Kurban ibadeti hakkında en çok merak edilen 50 soru
Yakın olmak, yakınlık kurmak gibi manalara tekabül eden kurban, müslümanların Hak Teala'ya yakınlaşabilmek maksadı ile her sene gerçekleştirdikleri bir ibadettir. Bir rahmet ve mağfiret vesilesi olması amacıyla müminler tarafından bazı hayvanların kurban edilmesi Hz. İbrahim Efendimiz'den bizlere kalan güzel bir hatıradır. 2022 Kurban Bayramı'nın arife gününü idrak ettiğimiz şu saatlerde sizler için kurban ibadetine dair bilinmesi gereken her şeyi maddeler ve soru-cevap halinde bir araya getirdik.
Giriş Tarihi: 13.06.2022
10:38
Güncelleme Tarihi: 08.07.2022
13:08
◾ Bu itibarla aile fertlerinden karı, koca ve yetişkin çocuklardan kimin borcu ve temel ihtiyaçları dışında 80.18 gr. (20 miskal altını veya bu miktar altın değerinde parası veya nâmî (artıcı) olmasa bile nisaba ulaşan fazla malı ve eşyası varsa, o kimse zengin sayılır. Bu şartlara göre aile fertlerinden dinen zengin sayılan her biri, fıtır sadakası vermekle mükellef oldukları gibi, kurban bayramında da Hanefîlere göre kurban kesmekle yükümlüdürler (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, IX, 452-454).
Kurban ibadetinin iki hikmeti: Takva ve teslimiyet
◾ Şâfiî mezhebine göre ise aile için bir kurban kesmek sünnet-i kifâyedir. Dolayısıyla aileden birisinin kurban kesmesi ile hepsi için sünnet yerine gelmiş olur (Nevevî, el-Mecmû', VIII, 384; Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, IV, 377). Bu görüş asgarî derecede nisâba sahip olan aileler için daha uygundur.
Balkan Harbi zamanında Kurban Bayramı
🔵 Yolcunun kurban kesmesi gerekir mi?
◾ Yolcu (seferî), kurban kesmekle mükellef değildir (el-Fetâva'l-Hindiyye, V, 576). Ancak kesmesi hâlinde sevabını kazanır. Kişi, kurbanını ikamet ettiği yerde kesebileceği gibi, bayram dolayısıyla veya başka bir sebeple gitmiş olduğu yerde de kesebilir. Seferî olması, kurban kesmesine ve kestiği kurbanın makbul olmasına engel değildir.
Osmanlı'daki Kurban bayramları hakkında ilginç bilgiler
◾ Seferî iken kurban kesenler; bayram günleri içinde memleketlerine dönerlerse, yeniden kurban kesmeleri gerekmez. Kurban bayramının başında mukim iken kurban kesmeden bayram günlerinde sefere çıkana da vacip olmaz. Sefer hâlinde iken kurban kesmeyip de bayram günlerinde memleketlerine dönenlerin kurban kesmeleri gerekir (Kâsânî, Bedâi', V, 63). Başta Şâfiî mezhebi olmak üzere kurbanın sünnet olduğu görüşünde olanlara göre, seferîlik durumunda da aynı hüküm geçerlidir (Nevevî, el-Mecmû', VIII, 383).
Kurban ile ilgili ayet ve hadisler
🔵 Kurban kesim vakti ne zaman başlar ve biter?
◾ Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).
Terimler ışığında kurban