Arama

Kulluk bilincinin esası: Ölçülü olmak

Ölçülü ve dengeli olma durumu, çağımızda en sık karşılaştığımız ve muzdarip olduğumuz konuların başında gelir. Çünkü aksi halde her şey bozulmaya ve zamanla yok olmaya mahkumdur. Bu minvalde hayatımızda var olması gereken ahengi, kutsi değerlerimizden ayet-i şerifler rehberliğinde nasıl yakalayacağımıza yakından bakalım.

  • 10
  • 11

🔸 Rabbimiz dünya ve üzerinde olan her şeyin bir düzen ve ahenkle yapıldığını, Kamer Suresi 49. ayet-i kerimede bildirir. "Gerçekten biz, her şeyi bir ölçü ve denge ile yarattık."

Ayetin tefsiri: Her şeyin Allah Teâlâ(CC) tarafından bir ölçüye veya takdire göre yaratılmış olması, "her şeyin hikmetin gereklerine uygun biçimde, sağlam, belli bir düzen ve denge içinde" yahut "Allah'ın (CC) ezelî ilminde mâlûm ve kayıtlı olan şekle göre" mânalarıyla açıklanmıştır.

🔸 En'am Suresi 152. ayette şöyle buyurulur: "Ölçüyü ve tartıyı adaletle ve tam yapın..."

Ayetin tefsiri: İnsanlar arasındaki en yoğun ilişkilerden olan alışveriş sırasındaki ölçü ve tartılarda haksızlıklar sıklıkla vuku bulduğu için hemen her dönemin illeti olan bu duruma özellikle dikkat çekilmiş; ayrıca adaleti her zaman tam olarak yerine getirmek insanın gücünü aşan bir yükümlülük olduğundan, âyetin devamında "Biz herkese ancak gücünün yettiği kadarını yükleriz" buyurulmakla kasıtsız olarak yapılan yanlış ölçü ve tartıların sorumluluğu gerektirmediğine işaret edilmiştir.

🔸 İsra Suresi 35. ayette "Ölçtüğünüzde ölçmeyi tam yapın, doğru terazi ile tartın. Bu daha hayırlı, sonuç bakımından daha güzeldir."

Ayetin tefsiri: İnsanoğlunun dünyadaki ödevi ölçüyü ve tartıyı tam yapmaktır. Âyette bu ödevi yerine getirmenin hem ödev olarak iyi hem de sonucunun güzel olduğu belirtilmektedir.

Ayetlerin meali için tıklayınız

  • 11
  • 11

🔸 Ölçü ve dengenin yaşantımızda hakim olması için dinimizi de bir düzen içinde yaşamamız gerekir. Buna en güzel örnek teşkil eden hadisi büyük muhaddislerden Buhari aktarır:

▪ Enes (RA)'ın bildirdiğine göre, her gün oruç tutmak, bütün gece Kur'an okumak isteyen Abdullah İbni Ömer İbni el-As'a Peygamber Efendimiz (SAV) : "Her aydan üç gün oruç tutman yeter." buyurur. "Ey Allah'ın Elçisi! Benim bundan fazlasına gücüm yeter." demesi üzerine; Hz. Peygamber (SAV) ona cevaben "Üzerinde eşinin, ziyaretçilerinin, çocuklarının ve bedeninin hakkı vardır." diyerek insanın bu dünyada ölçü ve dengeli beslenmesi gerektiğini ayrıca sorumluluklarından kaçınmamasını öğütler.

🔸 Sonuç olarak; müminler doğru bir istikamet olan İslam yolundan ayrılmaz ve yol azığını ona göre ayarlarsa ne yarı yolda kalır ne de ahireti bedbaht olanlardan olur.

Yol gösterici 50 hadis

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN