Arama

Kıyamet Suresi tefsiri

Kıyametin kopması, bu esnada meydana gelecek olan hadiseler, sekerat halindeki kimsenin hali, dirilme ve hesap, ahiretin varlığı üzerine delillerden müteşekkil olan Kıyamet Suresi, 40 ayet olup Mekki surelerdendir. Mushaf sıralamasında yetmiş beşinci sırada olan Kıyamet Suresi, kıyamet gününün dehşetini tasvir etmesi bakımından oldukça önemlidir.

  • 10
  • 18

Kıyâmet Suresi 11-15. Ayet Tefsiri

◼ Yüce Allah Hz. Peygamber'in şahsında insanlığa hitap ederek kıyamet koptuğu gün artık Allah'ın huzurundan başka kaçıp sığınılacak, varıp durulacak bir yerin bulunmadığını haber vermektedir. O gün herkes Allah'ın huzurunda toplanacak ve dünyada yapıp ettikleri ve yapması gerektiği halde yapmadıkları iyi ve kötü ne varsa hepsi ona haber verilecektir. Bununla birlikte insan görünüşte cezadan kurtulmak için çeşitli mazeretler ileri sürse de 15. âyetin bildirdiğine göre, gerçekte kendisi hakkında yine kendisi tanıklık edecek, gerçeği gizlemesi mümkün olmayacaktır. İsrâ sûresinin 14. âyetinde de bazı müfessirler, insanın kendisi hakkında tanıklık etmesini, organlarının şahitlik yapması (bk. Nûr 24/24; Yâsîn 36/65) olarak açıklamışlardır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 11
  • 18

Kıyâmet Suresi 16-19. Ayet

﴾16﴿ Onu zihnine bir an önce kaydetmek için, okumada acele etme.

﴾17﴿ Onu zihninde toplayıp okumanı sağlama işi bize aittir.

﴾18﴿ O halde onu okuduğumuz zaman sen onun okunuşunu takip et.

﴾19﴿ Sonra onu anlatmak elbette bize aittir.

  • 12
  • 18

Kıyâmet Suresi 16-19. Ayet Tefsiri

◼ Hz. Peygamber, gelen vahyi hemen hâfızasına yerleştirmek için tamamlanmasını beklemeden diliyle tekrarlıyordu. Allah Teâlâ bu âyetleri indirerek ona vahiy geldiğinde nasıl davranması gerektiğini öğretmiştir (bk. Taberî, XXIX, 116-119; Buhârî, "Tefsîr", Sûre, 75, 2). Bu âyetlerde yüce Allah üç şeyi kendi üzerine aldığını bildirmiştir: 1. Vahyi hafızalarda ve yazılı olarak toplayıp Resûlullah'ın unutmamasını sağlamak (bu hususta ayrıca bk. A'lâ 87/6); 2. Vahyi Hz. Peygamber'in okumasını sağlamak; 3. Vahyi açıklamak. Ayrıca 19. âyette vahiy kendisine okunduğunda Hz. Peygamber'in susarak onu dinlemesi emredilmiş, o da böyle yapmıştır (Buhârî, "Tefsîr", 75; Müslim, "Salât", 148).

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 13
  • 18

Kıyâmet Suresi 20-25. Ayet

﴾20﴿ Hayır (ey insanlar)! Doğrusu siz çabucak gelip geçeni seviyorsunuz,

﴾21﴿ Âhireti ise bir yana bırakıyorsunuz.

﴾22-23﴿ Oysa o gün bir kısım yüzler rablerine bakarak mutlulukla parıldayacak;

﴾24-25﴿ Bir kısım yüzler ise o gün insanın belini kıracak bir felâketi sezerek sararıp solacaktır.

  • 14
  • 18

Kıyâmet Suresi 20-25. Ayet Tefsiri

◼ Hz. Peygamber'in vahyi alışıyla ilgili özel olarak kendisine hitap eden ara cümlelerden sonra bu âyetlerde insanlığa yönelik genel bir hitapla tekrar başa dönülerek müşriklerin öldükten sonra dirilme olmayacağına dair iddiaları reddedilmekte, bu konuda geçerli mazeretlerinin bulunmadığı, fakat dünya zevk ve lezzetlerine düşkünlüklerinden dolayı âhiret hayatını reddettikleri ve bu sebeple kınandıkları anlaşılmaktadır. İnsanların kınanmasının sebebi dünya nimetlerini sevmeleri değil, bu yüzden âhireti terketmeleridir. Çünkü dünya nimetleri insanlar için yaratılmıştır (krş. A'râf 7/31-33). 22. âyette geçen "o gün"den maksat kıyamet günüdür.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN