Arama

Peygamber Efendimize gelen ilk vahiy

Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimize (sav) ilk vahiy, kırk yaşındayken geldi. Tefekkür içerisinde ibadet ettiği Hira Mağarası, İslam'ın doğuşuna tanıklık etti. Burada alınan vahiy ile cahiliye karanlığı, tevhid inancıyla aydınlatıldı. Böylece "Oku!" emri, 23 yıllık risalet hayatının başlangıcını oluşturdu. Peki, Peygamber Efendimize (sav) ilk vahiy ne zaman geldi? Hz. Peygamber (sav) vahiy geldiğinde ne yaptı? İlk vahiy hangi suredir?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 10
  • 13

➡ Örneğin deve üzerinde Peygamber Efendimize (sav) vahiy geldiği zaman hayvan çökerdi. Nitekim Peygamberimiz (sav) bir gün minberin üzerine oturmuş çevresindeki Müslümanlarla sohbet ederken dünyaya kendilerini kaptırmamaları konusunda onları uyardı. Sahabelerden birinin sorduğu soruya cevap vermek istediği sırada kendisine vahiy geldi.

Olayı anlatan sahabelerin en gençlerinden Ebû Saîd el-Hudri'nin (ra) bildirdiğine göre, vahyin bitmesinin ardından Resûlullah (sav) "alnından boşanan terleri silerek" konuşmasını sürdürdü.

➡ Vahiy kâtiplerinden Zeyd bin Sabit ise, Allah Resûlü'nün (sav), kendisine "cihada katılanlarla katılmayanların aynı düzeyde olamayacaklarını" belirten âyeti yazdırdığı sırada gelen ikinci bir vahyin tesirini şöyle anlattı:

"Vahiy geldiği sırada Resulullah'ın (sav) dizi, benim dizimin üzerindeydi. Vahyin ağırlığından dizi bana o kadar ağır geldi ki, dizim ufalanıp dağılacak diye korktum. Sonra bu hâl ondan gitti ve âyetin devamı gelmiş oldu."

  • 11
  • 13

➡ Peygamber Efendimiz (sav), ilk ilahi emir ile karşılaşmanın endişesi ve korkusu içerisindeydi. Bu duygular içerisinde Hira Dağı'ndan aşağıya inerken gökyüzüne baktığında Cebrail (as)'ı gördü.

➡ Peygamber Efendimizi (sav) eve geldiğinde, Hz. Hatice karşıladı. Ona "Beni örtün, beni örtün." dedi.

➡ Hz. Hatice, Allah Resulü'ndeki bu olağanüstü hali fark edip üzerini örttü. Bir müddet uyuyup uyandıktan sonra kendisine ne olduğunu sordu.

➡ Peygamber Efendimiz vahyin gelişini anlatınca; "Ben eminim ki, Allah hiçbir zaman seni utandırıp üzmeyecektir. Çünkü sen akrabanı gözetir, doğruyu söyler, acizlerin elinden tutarsın. Yoksullara yardım eder, misafirleri ağırlarsın. Haksızlığa uğrayanların yanında yer alırsın." diyerek O'nu (sav) teselli etti.

  • 12
  • 13

➡ Ardından Hz. Hatice, akrabası olan Varaka'ya gidip durumu anlattı.

Bir rivayete göre Peygamber Efendimiz (sav)
Kabe'yi tavaf ederken karşılaştı, diğerine göre ise Hz. Hatice ile birlikte yanına gitti.

➡ Varaka bin Nevfel, Resulullah'ı dinledikten sonra "Bu sana gelen Musa'ya gelen namus-i ekberdir. Ah keşke genç olsaydım. Kavmin seni (şehirden) çıkaracakları zaman keşke hayatta olsam!" dedi. Bunun üzerine Allah Resûlü (sav), "Onlar çıkaracaklar mı beni?" diye sordu. Varaka, "Evet, senin getirdiğin gibi bir şey getirmiş olan herkes bu düşmanlığa uğramıştır." dedi ve "Eğer senin davet günlerine yetişirsem, sana elimden gelen yardımı yaparım." diye ekledi. Fakat Varaka bin Nevfel, bu sözlerinden kısa süre sonra vefat etti.

Hz. Hatice, Varaka bin Nevfel'den bu sözleri duymasından sonra ilk endişesini üzerinden attı.
Böylece ilk vahiy süreci başlamış oldu.

Varaka bin Nevfel kimdir?

Varaka bin Nevfel, Tevrat'ı, İncil'i ve peygamberler tarihini bilen âlim bir zattı. Hz. Hatice'nin amcasının oğlu olan Varaka'nın yaşı ilerlemiş ve gözleri hiç görmüyordu.

* Namus-i ekber ile Cebrail kastedilir.

  • 13
  • 13

➡ Öncekilerden farklı olarak İslam'da vahiy bir bütün olarak değil, Resulullah'ın (sav) kalbine ve zihnine yerleşmesi için parça parça indirildi.

➡ Cahiliye karanlığına gömülmüş insanlar, ilahi kudret tarafından kalplerinden yakalanıp silkelendi. Vahiy süreciyle Peygamber Efendimiz, kız çocuklarını gömen bir kavimden, tüm insanlığa örnek olacak topluluk meydana getirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN