Arama

Özlü konuşma sanatı: Cevâmiu’l-kelim

Geçmişten bu yana insanlar konuşma üslubu üzerinde durmuş, az ve öz konuşmanın kıymetini her zaman dile getirmişlerdir. Hatta çoğu zaman konuşmaktan öte susmanın daha faydalı olduğu idrak edilmiştir. Öyle ki lügatimizde "Söz gümüşse sükut altındır" gibi pek çok deyiş ve atasözü yer edinmiştir. Konuşmanın böyle mühim olduğu bir vakitte insanlık hitap ettiği kitleye karşı sözcüklerin gücünden faydalanmış ve diyeceklerini uzatmadan az ve öz konuşmaya gayret etmiş, güzel konuşma sanatı olan bu belagat üslubunu Peygamber Efendimiz'den (SAV) miras almıştır.

  • 11
  • 11

Tasavvuf ehlinin "cevâmiu'l-kelim" Anlayışı

➡ Tasavvuf ehlinde "cevâmiu'l-kelim" kavramı bambaşka bir anlayışla yorumlanır. Onlara göre Hz. Peygamber'e (SAV) cem etme, toplama, bir araya getirme cami' (الجمع) makamı verilmiştir. O'nun (SAV) makamı, bir ile çoğu, öz ile detayı bir arada tutar. Hatta bütün isimlerin makamını camiʿdir bu yüzden Peygamber Efendimiz (SAV) "Bana "cevâmiu'l-ke- lim" verildi." demiştir.

➡ Sonuç olarak Hz. Peygamber'in "Bana "cevâmiu'l-kelim" verildi." ya da "Ben cevâmiu'l- kelim ile gönderildim." hadisi tek başına bir hadis olmayıp Peygamber Efendimiz'in (SAV) özelliklerinin sayıldığı hadisin bir kısmıdır. Rivayetlerde geçen "cevâmiu'l-kelim" tabirinden maksadın Kur'an olduğunu söyleyen alimlerin yanında hadis veya vecizleri olduğu görüşleri de olabileceğine dair şerhler yapılmıştır. Bazı âlimlerce de namaz gibi ibadetlerde okunan Kur'an ayetleri dışındaki dua ve zikirler de cevâmiu'l-kelimdir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN