Arama

Kur'an-ı Kerim'in en uzun suresi: Bakara fazileti ve muhtevası

Kur'an-ı Kerim'in en uzun suresi olarak bilinen Bakara, Medine'ye hicretin hemen ardından nazil olmaya başlamış ve yaklaşık on seneye yakın bir sürede hitama ermiştir. İçerisinde "Amenerresulü" ve "Ayetü'l Kürsi"yi barındıran Bakara Suresi, çok fazla konuya temas etmekle beraber doğru yolun ilkelerini izah etmektedir. Sizler için Kur'an-ı Kerim'in en uzun suresini araştırdık.

Her manada en uzun sure

Kur'an-ı Kerim'in en uzun suresi olan Bakara, bu yönü ile içerisinde pek çok farklı konu barındırır. İslam inanç esasları, İslam'ın şartları, sosyal hadiseler, kıssalar başta olmak üzere İslam'ın dünya ve ahiret hayatına temas eden sure farklı nazil sebepleri taşır.

◾ Aynı zamanda kapsadığı konular neticesiyle diğer surelerle de ilişkili olan Bakara Suresi; Ayetü'l Kürsi ve Amenerresulü aşr-ı şerifi gibi iki önemli bölüme sahiptir.

Ayetü'l Kürsi

Bakara Suresi 255. Ayet olan "Ayetü'l Kürsi", içinde geçen taht sözcüğünden dolayı bu şekilde anılır. İslam tevhid akidesini bir özet halinde ele alan ayet, on cümleden müteşekkildir. Müslümanlar tarafından sıklıkla zikredilen bu ayet, bilhassa olumsuz durumlardan korunmak maksadıyla asırlardır okunmakta ve ezberlenmektedir.

  • 10
  • 13

"Allah, O'ndan başka tanrı yoktur; diridir, her şeyin varlığı O'na bağlı ve dayalıdır. Ne uykusu gelir ne de uyur. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O'nundur. O'nun izni olmadıkça katında hiçbir kimse şefaat edemez. Onların önlerinde ve arkalarında olanları O bilir. O'nun ilminden hiçbir şeyi -dilediği müstesna- kimse bilgisi içine sığdıramaz. O'nun kürsüsü gökleri ve yeri içine almıştır. Onları korumak kendisine zor gelmez. O yücedir, mutlak büyüktür."

Bakara Suresi 255. Ayet (Ayetü'l Kürsi)

Ayetü'l Kürsi'yi okumak ve mealini dinlemek için tıklayın

Ayetü'l Kürsi Tefsiri

İçinde Allah'ın kürsüsü zikredildiği için "Âyetü'l-kürsî" adıyla anılan bu âyet hem muhtevası hem de üstün özellikleri sebebiyle dikkat çekmiş, hakkında hadisler vârit olmuş, çok okunmuş, şifa ve korunmaya vesile kılınmıştır. Kelime-i şehâdet ve İhlâs sûreleri nasıl İslâm inancının özünü ihtiva ediyor ve insanlara Allah Teâlâ'yı tanıtıyorsa Âyetü'lkürsî de –onlardan daha geniş ve detaylı olarak– bu özelliği taşımaktadır. Bir önceki âyette peygamberlerin getirdiği bunca âyet ve "beyyine"ye (imana götüren işaret ve delil) rağmen insanların ihtilâfa düştükleri, kiminin küfrü kiminin imanı tercih ettiği zikredilmişti. İnsanı imana götüren deliller, aklını kullanarak üzerinde düşüneceği "kendisinde ve yakından uzağa çevresinde (enfüs ve âfâk)", peygamberleri desteklemek üzere Allah'ın onlara lutfettiği mûcizelerde ve vahiy yoluyla yapılan "sağlam delillere dayalı sözlü açıklamalar"da görülmektedir. Bu âyet gerçek mâbudu arayanlar için eşsiz ve başka hiçbir kaynaktan elde edilemez bir açıklamadır, delildir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 11
  • 13

Ayetü'l Kürsi Tefsirleri

Ayetü'l Kürsi o denli faziletli görülmüştür ki bazı alimler tarafından yazılan ve Ayetü'l Kürsi Tefsirleri olarak bilinen müstakil bir ilmi eser türü oluşmuştur. Bu eserlerin en meşhurları Mansur et Tablavi ve Şeyhülislam Esad Efendi'nin kaleme aldıkları "Ayetü'l Kürsi Tefsiri" risaleleridir.

Şeyhülislam Esad Efendi kimdir?

1685 - 1753 yılları arasında yaşayan Esad Efendi, Şeyhülislam Ebu İshak Efendi'nin oğlu Şeyhülislam İshak Efendi'nin kardeşidir. Mekke Kadılığı ile tanınır.

Mansur et Tablavi kimdir?

Tefsir, belagat, fıkıh ve hadis alimi olarak bilinen Tablavi'nin vefat tarihi 1606'dır. Birden fazla alanda uzmanlaşan Tablavi'nin hayatı ilim öğrenmek ve öğretmek ile geçmiştir.

İlim için kilometreleri yaya yürüyen Müslüman âlimler

  • 12
  • 13

◾ Daha çok uluhiyyet meselelerine odaklanan Bakara Suresi, konu yelpazesinin geniş olması hasebiyle Kur'an-ı Kerim'deki surelerin çoğu ile yakinen bağıntılıdır.

Uluhiyyet nedir?

İlahlık hakkı olarak açıklanır.

Allah'ın isim ve sıfatları nasıl kullanılır?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN