Arama

Müslim kimdir? Sahih Müslim’i nasıl kaleme aldı?

İslam tarihinin en önemli muhaddislerinden olan Müslim henüz 12 yaşındayken hadis öğrenmeye başladı. Döneminin en büyük dört hadis hafızından biri olan Müslim, hadisleri toplamak ve bir araya getirmek için uzun bir yolculuğa çıktı. Pek çok belde ve kişiden 15 yılda derlediği hadislerle "Sahİh-i Müslim" olarak bilinen "el Cami'u's Sahih" adlı eserini Müslümanlara miras bıraktı. Onun bu eseri, Sahİh-i Buhari ile birlikte Kur'an-ı Kerim'den sonra en güvenilir iki kaynak kabul edilmiş ve bu iki kaynak Sahihayn diye anılmıştı. Peki, Müslim kimdir? Sahih Müslim'i nasıl kaleme aldı?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 7
  • 15
MÜSLİM ÜÇ ÖNEMLİ KİŞİYE YETİŞMİŞTİ
MÜSLİM ÜÇ ÖNEMLİ KİŞİYE YETİŞMİŞTİ

🔹 Müslim, râviler hakkındaki tenkit ve değerlendirmelerine güvenilen cerh ve ta'dîl âlimlerinden biridir.

🔹 Onun sika bir hadis hâfızı olduğunu söyleyen İbn Ebû Hâtim babasının Müslim hakkında "sadûk" dediğini belirtmiş, İbnü'l-Ahrem de Nîşâbur'dan üç önemli kişiye yetiştiğini, bunların Muhammed bin Yahyâ ez-Zühlî, Müslim bin Haccâc ve İbrâhim bin Ebû Tâlib olduğunu ifade etmiştir.

  • 8
  • 15
BUHARİ’NİN DERİN BİLGİSİNE HAYRAN KALMIŞTI
BUHARİ’NİN DERİN BİLGİSİNE HAYRAN KALMIŞTI

🔹 Elbise veya kumaş ticareti yaptığı için "bezzâz" diye anılan ve dükkânında talebelerine hadis rivayet eden Müslim servet sahibiydi. Yardım etmeyi sevdiğinden "Nîşâbur'un cömerdi" diye anılır; onu yakından tanıyanlar hayatında kimseyi çekiştirmediğini ve incitmediğini söylerlerdi.

🔹 Hocalarına karşı son derece saygılı idi. Buhârî Nîşâbur'a gelince onun derin bilgisine hayran kalmış ve kendisinden hiç ayrılmamıştır.

  • 9
  • 15
BUHARİ’Yİ SAVUNMUŞ VE ZÜHLİ’NİN MECLİSİNİ TERK ETMİŞTİ
BUHARİ’Yİ SAVUNMUŞ VE ZÜHLİ’NİN MECLİSİNİ TERK ETMİŞTİ

🔹 Kur'an'ın mahlûk olduğunu kabul etmeyen Buhârî'ye karşı bazı devlet adamları ve âlimler cephe alınca Müslim onu savunmuştur.

🔹 Hatta konuya yönelik tartışmalardan hiç hoşlanmayan ve Kur'an'ı telaffuz etmenin ve yazmanın bile mahluk olmadığı görüşünde olan hocası Zühlî'nin, bir derste Buhari'nin, "Kur'an'ı benim telaffuzum mahluktur" sözünü tekrar edip "Kim bu görüşte ise meclisimizde bulunmasın" sözleriyle Buhârî'ye cephe aldığını gören Müslim oradan ayrılmış, Zühlî'den yazdığı bütün hadisleri onun evine göndermiş ve bir daha kendisiyle görüşmemiştir.

  • 10
  • 15
4 BİN SAHİH HADİSİ BİR ARAYA GETİRDİ
4 BİN SAHİH HADİSİ BİR ARAYA GETİRDİ

🔹 Hem Zühlî'den hem Buhârî'den çok faydalanan Müslim, hocaları arasındaki anlaşmazlıkta Buhârî'nin tarafını tutmakla beraber el-Câmiʿu's-sahîh'inde her iki hocasından da rivayette bulunmamıştır.

🔹 Müslim'in Zühlî ile anlaşmazlığa düşmesinin ilim çevrelerinde pek uygun karşılanmadığı anlaşılır.

🔹 Nitekim hadis hâfızı Ebû Kureyş, Ebû Zür'a'ya Müslim'i kastederek, "Bu zat 4000 sahih hadisi bir araya getirdi" dediğinde Ebû Zür'a, "Geri kalan sahihleri niye toplamamış?" diyerek tepki göstermiş, Müslim'i hocası Zühlî'ye ters düştüğü için eleştirmiştir.

(x)🔍 İbadet ile ilgili 25 hadis

  • 11
  • 15
FIKIH MEZHEPLERİNİN HİÇBİRİNE MENSUP OLMADIĞI BİLİNİR
FIKIH MEZHEPLERİNİN HİÇBİRİNE MENSUP OLMADIĞI BİLİNİR

🔹 Müslim'in diğer ehl-i hadîs gibi Selef akîdesini benimsediği, İmam Mâlik, Şâfiî ve Ahmed bin Hanbel'in görüşlerine meyli bulunmakla beraber fıkıh mezheplerinden hiçbirine mensup olmadığı bilinir.

🔹 Onun daha çok Şâfiî olarak tanınması, muhtemelen el-Câmiʿu's-sahîh'in bab başlıklarını tertip ederken Nevevî'nin kendi mezhebinin bazı görüşlerini yansıtmış olması sebebiyledir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN