Arama

Kıyamet Suresi tefsiri

Kıyametin kopması, bu esnada meydana gelecek olan hadiseler, sekerat halindeki kimsenin hali, dirilme ve hesap, ahiretin varlığı üzerine delillerden müteşekkil olan Kıyamet Suresi, 40 ayet olup Mekki surelerdendir. Mushaf sıralamasında yetmiş beşinci sırada olan Kıyamet Suresi, kıyamet gününün dehşetini tasvir etmesi bakımından oldukça önemlidir.

Kıyâmet Suresi 7-10. Ayet

﴾7-9﴿ Göz dehşetle açıldığı, ay tutulduğu, güneşle ay birleştirildiği zaman;

﴾10﴿ İşte o gün insan "Kaçacak yer var mı?" diyecektir.

Kıyâmet Suresi 7-10. Ayet Tefsiri

◼ 6. ayette inkârcılar "Kıyamet günü ne zamanmış?" şeklindeki sorularında ciddi olmadıkları için verilen cevapta kıyamet gününün zamanına ilişkin açıklama yapmak yerine oldukça kısa fakat son derece edebî ve etkileyici ifadelerle o gün meydana gelecek olaylar anlatılarak muhatapların uyarılması amaçlanmıştır. Çünkü insan için hayatî önem taşıyan şey, kıyametin ne zaman kopacağını bilmek değil, onun kopmasıyla başına nelerin gelebileceğini iyice anlayıp ebedî hayata gerektiği şekilde hazırlanmaktır. 7. âyette geçen "göz dehşetle açıldığı" şeklindeki ifade mecazî bir anlatım olup ansızın meydana gelecek olan kıyamet gününün şiddetinden dolayı insanın içine düşeceği şaşkınlık, korku, dehşet gibi psikolojik hallere işaret eder (Şevkânî, V, 388).

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Kıyâmet Suresi 11-15. Ayet

﴾11﴿ Hayır, sığınacak bir yer yoktur!

﴾12﴿ O gün varıp durulacak yer sadece rabbinin huzurudur.

﴾13﴿ O gün insana yaptığı ve yapmadığı her şey hakkında bilgi verilecektir.

﴾14-15﴿ Artık insan, mazeretlerini sayıp dökse de kendine kendisi tanıktır.

  • 10
  • 18

Kıyâmet Suresi 11-15. Ayet Tefsiri

◼ Yüce Allah Hz. Peygamber'in şahsında insanlığa hitap ederek kıyamet koptuğu gün artık Allah'ın huzurundan başka kaçıp sığınılacak, varıp durulacak bir yerin bulunmadığını haber vermektedir. O gün herkes Allah'ın huzurunda toplanacak ve dünyada yapıp ettikleri ve yapması gerektiği halde yapmadıkları iyi ve kötü ne varsa hepsi ona haber verilecektir. Bununla birlikte insan görünüşte cezadan kurtulmak için çeşitli mazeretler ileri sürse de 15. âyetin bildirdiğine göre, gerçekte kendisi hakkında yine kendisi tanıklık edecek, gerçeği gizlemesi mümkün olmayacaktır. İsrâ sûresinin 14. âyetinde de bazı müfessirler, insanın kendisi hakkında tanıklık etmesini, organlarının şahitlik yapması (bk. Nûr 24/24; Yâsîn 36/65) olarak açıklamışlardır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 11
  • 18

Kıyâmet Suresi 16-19. Ayet

﴾16﴿ Onu zihnine bir an önce kaydetmek için, okumada acele etme.

﴾17﴿ Onu zihninde toplayıp okumanı sağlama işi bize aittir.

﴾18﴿ O halde onu okuduğumuz zaman sen onun okunuşunu takip et.

﴾19﴿ Sonra onu anlatmak elbette bize aittir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN