Kur’an okuyanların efendisi: Übey bin Ka'b
Übey bin Ka'b, Peygamber Efendimiz tarafından "Kur'an okuyanların efendisi" ve "ensarın efendisi" lakaplarıyla övüldü. Aynı zamanda hicretten sonra sonra ilk vahiy katibi olma şerefine nail oldu. Allah ve Resulü katında kimsenin erişemeyeceği büyük iltifatlara mazhar oldu. Peki, yüce Allah'ın Peygamberimize Übey bin Ka'b'a okumasını buyurduğu sure neydi?
Giriş Tarihi: 24.10.2020
09:19
Güncelleme Tarihi: 04.07.2021
10:46
Sesli dinlemek için tıklayınız.
PEYGAMBERİMİZİN ÜBEY’E DUASI
📌 Übey bin Ka'b, Peygamber Efendimizin sevgisine ve duasına mazhar olan sahabelerden biriydi. Bir gün Resulullah, mübarek ellerini Übey'in göğsüne koyarak "Ya Rabbi! Burayı şekten ve tekzipten -yalandan ve şüpheden- koru." diye dua etti.
▶ Sahabe, o esnadaki halini şöyle anlattı: "Bana öyle bir hal oldu ki, gümüş gibi beyaz bir yer gözüme göründü. Ben de oradan Rabbime nazar ediyormuşçasına korkudan ter içinde kaldım. "
(x)Hz. Peygamberin hadislerinde geçen dualar
PEYGAMBERİMİZİN TAKDİRİNİ KAZANDIRAN CEVAP
📌Allah Resulü (sav), bir gün Übey bin Ka'b'a: "Ey Ebu'l-Münzir, Allah'ın kitabındaki en büyük ayet hangisidir ." diye sordu. O da "Allah ve Resûlü daha iyi bilir." dedi. Efendimiz tekrar sorunca Übey (ra ) "Ayetü'l-Kürsi" diye cevapladı. Bunun üzerine bunun üzerine Resulullah (sav), "Ne mutlu sana ey übey! Bu ne bilgi! Allah'a yemin ederim ki, bu ayetin, Cenab-ı Hakkı zikreden, takdis eden dili ve dudakları vardır. " sözleriyle onun bilgisini takdir etti.
FETVA EHLİ SAHBELERDEN BİRİYDİ
📌Übey bin Ka'b, geniş bilgisi nedeniyle fetva ehli altı sahabeden biriydi. Hatta Resulullah'ın sağlığında fetva verdiği zikredilir. İbn Abbas'ın, Hz. Ömer ve Ali'den sonraki en önemli hocası Übey'di.
▶ Ashabın önde gelen müctehidlerinden biri olan Übey bin Ka'b, kıraatın yanında tefsir ilmine de önemli katkılarda bulundu. Ders halkalarında talebeler ile aynı seviyede otururdu. Abdullah bin Abbas, Ebû Hüreyre, Abdullah bin Sâib, Abdullah bin Ayyâş gibi sahabeler ve Ebû Abdurrahman es-Sülemî ile Ebü'l-Âliye er-Riyâhî gibi tâbiîler ondan kıraat öğrendi.
(x) İbn Abbas kimdir?
Peygamber Efendimizi örnek alan Übey bin Ka'b, ondan ne gördüyse yapardı.
▶ Hadis rivayet etmede oldukça titiz davranırdı. Bundan dolayı 164 hadis rivayet etti.
▶ Kendisinden hadis öğrenmek isteyenler büyük kalabalıklara ulaştığında sesini duyurabilmek için evinin damına çıkarak konuşurdu.
📌Peygamberimizin vefatından sonra gelen halifeler, Übey bin Ka'b'ın Kur'an ilimlerindeki üstünlüğü nedeniyle ondan istifade etti. Hz. Ebu Bekir'in Kur'an'ın ilk tertip edilmesi için oluşturduğu ilim heyetinin yanı sıra Hz. Osman'ın döneminde Mushaf'ın çoğaltılması için oluşturulan 12 kişilik heyetin başında yer aldı.
▶ Hz. Ömer'in halifeliği döneminde ensar ve muhacirlerin önde gelen isimlerinin bulunduğu danışma heyetinde görev aldı. Din ve dünya işleriyle ilgili problemlerin hallinde onun ilim ve tecrübesinden yararlanıldı.