Arama

Orucun maddi ve manevi olarak kazandırdıkları...

Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden azad olan mübarek Ramazan ayında oruç tutarak, bedenlerimizi ve nefislerimizi terbiye altına alırız. Sabrı, yardımlaşmayı, paylaşmayı ve özveriyi öğreniriz. Dünya nimetlerinin bir sınav olduğunu; gelip geçici olanın değil, kalıcı ve ebedi olanın insanı yücelttiğini anlarız. Sizler için, gönüller manevi huzur ikliminde bir ay boyunca yıkanmaya hazırlanırken, orucun bize kazandırdığı maddi - manevi değerlere kısaca değindik.

  • 8
  • 10
ŞÜKRETMEYİ ÖĞRETİR
ŞÜKRETMEYİ ÖĞRETİR

Oruç kelimesi ayet ve hadislerde "savm" ve "sıyâm" kelimeleriyle ifade edilmiştir. Bu kelime sözlükte kişinin kendisini yeme, içme, yürüme ve konuşma gibi her hangi bir söz, eylem ve davranıştan alıkoyması anlamlarına gelir. Kur'an'da bu anlamda kullanılmıştır. Oruç tutan kişi Allah'ın verdiği nimetlere şükretmiş ve aç kalanların hallerini öğrenmiş olur. Oruç, insanı belli bir süre de olsa nimetlerden uzaklaştırır ve nimetlerin kadrini öğretir.

Orucun hikmetleri ile hükümlerini anlamak arasında sıkı bir bağ vardır. Oruç ibadetinin yerine getirilmesi ile ilgili kuralların bilinmesi, Allah Resulü'nün bize hikmet olarak bıraktığı sünnetine uygun oruçlar tutmamıza imkân tanıyacaktır.

  • 9
  • 10
SABIRLI OLMAYA, METANET KAZANMAYA VESİLE OLUR
SABIRLI OLMAYA, METANET KAZANMAYA VESİLE OLUR

Oruç, nimetlerin kadrini bildiren, şükran hisleri uyandıran, yoksulların, çaresizlerin halinden anlama şuûru veren, nefsânî arzu ve temâyülleri bertaraf eden, maddenin esaretinden kurtarıp "sabır" denilen en yüksek ahlâkî bir meziyyete eriştiren bir ibadettir. Oruç tutan kişi sabır ve metanet kazanmış, kötü söz ve davranışlardan korunmuş olur. Ahlâkını güzelleştirmiş ve imanının bilincine ermiş olur. Zor işler sabırla başarılır ve her engel onunla aşılır. Bunun için Kur'an-ı Kerim'de sabredenler müjdelenmiş ve sonsuz ecirle ödüllendirilecekleri vadedilmiştir.

"Kim Allah için bir gün oruç tutarsa Allah yetmiş yıllık bir mesafe kadar onu cehennem ateşinden uzaklaştırır." anlamındaki hadisler de orucun değerini ifade etmektedir. Müslim, Sıyâm, 168, I, 808.

Oruçla ilgili ayet ve hadisler

  • 10
  • 10
NEFSİMİZİ TERBİYE ETMEMİZE OLANAK SAĞLAR
NEFSİMİZİ TERBİYE ETMEMİZE OLANAK SAĞLAR

"Kim yalan söylemeyi ve yalanla iş yapmayı bırakmazsa, Allah Teâlâ, o kimsenin yemesini içmesini bırakmasına (yani oruç tutmasına) değer vermez." Buhârî, "Savm", 8

Oruç ibadetinin Allah rızasını kazanmanın yanında temel amaçlarından biri de kişinin nefsini terbiye etmesi, söz, fiil ve davranışlarına çekidüzen vermesidir. Oruç tutan kişi sağlığını korumuş, nefsini terbiye etmiş ve irade eğitimi yapmış olur. Oruç tutanlar nefsin aşırı derecedeki isteklerini durdurmak ve iradelerine hakim olmak için büyük güç kazanırlar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN