Müslümanların ilk savaşı: Bedir Muharebesi ne zaman gerçekleşti?
Bedir Savaşı Hz. Peygamber'in Mekkeli müşriklerle olan mücadelelerinde önemli bir yer işgal ediyor. Hz. Peygamber'in askeri dehasını, strateji ve taktik kabiliyetini gösteren Bedir Savaşı, Müslümanlar ile Mekkeli müşrikler arasında gerçekleşen ilk savaş ve Müslümanların Mekkeli müşriklere karşı kazandığı ilk zaferidir. Peki, Bedir Savaşı kimler arasında ve ne zaman gerçekleşti? Bedir Savaşı'nın tarihi, önemi, sebep ve sonuçları nelerdir?
Giriş Tarihi: 16.10.2019
16:12
Güncelleme Tarihi: 22.06.2021
10:15
BEDİR SAVAŞI'NIN ÖNEMİ NEDİR?
🔸 Bedir Gazvesi, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) askeri dehasını, strateji ve taktik kabiliyetini gösterdi. İslam Devleti'nin başta Medine olmak üzere bütün Arap yarımadasında büyük bir itibar kazanmasını sağladı.
🔸 Peygamber Efendimiz İslamiyet'i tebliğ için daha geniş imkanlara sahip oldu. Bedir Savaşı'na katılanların günahları Allah tarafından bağışlandı.
BEDİR SAVAŞI İLE İLGİLİ AYETLER
🔸 Bedir Savaşı'nda müslümanların hazırlık ve güçleri yetersizdi. Onlara nisbetle nicelik yönünden güçlü olan ve daha Mekke'den çıkarken savaşı göze almış bulunan müşrikler karşısında galip gelebilmek için ilâhî yardıma ve moral güce ihtiyaç vardı. Savaş kaçınılmaz hale gelince müminler iman ve tevekküllerinin gereği olarak Allah'a sığındılar, O'ndan yardım dilediler.
🔸 O gün Hz. Peygamber'in rabbine nasıl yakardığını Hz. Ömer şöyle anlatıyor: "Bedir günü gelince Resûlullah, kendi arkadaşlarının 305, müşriklerin ise 1000 kişi kadar olduğunu görerek hemen kıbleye döndü, ellerini kaldırdı ve rabbine yalvarmaya başladı: 'Allahım, bana olan sözünü yerine getir, vaad ettiğini ver! Allahım eğer şu bir avuç Müslümanı helâk edersen yeryüzünde şirk koşmadan sana ibadet eden kimse kalmayacak!' O, kıbleye dönük vaziyette ellerini her an biraz daha semaya doğru uzatarak durmadan rabbine yalvarıyordu; öyle ki sonunda abası omzundan sıyrılıp yere düştü, Ebû Bekir gelip abasını yerden alarak omzuna örttü, sonra onu kucakladı ve şöyle dedi: 'Ey Allah'ın elçisi! Artık yeter, O sana vaad ettiğini kesin olarak verecektir!' Bu hadise üzerine 9. âyet nâzil oldu."
Müslim, "Cihâd", 58
🔸 Bu savaşta Allah'ın vaadinin ve Hz. Peygamber'in duasının neticesi hâsıl olmuş, yardıma gönderilen meleklerin bizzat savaşa katılarak düşmana karşı neler yaptıkları bazı sahâbîler tarafından görülerek nakledilmiştir.
Müslim, "Cihâd", 58
BEDİR SAVAŞI'NDA YARDIMA GELEN 3 BİN MELEK
🔸 Bedir Savaşı'nda meleklerin Müslümanlara yardımı Âl-i İmrân sûresinin 124-125. âyetlerinde de zikredilmiştir. Orada önce 3000 melekle yardım edileceği, bu yetmezse 2000 melek daha gönderileceği, yardımcı melek sayısının 5000'e çıkarılacağı müjdelenmiştir.
🔸 Açıklamakta olduğumuz 9. âyette ise yardıma gönderilen melek sayısı "peşi peşine gelen binlik kuvvetle" şeklinde ifade edilmiştir. Bu rakamlar arasında ilk bakışta bir uyumsuzluk var gibidir. Ancak Arapça'daki ifade özelliği veya olayın tarihî bağlamı ve konusu göz önüne alındığında bir uyumsuzluk bulunmadığı görülecektir. Araplar "birçok" yerine "bin, binlerce" kelimelerini de kullanmaktadırlar.
🔸 Buna göre mâna "birçok melek ile..." demektir. Olaya tarihî tecrübe açısından bakıldığında görülecektir ki savaşlarda takviye güçleri toptan değil, ihtiyaca göre arka arkaya gönderilmekte, bu taktiğin düşman üzerindeki etkisi daha fazla olmaktadır.
🔸 Allah bir şeyin olmasını murat edince onun maddî plandaki sebebini de yaratır. Her şey O'nun iradesi ve kudreti ile hâsıl olur. Sünnetullah diye de ifade edilen ilâhî âdete, kural ve kanunlara göre sonuç, kulun irade ve fiiline de bağlanmışsa bu takdirde insan üzerine düşeni yapacaktır.
🔸 Bedir Savaşı'nda müslümanlar kendilerine düşeni yapmışlardır, Allah vaad ve murat ettiği için zafer kazanılacaktır. Bazılarınca bunun hem kendileri hem de yardım konusunda etkileri görülen melekler gönderilerek yapılmasının hikmeti, "zaferin müjdesi olsun ve bu sayede kalpler yatışsın, sonuç hakkında güven oluşsun" diyedir.