Kudüs’ün ilk kadısı: Ubade bin Samit
Medineli sahabelerden Ubade bin Samit, ashab-ı suffenin hocası, Filistin'in ilk kadısıydı. Birinci Akabe Biatı'ndan sonra gösterdiği ahde vefa ile ayetlerin nazil olmasına vesile oldu. İslam'ı öğretmek dışında görev kabul etmeyen Ubade bin Samit, Peygamber Efendimiz döneminde Kur'an-ı Kerim'in tamamını ezberleyen 5 sahabeden biriydi. Peki, hangi olay üzerine ayetler nazil oldu?
Giriş Tarihi: 18.09.2020
18:16
Güncelleme Tarihi: 11.09.2022
16:20
Sesli dinlemek için tıklayınız.
🔸 Hz. Osman (RA) döneminde, eşi Ümmü Haram'la beraber Kıbrıs gazasına katıldı. Peygamber Efendimiz bu savaşı "Rüyamda bana ümmetimden bir grup mücahidin, şu denizin üzerinde - padişahların tahtlarına kuruldukları gibi- gemilere binerek Allah yolunda deniz harbine gittikleri gösterildi " sözleriyle önceden haber vermişti. Bu gazada eşi Ümmü Haram şehit oldu.
(X) Kur'an-ı Kerim'in kalbi Yasin Suresi
MUAVİYE İLE ARALARINDA NEDEN ANLAŞMAZLIK ÇIKTI?
🔸 Ubade bin Samit (RA), Muaviye komutasındaki orduyla beraber Bizans topraklarına yapılan sefere katıldı. Burada halkın altın para ile altın parçalarını, dirhemle de gümüş parçalarını alıp sattıklarını gördü.
🔸 Ubade (RA) bu uygulamanın faiz olduğunu, Peygamber Efendimiz (SAV) tarafından yasaklandığını duyurdu. Muaviye ise "Ben vade karışmadıkça bunda faiz görmüyorum." dedi. Muaviye: "Ben vade karışmadıkça bunda faiz görmüyorum." dedi. Ubade bin Samit, "Ben sana Allah Resûlü'nden (SAV) rivayette bulunuyorum sen kendi reyini söylüyorsun. Allah beni bu seferden sağ çıkarırsa bir daha senin amir olduğun yerde ikamet etmeyeceğim." dedi ve gazadan sonra Medine'ye döndü. Hz. Ömer'e (RA) durumu anlattı.
(X) Tebbet suresi okunuşu
“RESULULLAH’IN EMRİ ONUN DEDİĞİ GİBİDİR”
🔸 Halife sahabeye kendisi gibi insanların bulunmadığı yerlerin hayırsız topraklar sayılacağını söyleyerek Suriye'ye geri dönmeye ikna etti. Muaviye'ye de şöyle yazdı: "Ubâde üzerinde hiçbir surette amirliğin yoktur . Halkı da onun söylediği tatbikata sevk et. Çünkü Resulullah'ın (SAV) emri onun dediği gibidir."
🔸 Daha sonra aralarında başka anlaşmazlıklar olsa da Muaviye onun fıkhı kendisinden daha iyi bildiğini itiraf etti.
(X) Emirü'l Mü'minin: Hz. Ömer
UBADE’NİN OĞLUNA VASİYETİ
🔸 Vefatına yakın bütün köle, hizmetçi ve komşularını yanına çağırarak onlardan helallik istedi. Oğlu Velîd'e Allah'a (CC) ve kadere, hayır ve şerrin Allah'tan (CC) olduğuna inanmasını vasiyet etti. 654 yılında Filistin'de vefat etti ve Remle'de defnedildi.
🔸 Ubade bin Samit (RA), iki metreden uzun boylu, heybetli, koyu esmer tenli ve güzel giyinmeyi seven bir kişiydi. Zengin olduğu halde takva içinde yaşar, ihtiyaç sahiplerine ikramda bulunurdu.
UBADE BİN SAMİT’İN RİVAYET ETTİĞİ HADİSLER
Ubade bin Samit, çeşitli konularda 181 hadis rivayet etti.
"Bir gün hasta idim. Rasulullah (sav) ensardan bazı kişilerle beni ziyarete geldiler. Resûl-i Ekrem şehitlerden bahsederken "Kimlerin şehit sayıldığını bilir misiniz?" diye sordu. Herkes susmuştu. Allah Rasûlü (sav) sorusunu üç kez tekrarladı. Nihayet hanımıma beni yataktan kaldırıp tutmasını söyledim. Şöyle cevap verdim: "Şehit İslamiyet'i kabul eden, hicret eden sonra Allah yolunda ölendir."
Bunun üzerine Rasulullah (SAV) "O zaman ümmetimin şehitleri çok az olur. Allah yolunda ölen şehittir, denizde boğulanlar şehittir, karın ağrısından ölenler şehittir, lohusalıktan ölen kadın şehittir."
(X) Ahmed b. Hanbel, Müsned, IV
(X) Fikriyat'ta yer alan hadislere ulaşmak için tıklayın