Kur'an-ı Kerim'de geçen peygamber duaları
Dua arınmak ve temizlenmek için bir vesiledir. İnsan dua yolu ile hem acizliğini kabul eder hem de bağışlanmak için bir vesile arar. Allah Teala'nın insanlığı irşad ve tebliğ maksadıyla gönderdiği peygamberler de zaman zaman zor durumda kalarak acziyetlerini fark etmiş ve Hak Teala'ya dua etmiştir. Sizler için Kur'an-ı Kerim'de geçen peygamber dualarını tefsirleri ile birlikte bir araya getirdik.
Giriş Tarihi: 23.04.2022
10:32
Güncelleme Tarihi: 23.04.2022
10:41
Hz. Musa (AS)
"Rabbim! Doğrusu kendime zulmettim; beni bağışla!" Allah da onu bağışladı. Çünkü O, gerçekten çok bağışlayıcı ve çok esirgeyicidir."
Kasas Suresi 16. Ayet
Kasas Suresi 16. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın
Kasas Suresi 16. Ayet Tefsiri
Hz. Mûsâ sarayda iyi bir eğitim gördü. Olgunluk çağına ulaşınca Allah tarafından kendisine "hikmet ve ilim" verildi (krş. Çıkış, 2/2-10). Mûsâ, kendisine daha peygamberlik gelmeden Firavun'un yanlış yolda olduğunu biliyor ve İsrâiloğulları'na baskı uyguladığını görüyordu. O sebeple bu konudaki düşüncesini yakınlarına açmış, muhalefeti ağızdan ağıza yayılınca da gözden kaybolup kendini gizlemişti. Şehre ancak geceleri çıkıyordu. Ahalisinin haberi olmadığı bir sırada girdiği şehrin neresi olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber müfessirlerin çoğunluğuna göre Mısır'da Firavun'un ikamet ettiği şehirdir. Müfessir Dahhâk buranın geçmişte müstakil bir yerleşim merkezi olan bugünkü Aynişems olduğunu söylemiştir.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
Kur'an-ı Kerim'de geçen ayetlere göre insanların zayıf yönleri
Hz. Davud (AS) ve Hz. Süleyman (AS)
"Şüphesiz biz Dâvûd'a ve Süleyman'a da bir ilim verdik. "Bizi mümin kullarının birçoğundan üstün kılan Allah'a hamdolsun!" dediler."
Neml Suresi 15. Ayet
Neml Suresi 15. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın
Neml Suresi 15. Ayet Tefsiri
Dâvûd aleyhisselâm, İsrâiloğulları'na gönderilmiş bir peygamber ve hükümdardır. Kur'an'da ilmi, hikmeti, adaleti ve güzel konuşmasıyla meşhur olduğu bildirilmektedir (Sâd 38/17-20, 26). Kendisine dört büyük kitaptan biri olan Zebûr gönderilmiş, dağlar ve kuşlar emrine verilmiştir (bilgi için bk. Bakara 2/251; Enbiyâ 21/78-80; Ömer Faruk Harman, "Dâvûd", DİA, IX, 21-24). Süleyman da Dâvûd'un oğlu olup babası gibi İsrâiloğulları'na gönderilmiş bir peygamber ve hükümdardır. Yahudi literatüründe daha çok kral olarak tanınmaktadır.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
Zikir ile ilgili hadisler
Hz. Süleyman (AS)
"Rabbim" dedi, "Beni bağışla; benden sonra hiç kimsenin ulaşamayacağı bir hükümranlık ver bana. Lutfu sınırsız olan yalnız sensin." Bunun üzerine, emriyle dilediği yöne doğru tatlı tatlı esen rüzgârı, bina kuran ve dalgıçlık yapan bütün şeytanları ve zincirlerle bağlanmış diğer yaratıkları onun buyruğuna verdik."
Sâd Suresi 35 – 38. Ayet
Sâd Suresi 35 – 38. Ayetleri dinlemek ve mealini okumak için tıklayın
Sâd Suresi 35 – 38. Ayetler Tefsiri
Andolsun biz Süleyman'ı bir sınavdan geçirmiş, tahtının üstüne bir ceset koymuştuk; sonra o bize yöneldi;34 Rabbim dedi, "Beni bağışla; benden sonra hiç kimsenin ulaşamayacağı bir hükümranlık ver bana. Lutfu sınırsız olan yalnız sensin." Bunun üzerine, emriyle dilediği yöne doğru tatlı tatlı esen rüzgârı, bina kuran ve dalgıçlık yapan bütün şeytanları ve zincirlerle bağlanmış diğer yaratıkları onun buyruğuna verdik.35 Rabbim dedi, "Beni bağışla; benden sonra hiç kimsenin ulaşamayacağı bir hükümranlık ver bana. Lutfu sınırsız olan yalnız sensin."
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
Tüm hayırları tüketen kötülük: Haset
Hz. Yunus (AS)
"Zünnûn'u da (Yûnus) zikret! Hani öfkeli bir halde geçip gitmiş, bizim kudretimizin kendisine yetmeyeceğini zannetmişti. Sonunda karanlıklar içinde, "Senden başka hiçbir tanrı yoktur. Seni tenzih ederim. Gerçekten ben kötü işler yapmışım!" diyerek yalvardı."
Enbiyâ Suresi 87. Ayet
Enbiyâ Suresi 87. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın
Enbiyâ Suresi 87. Ayet Tefsiri
Zünnûn, Yûnus peygamberin lakabıdır. Balık tarafından yutulduğu için kendisine Zünnûn lakabı verildiği söylenir. Putlara tapan Ninevâ (Ninova) halkını tevhid dinine davet etmekle görevlendirilmiş olan Hz. Yûnus, halkı uzun süre dine davet etmesine rağmen kendisine çok az kimse iman etmişti. Bu durum karşısında ümidini yitiren Yûnus, kavmine kızmış, onların başına gelecek bir musibetten kendisini kurtarmak için gemiye binip şehirden uzaklaşmıştır. Bindiği gemi, yükünün fazla olması sebebiyle batmaya yüz tutunca geminin yükünü hafifletmek üzere çekilen kura neticesinde denize atılmış ve bir balık tarafından yutulmuştur. İşte Yûnus'un karanlıklar içinde yaptığı duadan maksat bu balığın karnında iken yaptığı duadır. Yüce Allah Yûnus'un duasını kabul ederek onu bu sıkıntıdan kurtarmış, balık onu hasta bir halde açık bir yere bırakmıştır; Yûnus iyileştikten sonra tekrar kavmine dönmüştür.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
Kur'an-ı Kerim'e gösterilen edep ve adaplar