Arama

Müslümanların ilk savaşı: Bedir Muharebesi ne zaman gerçekleşti?

Bedir Savaşı Hz. Peygamber'in Mekkeli müşriklerle olan mücadelelerinde önemli bir yer işgal ediyor. Hz. Peygamber'in askeri dehasını, strateji ve taktik kabiliyetini gösteren Bedir Savaşı, Müslümanlar ile Mekkeli müşrikler arasında gerçekleşen ilk savaş ve Müslümanların Mekkeli müşriklere karşı kazandığı ilk zaferidir. Peki, Bedir Savaşı kimler arasında ve ne zaman gerçekleşti? Bedir Savaşı'nın tarihi, önemi, sebep ve sonuçları nelerdir?

  • 15
  • 15
BEDİR SAVAŞI'NDA YARDIMA GELEN 3 BİN MELEK
BEDİR SAVAŞI’NDA YARDIMA GELEN 3 BİN MELEK

🔸 Bedir Savaşı'nda meleklerin Müslümanlara yardımı Âl-i İmrân sûresinin 124-125. âyetlerinde de zikredilmiştir. Orada önce 3000 melekle yardım edileceği, bu yetmezse 2000 melek daha gönderileceği, yardımcı melek sayısının 5000'e çıkarılacağı müjdelenmiştir.

🔸 Açıklamakta olduğumuz 9. âyette ise yardıma gönderilen melek sayısı "peşi peşine gelen binlik kuvvetle" şeklinde ifade edilmiştir. Bu rakamlar arasında ilk bakışta bir uyumsuzluk var gibidir. Ancak Arapça'daki ifade özelliği veya olayın tarihî bağlamı ve konusu göz önüne alındığında bir uyumsuzluk bulunmadığı görülecektir. Araplar "birçok" yerine "bin, binlerce" kelimelerini de kullanmaktadırlar.

🔸 Buna göre mâna "birçok melek ile..." demektir. Olaya tarihî tecrübe açısından bakıldığında görülecektir ki savaşlarda takviye güçleri toptan değil, ihtiyaca göre arka arkaya gönderilmekte, bu taktiğin düşman üzerindeki etkisi daha fazla olmaktadır.

🔸 Allah bir şeyin olmasını murat edince onun maddî plandaki sebebini de yaratır. Her şey O'nun iradesi ve kudreti ile hâsıl olur. Sünnetullah diye de ifade edilen ilâhî âdete, kural ve kanunlara göre sonuç, kulun irade ve fiiline de bağlanmışsa bu takdirde insan üzerine düşeni yapacaktır.

🔸 Bedir Savaşı'nda müslümanlar kendilerine düşeni yapmışlardır, Allah vaad ve murat ettiği için zafer kazanılacaktır. Bazılarınca bunun hem kendileri hem de yardım konusunda etkileri görülen melekler gönderilerek yapılmasının hikmeti, "zaferin müjdesi olsun ve bu sayede kalpler yatışsın, sonuç hakkında güven oluşsun" diyedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN