Kudüs’ün ilk kadısı: Ubade bin Samit
Medineli sahabelerden Ubade bin Samit, ashab-ı suffenin hocası, Filistin'in ilk kadısıydı. Birinci Akabe Biatı'ndan sonra gösterdiği ahde vefa ile ayetlerin nazil olmasına vesile oldu. İslam'ı öğretmek dışında görev kabul etmeyen Ubade bin Samit, Peygamber Efendimiz döneminde Kur'an-ı Kerim'in tamamını ezberleyen 5 sahabeden biriydi. Peki, hangi olay üzerine ayetler nazil oldu?
Giriş Tarihi: 18.09.2020
18:16
Güncelleme Tarihi: 11.09.2022
16:20
Sesli dinlemek için tıklayınız.
PEYGAMBERİMİZİN UBADE’YE UYARISI
🔸 Ubade (RA), hayatın boyuncu savaşlara katıldı, Hudeybiye Antlaşması'nda bulunduğu gibi Mekke fethi sırasında ensar birliğinin kumandanlığını yaptı. Peygamber Efendimiz (SAV) kendisini zekat memuru olarak vazifelendirdi. Zekat memurları; bölgede asayişi sağlar, İslam'ı tebliğ eder, zekat ve vergileri toplardı.
(X) Leyl Suresi okunuşu
🔸 Allah Resulü (SAV) Ubade Bin Samit'i zekat tahsiline göndermek üzere yola çıkınca: "Ey Velid'in babası! Allah'tan kork da kıyamet gününde Allah'ın huzuruna böğüren bir deve veya ineği yahut da meleyen bir koyun veya keçiyi (sırtına) yüklenmiş olarak gelme!"
🔸 Ubade (RA): "Ya Rasûlallâh! Durum gerçekten böyle mi olur?" diye sorunca Rasûlullâh (SAV) "Evet, nefsim kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki durum aynen böyledir. Bundan ancak Allah'ın merhamet ettiği kimseler kurtulabilir." cevabını verdi. Bunun üzerine Ubâde b. Sâmit "Seni hak ile gönderen Allah'a yemin ederim ki iki kişiye bile idareci olmayacağım" dedi.
Bundan sonra da hayatı boyunca İslam'ı tebliğ ve öğretmek dışında görev kabul etmedi.
(X) Peygamberimizin uyarıları ve tavsiyeleri
KUR’AN-I KERİM’İN TAMAMINI EZBERLEYEN SAHABELERDEN
🔸 Ubade bin Samit (RA), Muaz bin Cebel (RA) , Ubey bin Ka'b (RA) , Ebû Eyyub (RA) ve Ebu'd-Derdâ (RA) Peygamberimizin döneminde Kur'an-ı Kerim'in tamamını ezberleyen sahabelerdendi.
🔸 Peygamber Efendimiz (SAV) tarafından ashâb-ı Suffe'den Kur'an okumayı bilmeyenlere Kur'an öğretmekle görevlendirildi. Aynı zamanda Resulullah'ın (SAV) vahiy kâtipliğini yaptı.
(X) A'la suresi Arapça Türkçe okunuş u
SURİYE HALKINA İSLAM’I ÖĞRETMEKLE GÖREVLENDİRİLDİ
🔸 Resulullah'ın vefatından sonra Ubade bin Samit (RA), Hz. Ebu Bekir (RA) tarafından Rum kralı Herakliyus'a elçi olarak gönderildi. Hz. Ömer'in halifeliğinde ise Suriye halkına Kur'an-ı Kerîm'i ve İslam'ı öğretmekle görevlendirildi.
Hz. Ömer yanına ensardan Muâz b. Cebel, Ubâde b. Samit, Übeyy b. Ka'b, Ebû Eyyûb ve Ebû Derdâ'yı çağırarak: "Şam'daki din kardeşleriniz, kendilerine Kur'an ve din ahkâmını öğretecek birkaç kişiyi göndermem için istekte bulunuyorlar. Allah sizden razı olsun. Sizde aranızda bu iş için üç kişiyi seçin ve bu konuda bana yardımcı olun. İsterseniz aranızda kura çekin, isterseniz sizden üç kişi bu işi kura çekmeden üzerine alsın." dedi.
🔸 Onlar da: "Biz kura çekmeyiz." (Ebû Eyyüb'ü kastederek) Bu ihtiyardır. (Übey b. Ka'b'ı da kastederek) Bu da hastadır, diyerek Muâz b. Cebel, Ubâde b. Samit ve Ebü'd-Derdâ Şam'a gitmek üzere yola çıktılar. Hz. Ömer onlara:
"Önce Humus'a gidin. Çünkü siz orada çeşitli kimseler göreceksiniz. Kimisi çabuk anlar. Böyle bir kimseyi gördüğünüzde, önce ona öğretin. Ondan sonra halkın bir kısmını ona teslim edin. Humus'ta işinizi tamamladığınıza kanaat getirdikten sonra biriniz orada kalsın. Biriniz Dımaşk'a, biriniz de Filistin'e gidin."
(X) Kadir suresi ve manası
FİLİSTİN’İN İLK KADISI OLDU
🔸 Ubade bin Samit Humus'ta kadı, Ebu'd Derda Şam'a, Muaz da Filistin'e geçti. Muaz'ın Amvas Vebası'nda vefat etmesi üzerine Ubâde bin Sâmit Filistin'e yerleşti ve vefatına kadar da burada kaldı. Aynı zamanda kendisi Kudüs'te kadılık yaptı. Böylece Filistin'in ilk kadısı oldu.
(X) Amvas Vebası İslam tarihini nasıl değiştirdi?
🔸 Ubade bin Samit (RA), Hz. Ömer'in (RA) zamanında Mısır'ın fethine de katıldı. Amr bin As, Mısır üzerine hareket ettikten sonra halifeden yardım istedi. Hz. Ömer halife ona her birinin kumandasında 1000 kişi olmak üzere, dört komutan gönderdi. Komutana da "Bunlardan her birinin bin kişiye bedeldir " diye mektup yazdı. İskenderiye, Ubade'nin eliyle fethedildi. Gönderilen bu yiğitler; Zübeyr bin Avvam, Mikdâd bin Amr, Ubâde bin Sâmit ve Mesleme bin Mahled idi.
(X) İslam ordularının genç komutanı