Mü'minûn Suresi ışığında müminlerin vasıfları
Allah Teala kullarını imtihan maksadıyla dünyaya göndermiş, kutsal kitaplar ve peygamberler aracılığıyla onlara doğru yolu, hakikati göstermiştir. Müslümanın kamil bir hale gelmesi Allah Resulü'ne (SAV) uyması ile mümkündür. Bu halde ortaya çıkan mümin tiplemesi benzersiz vasıfları barındıracaktır. Mü'minun Suresi'nin başında Allah Teala Firdevs cennetine gidecek müminlerin vasıflarını zikretmiştir. İşte, Mü'minun Suresi ışığında müminlerin vasıfları...
Giriş Tarihi: 29.11.2024
10:46
Güncelleme Tarihi: 29.11.2024
10:56
◾ Resulullah'a (SAV) "ihsan nedir" diye sorulduğunda Allah Resulü (SAV)
"Allah'a sanki O'nu görüyormuş gibi ibadet etmendir. Eğer sen Allah'ı görmüyorsan O seni görüyor" buyurmuştur.
(Buhârî, "İman" 37 - Müslim, "İman" 1)
◾ Hz. Aişe (RANHA) Validemiz anlatıyor:
Peygamberimize, namazda yüzü çevirip bakma hakkında sordum, şu cevabı verdi.
"O, bir çalmadır ki, şeytan onu kişinin namazından çalar, kaçar."
(Buhârî, "Ezan", 93 - Tirmizî, "Cuma" 59 - Ebû Dâvud, "Salât" 161)
İMAM GAZALİ'DEN "GÖKYÜZÜNE BAKMANIN FAYDALARI"
Boş ve yararsız şeylerden yüz çevirirler
Boş ve yararsız şeylerden yüz çevirirler
◾ Zaman insanın en değerli ve kıymetli sermayesidir. Çünkü tüm eylemler zaman a bağlıdır. Müslüman, ömrünün her anını fayda ve hayır la değerlendirmelidir.
Resulullah (SAV) buyurdu:
"İki nimet vardır ki, insanlardan çoğu bu nimetleri değerlendirmekte aldanmıştır: Sağlık, boş vakit."
(Buhârî, "Rikak" 1)
Resulullah (SAV) buyurdu:
"İki günü eşit olan ziyandadır."
(Deylemî, Firdevs, III, 611)
AHİRET HALLERİ NELERDİR?
Zekatlarını verirler
◾ İslam'ın beş temel ibadetinden birisi olan zekat, Allah Teala'nın verdiği malın bir kısmının dağıtımıdır. Sosyal yönü kuvvetli bir ibadet olan zekat vermek, müminin özellikleri nden birisidir.
"Ey iman edenler! Bilin ki yahudi din bilginlerinin ve hıristiyan din adamlarının birçoğu halkın mallarını haksızlıkla yerler ve Allah yolundan alıkoyarlar. Altın gümüş biriktirip Allah yolunda harcamayanları elem veren bir azapla müjdele! O gün bunlar cehennem ateşinde kızdırılıp onların alınları, böğürleri ve sırtları dağlanacak: İşte yalnız kendiniz için toplayıp sakladıklarınız; tadın şimdi biriktirip sakladıklarınızı!"
Tevbe Suresi 34-35. Ayetler
Tevbe Suresi 34-35. Ayetler Tefsiri
◾ İlk âyette önce, yahudi din âlimlerinden ve hıristiyan din adamlarından birçoğunun, dini istismar etmek suretiyle haksız kazanç elde ettiklerine ve bu şekilde sağladıkları güçle insanları Allah'ın gösterdiği yoldan alıkoyma çabası içinde olduklarına dikkat çekilmiştir. Bu kimselerin din üzerinden çıkar sağlamalarıyla ilgili olarak, verdikleri hükümler için rüşvet almaları, ilâhî kitapta değişiklik yapıp yazdıkları tahrif edilmiş nüshaları satmaları, Allah katında duaların kabulüne aracı olacağı izlenimi vererek bağış almaları, günah çıkarma karşılığında bir gelir elde etmeleri ve birçok dolambaçlı yollarla kendileri için malî kaynaklar oluşturmaları gibi izahlar yapılmıştır.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
İffetlerini korurlar
◾ Müslümanların bazı ihtiyaçlarını helal dairede gidermeleri hem bireyse hem toplumsal açıdan zaruri dir. Bu hadisenin meşru şekilde gerçekleşmesi ise nikaha bağlı dır.
Resulullah (SAV) buyurdu:
"Gençler! İçinizden evlenmeye gücü yeten evlensin. Zira evlenmek, gözleri (haramdan) daha çok korur, iffeti daha çok muhafaza eder. Gücü yetmeyen kimse ise oruç tutsun. Çünkü orucun şehveti kıran bir özelliği vardır."
(Buhârî, "Nikâh", 2 - Müslim, "Nikah" 1)
ALLAH TEALA'NIN SEVMEDİĞİ KÖTÜ HUYLAR
Emanetlerine ve ahidlerine riayet ederler
Emanetlerine ve ahidlerine riayet ederler
◾ Müslümanın en bilindik özelliklerin birisi güvenilir olmasıdır. Dürüstlük ve güvenilirlik aynı zamanda peygamberlik sıfatlarıdır. Kişilerin birbirleri arasında güven bağı bulunmaması toplumda huzursuzluğa sebep olur.
Resulullah (SAV) buyurdu:
"Dört huy vardır ki, bunlar kimde bulunursa, o kimse katıksız münafık olur. Kimde bunlardan bir şey bulunursa —onu bırakıncaya kadar— kendisinde nifaktan bir haslet var demektir. (Bunlar:) Konuştu mu yalan söyler, söz verirse sözünde durmaz. Vadederse vadinden döner, bir dava ve duruşma esnasında haktan ayrılır.
(Müslim, "İman" 25)
YETERİNCE ŞÜKREDİYOR MUYUZ?