Arama

Kur’an ve hadis ışığında Müslümanların özellikleri

Dünya, bir imtihan yurdudur. İslam'ın iki temel kaynağı olan Kur'an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin hadislerinde, müminlerin hidayete ermesi için yol gösterilir. İnananlara düşen görev ise attığı her adımda Rabbini düşünerek hareket etmesidir. Ancak böyle kulluk şuuru kazanılır. Peki, bir müminin özellikleri nelerdir? Kur'an-ı Kerim'den ayetler ve Peygamberimizden hadis-i şeriflerle müminlerin olmazsa olmazlarını daha detaylı inceleyelim.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 13
  • 14
Mümin, iman üzerinedir
Mümin, iman üzerinedir

Allah'ın nasıl bir misal getirdiğini görmedin mi? Güzel sözü, kökü sabit, dalları gökte olan güzel bir ağaca benzetti. O ağaç, rabbinin izniyle her zaman meyvesini verir. Öğüt alsınlar diye Allah insanlara böyle misaller getirmektedir. (İbrâhîm suresi, 24-25. ayetler)

(X) İbrâhîm suresi, 24-25. ayetlerin tefsiri

💠 Resulullah (sav) bir hadisinde salih imanın özelliklerini hurma ağacına benzeterek anlatır. Abdullah bin Ömer'den nakledildiğine göre Allah Resulü (sav) bir gün ashabıyla birlikte otururken onlara şöyle bir soru sordu: "Bana Müslüman'a benzeyen bir ağaç söyleyin. O ağaç Rabbinin izniyle her zaman meyve verir ve yaprakları da hiçbir zaman dökülmez." Bunun üzerine orada bulunanlar bildikleri ağaçların isimlerini saymaya başladılar. Abdullah bin Ömer "hurma ağacı" demeyi düşündü. Ancak orada bulunanların en küçüğü olduğu için düşüncesini ifade etmekten çekindi. Doğru cevap bulunamayınca Allah Resulü (sav), "O, hurma ağacıdır." buyurdu. (Buhârî, "Edeb", 89; Müslim, "Cennet", 68)

(X) Allah'a iman nasıl olmalıdır? İmanın insana kazandırdıkları...

💠 Hurma ağacı kökünün derinliği ve sağlamlığı ile bilinir. Bundan dolayı da Resulullah salih imanı nitelik bakımından hurma ağacına benzetir.

Hurma ağacının kökleri nasıl toprağın derinliklerine sağlam bir şekilde yerleşmiş ve orada karar kılmışsa, müminin imanı da onda sağlam bir şekilde kökleşmiş ve sabit kalmıştır.

Hurmanın kökü onun gövdesinin, meyvesinin ve yapraklarının beslendiği yegâne kaynak olduğu gibi müminin imanı da onun ibadetlerinin ve güzel davranışlarının biricik membaıdır.

Boyu uzayıp göğe yükseldikçe yeryüzündeki kirlilikten ve tehlikelerden o kadar uzak olur. Meyvesi güven içinde olgunlaşır. (Hadislerle İslâm Cilt 1, Diyanet İşleri Başkanlığı)

  • 14
  • 14
Yanlışlarında ısrarcı değildir
Yanlışlarında ısrarcı değildir

"Ancak tövbe edip hallerini düzeltenler, Allah'a sımsıkı bağlanıp dinlerini yalnızca O'na özgü kılanlar başkadır. İşte bunlar müminlerle beraberdirler ve Allah müminlere ileride büyük bir mükâfat verecektir." (Nisâ suresi, 146. ayet)

(X) Nisâ suresi, 146. ayet tefsiri

💠 Mümin, günah, hata ve kusurlarında ısrarcı değildir. Yanlış yaptığını fark ettiğinde hemen tövbe eder.

(X) Tövbe nedir, nasıl edilir? Tövbe ile ilgili ayet ve hadisler...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN