Arama

Peygamber Efendimizin sırdaşı: Enes bin Malik

Peygamber Efendimiz (sav) tarafından yetiştirilen Enes bin Malik, vefatına kadar O'nun yanından ayrılmadı. En çok hadis rivayet eden sahabelerden biriydi. Resulullah'ın (sav) "ey oğulcuğum" hitabına mazhar olan Hz. Enes, hadisleri aktarırken oldukça titiz davranır, hata yapmaktan korktuğu için rivayet ettikten sonra "Veya Resulullah böyle bir şey dedi" ilavesinde bulunurdu.

  • 10
  • 10

🔸 Hz. Enes (ra) diğer hadis ravilerine göre Peygamber Efendimiz (sav) ile Medine'de daha fazla beraber vakit geçirdi. Ondan başka iki kıbleye yani Mescid-i Aksa ve Mescid-i Haram'a yönelerek namaz kılan sahabe kalmamıştı. Uzun süre yaşaması hadis naklinin gelecek nesillere ulaşmasını katkı sağladı.

🔸 Muvarrik el-İclis isimli âlim, Enes bin Malik'in vefatını ilmin yarısının gitmesi olarak değerlendirdi. Çünkü duyulan hadis rivayetlerin tamamı Enes bin Malik'e danışılırdı.

🔸 Binin üzerinde hadis rivayet ettiği için muksirun denilen yedi sahabeden biriydi. On yıl boyunca Allah Resulü'nün (sav) yanında olup Medine'deki hadiselerin birçoğuna şahit olmasına rağmen ne zaman hadis nakletse "ya Resulullah böyle dedi ya da buna yakın bir şey söyledi" şeklinde ekleme yaparak Hz. Peygamber'in (sav) adına konuşurken hassasiyet gösterirdi. Çünkü Peygamber Efendimizden (sav) duyduğuna göre nebiler tebliğ konusunda nasıl sorguya çekileceklerse aynı şekilde onların varisleri alimler de sorguya çekileceklerdi.

En çok hadis rivayet eden sahabeler

🔸 Hasan Basri, Muhammed ibni Sirin, İmam Şabi, İmam Zühri, Ömer ibni Abdülaziz, Ebu Kilabe el-Cermi, Mekhul ibni Ebu Müslim, Katade ibni Diame ve Ebu Amr ise talebelerinden bazılarıydı. Allah Resulü'nün yaşam biçimini bu talebeleri aracılığıyla gelecek nesillere aktardı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN