Medeniyet membaı şehir: Herat
Orta Asya'nın kuzeybatısındaki Herat, dünyadaki en eski şehirlerinden birisi. Uzun yıllardan beri Afganistan'ın başkenti olan kent, stratejik, ticari ve kültürel anlamda büyük önem taşır. Her ne kadar çatışmaların yol açtığı sıkıntılarla karşı karşıya kalmış olsa da bu kadim belde, üzerinde tarihin izlerini büyük ölçüde koruduğu ve önemli İslami anıtların yaşadığı benzersiz bir yer. Peki, medeniyetinin beşiği Herat nasıl kuruldu?
Giriş Tarihi: 09.06.2022
15:58
Güncelleme Tarihi: 09.06.2023
08:56
🔹 Asya topraklarındaki bu kadim şehrin çekirdeğinde, en eski yapılardan biri Büyük İskender'in kurduğu düşünülen eski bir kale yerine inşa edilmiş olan Kale-i İhtiyaruddin'dir.
🔹 Kare planlı eski kentin kuzey ucunda yer alan kale, şehir Timurlular'ın elinde iken Şah Ruh'un kente kazandırdığı mimari eserlerin bir parçasıdır. Son dönemlerde birkaç kulesi kalan kale, 1970'lerde hasara uğramasının ardından koruma altına alınır.
Horasan'ın incileri
🔹 Bugün Herat'ta yaşayan en büyük tarihi mimari topluluk, 15. yüzyıl başlarında Kraliçe Gevherşad başkanlığında inşa edilen Musalla kompleksidir.
🔹 "İnsan tarafından Tanrı'nın şanına ve kendisinin şerefine icat ettiği renkli mimaride en güzel örnek " olarak nitelendirilen kompleks bugün bir cami, Gevherşad Türbesi, beş minare ve Hüseyin Medresesi'nin kalıntılarını içerir.
Anadolu'nun en eski hastanesi: Gevher Nesibe Darüşşifası
🔹 Gevherşad'ın çeşitli sanatlarla tezyin edilmiş bu nadide türbesi, 1990 yılında gerçekleşen savaş esnasında hasar görmesine rağmen, hem Kur'an'dan alınan hatları hem de soyut desenlerle döşenmiş bezemeli kubbesiyle dikkat çeker.
🔹 Toplam dört minareye sahip olan ve Timurlular'ın mimari başarısının zirvesini temsil eden musalla nın içerisinde Kraliçe, oğlu Baysungur ve ailenin diğer üyelerinin mezar taşlarının bulunduğu iç boyalı ve alçı sıvalı bir bölüm vardır.
Timur kimdir? Timur Müslüman mıydı?
Herat'ta yetişen ilim insanları
🔹 Orta Çağ'ın en önemli ilim insanları Herat'taki medreselerden çıkar ve bu alimlerin eserleri asırlarca dünyaya kılavuzluk eder.
🔹 Fahreddin Muhammed b. Ömer er-Razi, Ebu'l-Hasan-ı Rudegi, Ebu'l-Hatim Muzaffer b. İsmail el-İsfizari, Kadı Ebu Mansur el-Ezdi gibi isimler Herat'taki medreselerde yetişen, yaşadığı yüzyılı aydınlatan önemli alimlerdir.
Nesilleri ihya eden alimler: Şems-i Tebrizi, Akşemseddin, Şems-i Sivasi