Oruç İlmihali terimler sözlüğü
Oruç, Farsça "ruze" kelimesinden türemiştir. Ramazan ayının bir temsili olan bu ibadet ile ve bu mübarek zaman dilimiyle alakalı pek çok terim ve ifade bulunmaktadır. İftar, sahur ve teravih bunlardan yalnız birkaçıdır. İşte, Oruç İlmihali'nde yer alan ve oruç ile bağlantılı kelimeleri sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 16.03.2024
15:43
Güncelleme Tarihi: 20.03.2024
10:21
FİTRE
🔺 Asli ve zorunlu ihtiyaçları dışında 80,18 g altın veya bu değerde mala sahip olan Müslüman'ın zekâttan ayrı olarak ibadet niyetiyle ramazan bayramından önce fakirlere vermesi vacip olan sadaka; fıtır sadakası.
Eski Türkçeden Anadolu ağızlarına geçen kelimeler
İSKAT-I SAVM
🔺 İskat , düşürmek anlamına gelmektedir. Dinî literatürde, kişinin sağlığında edâ edemediği, sürekli mazereti sebebi ile tutamadığı yahut geçici mazereti ortadan kalktığı halde oruçları kaza etmeden ölmesi durumunda, ölümünden sonra fakirlere fidye ödenmek sureti ile oruç borçlarının düşürülmesi, böylece sorumluluktan kurtulmasıdır.
İMSAK
🔺 Kendini tutma, engelleme, el çekme, geri durma . İmsak vaktinden, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsî münasebetten ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durma.
Hür Azerbaycan'ın hür kelimeleri
İTİKAF
🔺 İbadet veya başka bir gaye için bir yerde kendini tutmak, kalmak, inzivaya çekilmek; insanlardan tenha bir yerde kalmak, bir şeye bağlanmak. Özellikle Ramazan ayında itikâfa girmek sünnettir. Hz. Peygamber, Medine'ye hicret ettikten sonra her yıl Ramazan ayının son on gününde itikâfa girmişlerdir.
KADİR GECESİ
🔺 Ramazan ayı içerisinde yer alan ve bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen Kur'ân-ı Kerim'in indirildiği gecedir.
Eski Türkçede yaygın 10 kelime