Arama

Oruçla ilgili ayet ve hadisler

Oruç ibadeti, İslam'ın beş temel esasından biridir. Nefsin isteklerinden iradi olarak uzak durmaya, açlık ve susuzluğun verdiği sıkıntıya dayanmaya ve sabırlı olmaya teşvik eder. Nitekim Yüce Allah, Ramazan ayında oruç tutmayı farz kılmış, Resul-i Ekrem Efendimiz, Allah'a inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutan kimsenin geçmiş günahlarının bağışlanacağını müjdelemiştir. Bu minvalde her mümine farz kılınmış olan oruçla ilgili ayet ve hadisleri sizler için derledik.

Peygamberimiz (a.s.); "Ramazan orucundan sora en fazîletli oruç Allah'ın ayı olan muharrem ayında tutulan âşûrâ orucudur." sözleriyle oruç tutulmasını teşvik etmiştir. Sahabeden isteyen bu orucu tutmuş, isteyen de tutmamıştır. Âşûrâ orucu, muharrem ayının 9 ve 10. günlerinde tutulur.

Ramazan ile ilgili 40 hadis

"Her ay üç gün oruç tutmak bütün seneyi oruçla geçirmek gibi olur." Buhârî Savm, 59. II, 246. Müslim, Sıyam, 197. I, 819 bk. Tirmizî, Savm, 50, 54, III, 128, 135. Nisâî, Sıyam, 78, 82. IV 213, 219

Ramazan orucu, Bakara suresinin 183-184. ayetleriyle hicretin ikinci yılında Bedir savaşı öncesinde şaban ayında farz kılınmıştır. Peygamberimiz (a.s.) hayatında dokuz sene Ramazan orucu tutmuştur. 183. ayette orucun mutlak olarak farz kılındığı bildirilmekte, ancak orucun ne zaman, nasıl ve kaç gün tutulacağı bildirilmemektedir. 184. ayette bu kapalılık kısmen giderilmiş, orucun "sayılı günlerde" tutulacağı beyan edilmiştir. "Sayılı günler" ile maksat Ramazan ayıdır. Bakara suresinin 184 ve 185. ayetinde şöyle buyurulmaktadır:

"(Oruç), sayılı günler(dedir)…"

"…Sizden kim bu aya ulaşırsa oruç tutsun…"

"…Sizden kim hasta yada yolcu olur (da orucunu tutamazsa daha sonra) tutamadığı günler sayısınca başka günlerde oruç tutar…." (Bakara, 184).

Oruç hakkında 20 hadis

"…(Bu ayda) kim hasta veya yolcu olur (da oruç tutamazsa) tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun (kaza etsin). Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidâyete ulaştırmasına karşılık Allah'ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir" (Bakara, 185).

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN