Arama

Orucun maddi ve manevi olarak kazandırdıkları...

Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden azad olan mübarek Ramazan ayında oruç tutarak, bedenlerimizi ve nefislerimizi terbiye altına alırız. Sabrı, yardımlaşmayı, paylaşmayı ve özveriyi öğreniriz. Dünya nimetlerinin bir sınav olduğunu; gelip geçici olanın değil, kalıcı ve ebedi olanın insanı yücelttiğini anlarız. Sizler için, gönüller manevi huzur ikliminde bir ay boyunca yıkanmaya hazırlanırken, orucun bize kazandırdığı maddi - manevi değerlere kısaca değindik.

  • 5
  • 10
HİDAYETE ULAŞMAYI NASİP EDER
HİDAYETE ULAŞMAYI NASİP EDER

Müminlerin oruç ibadeti sayesinde nail olacakları hususlar, ayetlerin bitiminde üç noktada düğümlenmişti: Lealleküm tettekûn… Lealleküm teşkürûn… Leallehüm yerşudûn… Neydi Yüce Mevlamızın biz müminler için umduğu ve beklediği?

Oruçla ilgili ayetlerin bitiş cümleleri işte bunları açıklıyordu: Umulur ki, takva sahiplerinden olursunuz… Umulur ki, şükredenlerden olursunuz… Umulur ki, kullarım hidayete ulaşır, doğru yolu bulurlar…

  • 6
  • 10
YARDIMLAŞMAYI ÖĞRETİR
YARDIMLAŞMAYI ÖĞRETİR

"Oruçlunun iki sevinci vardır. Birisi iftar zamanındaki sevincidir. Diğeri de tuttuğu oruçla Allah'a kavuştuğu ve orucunun mükâfatına erdiği zaman ki sevincidir." Buhârî, "Savm", 9; Müslim, "Sıyam", 30

"Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça, iyiye ve takvaya eremezsiniz." Âi-i imran, 2/92.

İyilik, güzellik, hayır ve yararlı işlerde yardımlaşma, dinimizin bir emri ve kâmil insan olmanın gereğidir. Müslüman, ihtiyacı bulunan kardeşine yardım elini uzatmak zorundadır. Müslüman, darda kalana yardımcı olur, zorluk içinde olanı genişliğe çıkarır, korku içinde olana güven verir, aç olanı doyurur, kamunun yararını sağlamak için kendi üzerine düşen görevleri yerine getirir. Zira bu görevlerin yerine getirilişi aynı zamanda bir ibadettir.

Komşusu açken kendisi tok olmayı hiçbir zaman düşünemez. Dünya tarihinde yardımlaşmanın en güzel örneklerinden biri de "Fıtır " sadakasıdır. Bu emsali olmayan bir dayanışma örneğidir, her türlü övgüye layıktır.

  • 7
  • 10
BEDEN VE RUH SAĞLIĞIMIZI KORUMAYA YARDIMCI OLUR
BEDEN VE RUH SAĞLIĞIMIZI KORUMAYA YARDIMCI OLUR

Orucun sağlık ve tedavi yönünden de önemi büyüktür. İnsan vücudunun bütün gün çalışarak yorulan organları uyku ile dinlendiği gibi, bir yıl durmadan çalışan mide ve sindirim aygıtları da oruç sayesinde dinlenir ve görevlerini daha iyi yapma imkânı kazanır. Peygamberimizin ifadeleri ile mide, hastalıkların evidir. Perhiz de en etkili tedavidir. Birçok hastalıkların tedavisinde doktorların perhiz ve diyet tavsiye etmeleri bunu teyit etmektedir.

Oruç bedenin zekâtı olarak, vücutta birikmiş zararlı unsurların defi için metabolizmaya büyük bir imkân sağlar. İnsanın, vücudunu diğer canlılardan daha farklı olarak madde ve mananın sırlı ve ahenkli bir birleşimi olarak görmeye başladığı bu ayda vücutlar yenilenir. Allah Resulü'nün "Oruç tutunuz ki sıhhat bulasınız" (Taberani, Mu'cemu'l-Ev-sat, VIII, 174) sözünü teyit edercesine bedenlerimiz sağlık bulur.

Orucun vücuda faydaları…

  • 8
  • 10
ŞÜKRETMEYİ ÖĞRETİR
ŞÜKRETMEYİ ÖĞRETİR

Oruç kelimesi ayet ve hadislerde "savm" ve "sıyâm" kelimeleriyle ifade edilmiştir. Bu kelime sözlükte kişinin kendisini yeme, içme, yürüme ve konuşma gibi her hangi bir söz, eylem ve davranıştan alıkoyması anlamlarına gelir. Kur'an'da bu anlamda kullanılmıştır. Oruç tutan kişi Allah'ın verdiği nimetlere şükretmiş ve aç kalanların hallerini öğrenmiş olur. Oruç, insanı belli bir süre de olsa nimetlerden uzaklaştırır ve nimetlerin kadrini öğretir.

Orucun hikmetleri ile hükümlerini anlamak arasında sıkı bir bağ vardır. Oruç ibadetinin yerine getirilmesi ile ilgili kuralların bilinmesi, Allah Resulü'nün bize hikmet olarak bıraktığı sünnetine uygun oruçlar tutmamıza imkân tanıyacaktır.

  • 9
  • 10
SABIRLI OLMAYA, METANET KAZANMAYA VESİLE OLUR
SABIRLI OLMAYA, METANET KAZANMAYA VESİLE OLUR

Oruç, nimetlerin kadrini bildiren, şükran hisleri uyandıran, yoksulların, çaresizlerin halinden anlama şuûru veren, nefsânî arzu ve temâyülleri bertaraf eden, maddenin esaretinden kurtarıp "sabır" denilen en yüksek ahlâkî bir meziyyete eriştiren bir ibadettir. Oruç tutan kişi sabır ve metanet kazanmış, kötü söz ve davranışlardan korunmuş olur. Ahlâkını güzelleştirmiş ve imanının bilincine ermiş olur. Zor işler sabırla başarılır ve her engel onunla aşılır. Bunun için Kur'an-ı Kerim'de sabredenler müjdelenmiş ve sonsuz ecirle ödüllendirilecekleri vadedilmiştir.

"Kim Allah için bir gün oruç tutarsa Allah yetmiş yıllık bir mesafe kadar onu cehennem ateşinden uzaklaştırır." anlamındaki hadisler de orucun değerini ifade etmektedir. Müslim, Sıyâm, 168, I, 808.

Oruçla ilgili ayet ve hadisler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN