Miraç Gecesi'ni nasıl idrak etmeliyiz?
1402 sene evvel Recep ayının 27. gecesinde gerçekleşen Miraç hadisesi, Peygamber Efendimizin (SAV) mucizelerinden biridir. Bu mübarek gecede Resulullah (SAV) Cenab-ı Hakk'ın davetiyle Mekke'deki Mescid-i Haram'dan Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya götürülüp oradan da ilahi huzura yükseldi. Bu mucizenin gerçekleştiği gün ve geceye, Müslümanlarca ayrı bir ehemmiyet verilir. Peki, Miraç Gecesi'ni nasıl idrak etmeliyiz?
Giriş Tarihi: 17.02.2023
12:19
Güncelleme Tarihi: 06.02.2024
18:36
4- Namaz ve oruç
🔹 Farz namazların kılınması Müslüman hayatının vazgeçilmezlerindedir. Miraç Kandili'nde de farz namazların tam olarak kılınması gerekir. Bu gecede nafile namaz kılınması, namaz borcu olanların kaza namazı kılması tavsiye edilir. Bir daha kazaya bırakmamak için de tövbe etmelidir. Özellikle gecenin bir vaktinde kalkılıp kılınan teheccüt namazı çok etkilidir.
🔹 Recep ayının 27. gecesi olan Miraç Kandili'nin gündüzünde oruç tutulması İslam alimlerince tavsiye edilir. Ancak cuma günü tek olarak oruç tutulması uygun görülmediğinden öncesinde veya sonrasında bir gün ile birleştirilerek iki gün şeklinde tutulması tavsiye edilir.
Orucun önemi nedir?
5- Tövbe etmek
🔷 Hatasız olan Efendimizin (SAV) dahi günde 70 kez tövbe ettiği düşünüldüğünde Müslümanların çok daha fazla tövbe etmesi gerekir. Miraç Gecesi gibi mübarek vakitler kesin bir tövbe için önemlidir. Bu gecede günahları tekrarlamamaya dair verilecek söz ile Müslüman kimse hayatında tertemiz bir sayfa açabilir.
🔷 İşlenen günah sadece Allah'a (CC) karşı olup kul hakkını ilgilendirmiyorsa, tövbe etmenin üç şartı vardır: O günahı tamamen terk etmek. Gerçekten pişman olmak ve bir daha yapmamaya karar vermek. Ancak kul hakkı ile ilgiliyse o kişiden helallik almak gerekir.
Hadis ve ayetler ışığında İslam'da kul hakkı
6- Dua etmek
🔷 Miraç Gecesi gibi önemli hadiselerin yaşandığı günlerde Rabbimize yönelmek , istek ve ihtiyaçlarımızı dile getirmek ve bir başka kimse için dua etmek mühimdir. Rabbimiz bizlerin dua etmesini isteyerek şöyle buyurur: "Duanız olmasa, Rabbim size ne diye değer versin!"
(Furkan Suresi, 77. Ayet)
🔷 Bu gecede özellikle kardeşlerimiz için ettiğimiz dualar vesilesiyle melekler de bize dua eder. Nitekim Efendimiz (SAV) şöyle buyurur: "Bir Müslümanın, yanında bulunmayan din kardeşine yapacağı dua kabul olunur. Bir kimse din kardeşine hayır dua ettikçe, yanında bulunan görevli bir melek ona, 'duan kabul olsun, aynı şeyler sana da verilsin' diye dua eder."
(Müslim, Zikir 87 - İbni Mâce, Menâsik 5)
Kur'an-ı Kerim'den dualar
7- Şükretmek
🔹 Bu mübarek geceye ulaşmanın ve bilincinde olmanın şükrünü zikir ve tesbihler le yapmak, Cenab-ı Hakk'a hamd-ü senada bulunmak gerekir. Taha Suresi'nin 14. Ayeti'nde belirtildiği üzere "Allah'ı anmak (zikir) için namaz kılmak " en başta gelen ibadettir.
🔹 Cenab-ı Allah'ın bizlere verdiği nimetleri düşünüp şükretmek hem nankörlüğü önler hem de nimeti verene saygımızı gösterir. Nitekim Rabbimiz şükredersek daha çok nimet vereceğini bildirir.
8- Sadaka vermek
🔷 Mümin kimse, günahlarının affı, malının ve hatalarının temizlenmesi için sadaka verir. Rabbimiz sadaka verenin malını azaltmaz aksine daha çok arttırır. "Şüphesiz ki sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadınlar ve Allah'a güzel bir borç verenler var ya, (verdikleri) onlara kat kat ödenir. Ayrıca onlara çok değerli bir mükafat da vardır."
(Hadîd Suresi, 18. Ayet)
🔷 Allah Teala, Resulullah'a (SAV) müminlerden sadaka almasını buyurarak, verdikleri malın onları temizleyeceğini ve arındıracağını müjdeler: "Onların mallarından, onları kendisiyle arındıracağın ve temizleyeceğin bir sadaka (zekat) al ve onlara dua et. Çünkü senin duan onlar için sükûnettir (Onların kalplerini yatıştırır.) Allah hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir."
(Tevbe Suresi, 103. Ayet)