Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Mevlid kandilinde oruç tutulur mu? Mevlid kandili orucuna nasıl niyet edilir?

Mevlid kandilinde oruç tutulur mu? Mevlid kandili orucuna nasıl niyet edilir?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (sav) dünyaya teşrif ettiği Rebiülevvel ayının 12. günü Mevlid Kandili olarak ihya edilir. Efendimizin (sav) doğumunu müjdeleyen Mevlid kandili bu sene 17 Ekim 2021 Pazar günü tüm Müslüman âlemi tarafından idrak edilecek. Mevlid kandilinin gününü ve gecesini bol dua ve zikirle geçirmek çok önemli. Mevlid Kandili'nde oruç tutulur mu? Mevlid kandilinde oruç tutmanın fazileti nedir? Mevlid kandili orucuna nasıl niyet edilir? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

  • 5
  • 7
MEVLİD KANDİLİ’NDE ORUÇ TUTULUR MU?
MEVLİD KANDİLİ’NDE ORUÇ TUTULUR MU?

▶ Dini kaynaklara göre Mevlid Kandili'nde oruç tutulmasına dair herhangi bir bilgi yer almamasına karşın, bu gece, Resulullah'ın doğum zamanında görülen hâlleri, mucizeleri okumak, dinlemek, öğrenmek çok sevaptır. Bugün veya ertesi gün oruç tutmakta mahzur yoktur. Tutmak sevap olarak nitelendirilebilir.

  • 6
  • 7
MEVLİD KANDİLİ’NDE ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?
MEVLİD KANDİLİ’NDE ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?

▶ Müslümanların oruç ibadetini yerine getirebilmesi için ilk önce "Allah rızasını gözeterek oruç tutmaya niyet etmesi" gerekir.

▶ Her ibadette olduğu gibi oruç tutarken de niyet etmek şarttır. Kaza oruçlarında niyetler imsaktan önce yapılmalıdır.

▶ Mevlid Kandili'nde "Allah'ım, niyet ettim rıza-i şerifin için Rebiulevvel ayının yarınına oruç tutmaya" eğer Ramazandan kalan kazalar varsa "Niyet ettim Allah rızası için tutamadığım Ramazan orucunun kazasını Rebiulevvel ayında tutmaya" diye niyet edilir.

▶ Hz. Peygamber'e pazartesi günü oruç tutmanın fazileti sorulduğunda "Bu benim doğduğum ve bana vahiy indirilen gündür." demesi, bir bakıma bugüne önem atfeder.

▶ İbni Abbas'ın rivayet ettiğine göre Peygamber Efendimiz (sav) Medine'ye hicret ettiklerinde Aşure gününde Yahudilerin oruç tuttuklarını öğrendi. Bunun nedenini sorduğunda Yahudiler şu cevabı aldı: "Bu çok büyük bir gündür. Bugünde Allah, Mûsâ ile kavmini kurtardı. Firavun ile kavmini suda boğdu. Mûsâ da buna şükür için oruç tuttu. İşte biz de bugünün orucunu tutuyoruz." Bunun üzerine Peygamberimiz, 'Öyleyse biz Mûsâ'ya sizden daha yakın ve evlâyız.' buyurdu. O günden sonra hem kendisi oruç tuttu, hem de tutulması için tavsiyede bulundu." (Müslim, Sıyam 127)

▶ İbni Hacer bu nakilden sonra şöyle der: "Bundan anlaşılıyor ki, böyle bir günde, mevlid gecesinde Allah'a şükretmek tam yerindedir. Fakat mevlid merasiminin Peygamberimizin doğum gününe denk getirilmesi için dikkat etmek gerektir." (el-Hâvî fi'l-Fetevâ, 1/190.)

▶ İslam alimi Sehavî, Hristiyanların kendi peygamberlerinin doğum gününü büyük bir bayram yapmaları karşısında Müslümanların böyle bir kutlamaya daha layık olduklarını söyler.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN