Arama

Müslümanların ortak aklı: İstişare

Kesin bir karara varmadan önce akıllı, ahlaklı ve tecrübe sahibi isimlere danışılması, ardından konu hakkında tekrar düşünülmesi ve karar alınması anlamına gelen istişare kavramı Müslümanların önde gelen hayat prensiplerinden birisidir. İslam'da istişarenin hedefi, ilgili hususta Allah Teala'nın rızasına uygun şekilde kararlar almaktır. Resulullah'ın (SAV) hayatında da merkezi bir noktada bulunan istişare Müslümanların ortak aklı mesabesindedir.

Resul-i Ekrem'in (SAV) büyük bir emek ve özveri neticesinde binlerce insanı ortak bir akıl ve gönül birliğinde toplamasında istişare mefhumunun da yeri vardı.

Kuşatıcı ve kucaklayıcı bir hakikat olan istişare, İslam'ın kurallarının ve hükümlerinin toplumda hızla yerleşmesinin önünü açmada adeta bir öncü olmuştu.

HAKİM TİRMİZİ'NİN DİLİNDEN "MÜMİNİN MİRACI NAMAZ"

◼ Yaşadığımız modern dönemde insanların sistem eliyle bireyselleştirilmesi, benlik ülkesini sürekli beslemesi ve "biz" kavramının içini boşaltması ortaya aşırı bencillemiş bireyler çıkmasına sebep oldu.

◼ Bu elim durum istişarenin önündeki en büyük engeldir. Çünkü insanlar bireyselleşme neticesinde toplu, birlikte yapılan herhangi bir fikir alışverişinden uzaktalar.

İBN ARABİ'NİN DİLİNDEN MARİFET VE HİKMET

  • 10
  • 10

Toplum ve aile tabanında sürekli yalanana problemler ve yükselen gerginliklerin temelinde de ortak bir akıl etrafında hareket etmemenin pay oranı çok yüksek.

◼ Günümüzde toplumsal barış ve huzur sağlamak, kötü düşünceleri etrafımızdan uzaklaştırmak, güzel ahlakı yaymak ve bireyselleşmenin önüne geçmenin yolu unutulan kavramlardan olan istişareyi hayatımıza tatbik etmek.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN