir. Hafız Osman'ın Sultan II. Mustafa ve III. Ahmet'e hat hocalığı yapması sarayda itibarını yükseltmiştir. Hayatı boyunca yirmi beş Mushaf yazmıştır. II. Abdülhamid'in İslam âlemine dağıttırdığı Mushaflar Hafız Osman hattıdır. Hayatı boyunca maddi durumlarını önemsemeden tüm çocuklara ücretsiz ders vermiştir. Bugün İslam dünyasında en çok benimsenen hat Hafız Osman hattıdır.
➡Hezarfen Mehmet Efendi ➡Sultan lll. Ahmet ➡Sultan ll. Mustafa ➡Seyyid Abdulhalim ➡Veliyüddin Efendi ➡Yedikuleli Seyyid Abdullah Efendi
📌Osmanlı son dönemi ve Cumhuriyet döneminde de Hat çalışmaları durmaksızın devam etmiştir. Çünkü en güzel yazıyı yazmak her kuşağı cezbetmiştir. Coşkun akan bu ırmak her türlü olumsuz şartlara rağmen debisini artırarak bir güzellik havzası oluşturmuştur. ➡Hacı Kâmil Akdik ➡Mustafa Halim Özyazıcı ➡Necmeddin Okyay ➡Hasan Çelebi ➡Hüseyin Kutlu ➡Hamid Aytaç
📌Hamid Aytaç, son devirlerde devraldığı misyonunu yılmadan ileri taşımıştır. Son dönemde Hüseyin Kutlu ve Hasan Çelebi'nin hatları Türkiye başta olmak üzere çoğu İslam ülkesinde sergilenmekte ve İslam sanatının hala devam ettiğini tüm dünyaya kanıtlamaktadır.
M. Uğur Derman Hoca’nın emekleri
📌Fikriyat'ın kıymetli yazarlarından Uğur Derman hocamız da ömrünü İslam sanatlarına ve bilhassa hüsn-i hatta vakfetmiştir. Hocamızın hat sevgisi üniversitede yıllarında başlamış ve bu aşk zamanla dallanıp budaklanmıştır. Hocamızı bu alana yönlendiren Haydarpaşa Lisesi'nden hocası Mahir İz olmuştur. Bu yönlendirmeler ve içerisinde başlayan aşk neticesinde hocamız 1955'de Üsküdar'ın manevi zatlarından Necmeddin Okyay Efendi'ye talebe olup icazet almıştır. Devam eden yıllar içinde Prof. Dr. Süheyl Ünver, Macid Ayral ve Halim Özyazıcı gibi büyük zatlardan istifade etmiştir.
(x) Prof. Uğur Derman'ın Fikriyat'taki yazılarını okumak için tıklayın
📌Uğur Derman hocamız Medresetü'l-Hattâtîn Yüz Yaşında, Türk Hat Sanatının Şaheserleri, İslâm Kültür Mirâsında Hat Sanatı, Medeniyet Âleminde Yazı ve İslâm Medeniyetinde Kalem Güzeli, Emin Barın Hat Koleksiyonu, Doksandokuz İstanbul Mushafı, Kādıasker Mustafa İzzet Efendi Hilyesi gibi eserleri ile hat sanatının tarihine, inceliklerine ışık tutmaktadır. Hoca bu emekleri ile kuşaklar arasında bu hasletlerin taşınması gibi hürmet gösterilmesi gereken çok kıymetli bir vizyonu ihya etmektedir.
(x) Prof. Uğur Derman'ın hat tavsiyeleri için tıklayınız.
➡ Şeyh Hamdullah'ın "Nesih, Rika, Sülüs" bir hat levhası bugün Dublin'deki Chester Beatty Kütüphanesindedir. ➡ Ayasofya'daki büyük hat levhaları (Allah, Muhammed, Ebubekir, Ömer, Osman, Ali, Hasan, Hüseyin) Kazasker Mustafa İzzet Efendi 'ye aittir. ➡ Hattat Mustafa Halim Özyazıcı Yavuz Selim, Balipaşa, Azapkapı, Sokullu Mehmed Paşa, Beyoğlu Ağa, Hacı Bayram,Şehremini, Alsancak, Şeyh, Delikliçınar ve Maltepe Camiilerinin kubbe ve kuşak yazılarını kaleme almıştır. ➡ Sultan II. Mahmut'un Nisa suresi 58. Ayetini içeren hat levhası Bursa Ulu Camii'de asılıdır. ➡ Hattat Şefik Bey'in çokı güzel bir hat levhası Bursa Ulu Camii'dedir. ➡ Karahisarî' nin eserleri; Topkapı Sarayı Müzesi'nde bulunan Mushaf, Piyale Paşa Camii yazıları, Süleymaniye Camii kubbe ve pencere üstü levhaları, Kâhire, Menyel Sarayı Hat Müzesi'nde nesta'lik yazısı sayılmaktadır.