Arama

Mescid adabı ile ilgili hadisler

Mescidler, Müslümanlar için secde edilen yer, namazgah yani namaz yerleridir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed, yeryüzünün bütün Müslümanlar için bir mescit olduğunu ve Allah nazarında her yerin bir olduğunu belirtmiştir. Mescidlerin temiz tutulması gerektiğini, dünyaya ait birtakım meselelerin mescidlerde konuşulmamasını öğütlemiş; vakit namazlarını mescidlerde cemaatle kılmanın önemine değinmiştir. Mescid adabı ile ilgili hadisleri derledik.

Câbir'den (ra) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:

Soğan veya sarımsak yiyen, bizden veya mescidimizden uzak dursun. Müslim'in bir rivayetinde: Soğan, sarımsak veya pırasa yemiş olan kimse mescidimize yaklaşmasın. Çünkü insanoğlunun rahatsız olduğu şeylerden melekler de rahatsız olur, buyurmuştur.

Buhârî, Ezân, 160; Müslim, Mesâcid, 73, 74

Ömer b. Hattâb'dan (ra) gelen rivayete göre o, bir cuma hutbesinde şöyle demiştir:

Ey insanlar! Siz bana göre berbat kokan şu iki bitkiyi, soğan ve sarımsağı yiyorsunuz. Oysa ben, Resûlullah'ın, mescitte ağzı soğan veya sarımsak kokan birini, ta Bakî' Kabristanı'na kadar çıkarttığını gördüm. Dolayısıyla bunları yemek isteyenler, pişir(mek suretiyle kokusunu gider)sinler.

Müslim, Mesâcid, 78

Seçkin hafızlardan sure dinlemek için tıklayın.

  • 10
  • 26

Muâz b. Enes el-Cühenî'den (ra) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber, cuma günü, imam hutbe verirken, cemaatin dizlerini dikerek iki elini kavuşturup oturmasını yasakladı, buyurmuştur.

Ebû Dâvûd, Salât, 226, 228; Tirmizî, Cum'a, 18

  • 11
  • 26

Hz. Osman (ra) anlatıyor:

Resûlullah'ın benim gibi abdest aldığını gördüm. Abdestten sonra şöyle buyurdu: Bir kimse bu şekilde abdest alırsa, geçmiş günahları bağışlanır. Onun namazı ve mescide gidişi ayrıca kazanç sayılır.

Müslim, Tahâret, 8

  • 12
  • 26

Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle demiştir:

İnsanlar ezandaki ve ilk saftaki fazileti bilselerdi (ve bunu elde etmek için) kura çekmekten başka çare bulamasalardı, mutlaka kura çekerlerdi. Ve eğer camiye erken gitmenin faziletini bilselerdi, bu hususta yarış ederlerdi. Şayet yatsı namazı ile sabah namazının sevabını bilselerdi, emekleyerek dahi olsa bu iki namaza gelirlerdi.

Buhârî, Ezân, 9; Müslim, Salât, 129

Hayatınıza rehberlik edecek 40 hadis

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN