Arama

Mevlid sözlüğü

Alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Peygamberin (SAV) doğduğu gün hicri takvime göre Rebiülevvel ayının 12. gecesidir. Müslümanlar her yıl bugünü Mevlid Kandili olarak idrak eder. Mevlid günlerinde oruç tutulur, Mevlid-i Şerifler okunur. Peki, Mevlid ne demektir? Bu geceyi tam manasıyla ihya edebilmeniz için Mevlid Kandili'ne dair bazı kavramları sizler için hazırladık.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE MEVLİD İCRASI

◾ Yapılan araştırmalara göre, Mevlidin bilinen ilk bestekarı Bursalı Sekban'dır. Osmanlı bestekarının yaşadığı dönemde her satırı ayrı ayrı sanatlı bir şekilde bestelenen bir Mevlid-i Şerif'i bulunur.

◾ Bu beste Osman Efendi ile kendi öğrencilerinden biri tarafından yayılır. Sekban'ın XIX yıllarında okunan bestesi zamanla unutulmaya yüz tutar.

◾ El yazması bazı mevlid nüshalarında mısraların yanına yazılan makam isimleri, besteli mevlidin izlerini taşıyan önemli kayıtlar olarak günümüze ulaşır.

  • 10
  • 10

İSTANBUL'UN ŞÖHRET BULMUŞ MEŞHUR MEVLİHANLARI

1700'lü yıllardan başlayarak İstanbul Mevlidhanlığı ile şöhret olur. Mevlidhanlığı ile meşhur olmuş bazı önemli isimler tespit edilmiştir. Bu isimlerden bazıları şunlardır;

◽ Emir Buhârî Hatîbi hattat ve şâir Hâfız Şuhûdî Mehmet Efendi,

◽Beşiktaş Sinanpaşa Nakşi Bendî Tekkesi Şeyhi Mustafa Rıza Efendi,

◽ Zeyrek Câmii Müezzini Hüseyin Dede (ö.1718),

◽ Âmâ Şeyh Halil Efendi,

◽ Bayrâmî Şeyhi Çolak-zâde Mustafa Efendi,

◽ Bursalı Hünkâr İmamı Hacı Mustafa Efendi (ö.1720) ve oğlu Nizameddîn Efendi (ö.1737)'dir.

Mevlid'de geçen güzel kelimeler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN