Arama

Kudüs’ün ilk kadısı: Ubade bin Samit

Medineli sahabelerden Ubade bin Samit, ashab-ı suffenin hocası, Filistin'in ilk kadısıydı. Birinci Akabe Biatı'ndan sonra gösterdiği ahde vefa ile ayetlerin nazil olmasına vesile oldu. İslam'ı öğretmek dışında görev kabul etmeyen Ubade bin Samit, Peygamber Efendimiz döneminde Kur'an-ı Kerim'in tamamını ezberleyen 5 sahabeden biriydi. Peki, hangi olay üzerine ayetler nazil oldu?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 10
  • 17
FİLİSTİN’İN İLK KADISI OLDU
FİLİSTİN’İN İLK KADISI OLDU

🔸 Ubade bin Samit Humus'ta kadı, Ebu'd Derda Şam'a, Muaz da Filistin'e geçti. Muaz'ın Amvas Vebası'nda vefat etmesi üzerine Ubâde bin Sâmit Filistin'e yerleşti ve vefatına kadar da burada kaldı. Aynı zamanda kendisi Kudüs'te kadılık yaptı. Böylece Filistin'in ilk kadısı oldu.

(X) Amvas Vebası İslam tarihini nasıl değiştirdi?

  • 11
  • 17
BİN KİŞİYE BEDEL KOMUTAN
BİN KİŞİYE BEDEL KOMUTAN

🔸 Ubade bin Samit (RA), Hz. Ömer'in (RA) zamanında Mısır'ın fethine de katıldı. Amr bin As, Mısır üzerine hareket ettikten sonra halifeden yardım istedi. Hz. Ömer halife ona her birinin kumandasında 1000 kişi olmak üzere, dört komutan gönderdi. Komutana da "Bunlardan her birinin bin kişiye bedeldir" diye mektup yazdı. İskenderiye, Ubade'nin eliyle fethedildi. Gönderilen bu yiğitler; Zübeyr bin Avvam, Mikdâd bin Amr, Ubâde bin Sâmit ve Mesleme bin Mahled idi.

(X) İslam ordularının genç komutanı

  • 12
  • 17
KIBRIS GAZASINA KATILDI
KIBRIS GAZASINA KATILDI

🔸 Hz. Osman (RA) döneminde, eşi Ümmü Haram'la beraber Kıbrıs gazasına katıldı. Peygamber Efendimiz bu savaşı "Rüyamda bana ümmetimden bir grup mücahidin, şu denizin üzerinde - padişahların tahtlarına kuruldukları gibi- gemilere binerek Allah yolunda deniz harbine gittikleri gösterildi" sözleriyle önceden haber vermişti. Bu gazada eşi Ümmü Haram şehit oldu.

(X) Kur'an-ı Kerim'in kalbi Yasin Suresi

  • 13
  • 17
MUAVİYE İLE ARALARINDA NEDEN ANLAŞMAZLIK ÇIKTI?
MUAVİYE İLE ARALARINDA NEDEN ANLAŞMAZLIK ÇIKTI?

🔸 Ubade bin Samit (RA), Muaviye komutasındaki orduyla beraber Bizans topraklarına yapılan sefere katıldı. Burada halkın altın para ile altın parçalarını, dirhemle de gümüş parçalarını alıp sattıklarını gördü.

🔸 Ubade (RA) bu uygulamanın faiz olduğunu, Peygamber Efendimiz (SAV) tarafından yasaklandığını duyurdu. Muaviye ise "Ben vade karışmadıkça bunda faiz görmüyorum." dedi. Muaviye: "Ben vade karışmadıkça bunda faiz görmüyorum." dedi. Ubade bin Samit, "Ben sana Allah Resûlü'nden (SAV) rivayette bulunuyorum sen kendi reyini söylüyorsun. Allah beni bu seferden sağ çıkarırsa bir daha senin amir olduğun yerde ikamet etmeyeceğim." dedi ve gazadan sonra Medine'ye döndü. Hz. Ömer'e (RA) durumu anlattı.

(X) Tebbet suresi okunuşu

  • 14
  • 17
“RESULULLAH’IN EMRİ ONUN DEDİĞİ GİBİDİR”
RESULULLAH’IN EMRİ ONUN DEDİĞİ GİBİDİR

🔸 Halife sahabeye kendisi gibi insanların bulunmadığı yerlerin hayırsız topraklar sayılacağını söyleyerek Suriye'ye geri dönmeye ikna etti. Muaviye'ye de şöyle yazdı: "Ubâde üzerinde hiçbir surette amirliğin yoktur. Halkı da onun söylediği tatbikata sevk et. Çünkü Resulullah'ın (SAV) emri onun dediği gibidir."

🔸 Daha sonra aralarında başka anlaşmazlıklar olsa da Muaviye onun fıkhı kendisinden daha iyi bildiğini itiraf etti.

(X) Emirü'l Mü'minin: Hz. Ömer

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN