Kur'an-ı Kerim'de geçen iki büyük savaş
İnsanlığa yol gösteren Kur'an-ı Kerim'de, İslam tarihi için önemli olan iki savaştan bahsedilir. Yüce Allah'ın kitabında "Gören gözleri olanlar için elbette bunda apaçık bir ibret vardır." dediği bu savaşlar neticesinde Müslümanlar büyük itibar kazandı. Bedir Savaşı'nın nedenleri ve sonuçları nelerdir? Peygamber Efendimizin Bedir Savaşı'nda yaptığı dua neydi? Huneyn Savaşı neden yapıldı? Peygamber Efendimiz, Müslümanları neden uyardı?
Giriş Tarihi: 05.02.2020
16:41
Güncelleme Tarihi: 05.02.2020
16:56
Peygamber Efendimiz bu sırada Mekkeli müşriklerin Bedir'e geldiklerinden haberi yoktu. Kur'an-ı Kerîm'de de iki ordunun Bedir'e geldiklerinde birbirlerinden habersiz olduklarını ifade edilir.
Mekkeli müşriklerin Bedir kuyusundan su almak için gönderdiği köleleri fark eden sahabeler, bunları sorguya çekince durum anlaşıldı.
BEDİR SAVAŞI NE ZAMAN OLDU?
14 Mart 624 Cuma sabahı her iki ordu erken saatlerde Bedir'e doğru yola çıktı. Hz. Peygamber, Bedir kuyularına Mekkeli müşriklerden daha önce ulaştı. Savaştan önce Hz. Peygamber, Hz. Ömer'i Kureyşlilere göndererek savaş yapılmadan Mekke'ye dönmelerini teklif etse de müşrikler savaşmakta ısrar etti.
Eski Arap âdetine göre savaşı başlatmak üzere Kureyşlilerden Esved b. Abdülesed el-Mahzûmî, Müslümanlardan da Hz. Hamza meydana çıktı. Hz. Hamza hasmını öldürdü.
PEYGAMBERİMİZİN BEDİR SAVAŞI’NDA YAPTIĞI DUA
Peygamber Efendimiz, Bedir'e giden ümmetini zayıf ve muhtaç bir halde görünce, şöyle dua etti:
"Allah'ım! Bunlar bineksizdirler, Sen onlara binecekleri hayvanlar ver! Allah'ım! Bunlar çıplaktırlar, Sen onları giydir! Allah'ım! Bunlar açtırlar, Sen onları doyur!"
Gerçekten de Allâh Teâlâ, Bedir'de fetih ve zafer müyesser kılınca, onların her biri, bir veya iki deve ile döndüler, elbiseler giydiler ve karınlarını doyurdular. (Ebû Dâvûd, Cihâd, 145/2747)
Allah Resûlü, Ramazan ayına rastlayan bu zor günlerde, Müslümanların savaşta bedenen de güçlü olması gerektiği için askere oruçlarını bozmalarını emretti. Müslümanların bu savaşta meleklerin yardımıyla desteklendiği Kur'ân-ı Kerîm'de açıkça ifade edilir.
BEDİR SAVAŞI’NIN SONUÇLARI
Müslümanların kesin zaferiyle sonuçlanan Bedir, başta İslam'ın ve Hz. Peygamber'in en büyük düşmanı Ebû Cehil olmak üzere yetmiş müşrik öldürüldü, yetmiş kişi de esir alındı.
Müslümanlardan şehit düşen on dört kişinin cenaze namazlarını Peygamber Efendimiz kılarak defnettirdi.
Peygamber Efendimiz Bedir Savaşı neticesinde İslam'ı tebliğ için daha geniş imkânlara sahip oldu. Savaşa katılanların günahları Allah tarafından bağışlandı.
Hz. Peygamber'in askerî dehasını, strateji ve taktik kabiliyetini gösteren Bedir Gazvesi, İslâm cemaatinin başta Medine olmak üzere bütün Arap yarımadasında büyük bir itibar kazanmasını sağladı.