Arama

Karaviyyin Üniversitesi hakkında 5 bilgi... Fatma El Fihri kimdir? 📘

Müslümanlar yeni şeyler öğrenmenin ve buluşlarını paylaşmanın sevincini her daim yaşadı. 9. yüzyılın sonlarında neredeyse tüm camilerde erkek ve kızlar için bir ilkokul vardı. Fatma el Fihri isminde Tunuslu bir ilim aşığı, Karaviyyin adlı okulu olan bir cami yaptırdı. Günümüzde dünyanın en eski üniversitesi olan Karaviyyin, zamanına göre yüksek teknoloji teçhizatları olan, astronomi aletleri, usturlaplar, güneş, kum ve su saatleri ile yüksek bir donanıma sahipti.

  • 10
  • 11

Karaviyyin Camii

🔹 Fas Fatımi hâkimiyetine girinceye kadar Karaviyyin Camii'nde vakit namazları kılınır; Cuma hutbeleri ise Câmiu'ş-Şürefâ'da okunur.. Fatımi hâkimiyetiyle beraber Cuma hutbeleri daha geniş bir mekâna sahip olan Karaviyyin Cami'nde okunmaya başlandı ve ilk hutbe Fakih Ebû Muhammed Abdullah b. Ali tarafından okunur. Karaviyyin Camii Fas'taki bütün camilere örnek olmuştur.

🔹 Özellikle kültür hayatında bırakmış olduğu izlerden dolayı manevi değeri ve fazileti hakkında çeşitli rivayetler nakledilir ve İslâmiyet'in kutsal kabul ettiği Mescid-i Harâm, Mescid-i Nebevî ve Mescid-i Aksâ ile mukayesesi yapılır.

🔹 Cami, inşasından itibaren ilmî hayatın inkişafına kaynaklık eden bir eğitim ve kültür merkezi olarak ortaya çıkar. İslâm dünyasının en önemli kültür merkezlerinden biri haline gelir.

🔹 Karaviyyin Medresesi Fas'ın bağımsızlığa kavuşmasından (1956) sonra modern bir üniversiteye dönüşür, İslâmî öğretime devam eder.

  • 11
  • 11

Karaviyyin Kütüphanesi

🔹 Caminin külliyesinde yer alan Karaviyyin Kütüphanesi de ayrı bir önem taşımaktadır. Caminin yapılmasıyla birlikte mushaflar ve bazı hadis kitapları özel bir bölümde yer alır.

🔹 Yazma eserler açısından İslam dünyasının en zengin kütüphanelerinden biri olan Karaviyyin Kütüphanesi'nde kâğıt ve ceylan derisi üzerine yazılmış, aralarında Sultan Ahmed el-Mansûr tarafından hediye edilir. Olanın da bulunduğu çeşitli mushaflar yer alır. Dini eserlerin yanında tıp, felsefe ve matematik bilimine ait kıymetli eserler mevcuttur.

Tarihin tozlu sayfalarında kalan gizemli kütüphaneler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN