Arama

Peygamberimiz Ramazan ayını nasıl geçirirdi?

On bir ayın sultanı olan Ramazan, müminler için bir rahmet ve mağfiret mevsimidir. İnsanlara yol gösterici, doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Ramazan orucu, hicretten sonra Bedir Savaşı'ndan bir ay önce farz kılındığı için Müslümanlar ilk Ramazan'ını gazada geçirdi. Ramazan ayında oruç farz olunduğundan beri asr-ı saadette heyecanla karşılanırdı. Peygamberimiz bu ayda ibadetlerini artırırdı. Peygamberimiz Ramazan ayını nasıl geçirirdi?

  • 11
  • 13

Abdurrahman b. Avf'ın rivayet ettiğine göre; Resulullah şöyle buyurdu: "Şüphesiz izzet ve celal sahibi Allah, Ramazan orucunu farz kıldı. Ben de o ayda gece namazını (teheccütü/teravihi) sünnet kıldım. Kim ihlasla o ayın orucunu tutar ve gecesinde ibadeti (teravihi) eda ederse günahlardan kurtulur, tıpkı annesinin onu doğurduğu gün gibi (günahsız) olur."

Peygamberimiz, bir konuşmasında da şöyle dedi: "Kim ramazan ayında gece (teheccüt/teravih) namazlarına iman ve ihlas ile devam ederse onun geçmiş günahları af olur."

Teravih namazı nasıl kılınır?

  • 12
  • 13
RAMAZAN’IN SON ON GÜNÜ İTİKÂFA GİRERDİ
RAMAZAN’IN SON ON GÜNÜ İTİKÂFA GİRERDİ

Peygamberimiz, Ramazanın son on gününde itikâfa girerdi. İtikâf, bir mescitte ibadet niyetiyle ve belirli kurallara uyarak inzivaya çekilmektir. Nafile olan itikâfın en azı bir gündür. İtikâfa girmek nefsi yasaklardan korumada daha etkili bir yöntem olduğu gibi, Ramazan'ın son on gününde olması tahmin edilen Kadir Gecesi'ne rastlama imkânı ve umudunu da arttırır. İtikâf, insanı dünyevî meşgalelerden uzaklaştırıp daha fazla ibadete vesile olması yanında, genel anlamda hayatın anlamı üzerinde tefekkür etme imkânı da sağlar. İnsanların zaman zaman böyle derin tefekküre ihtiyacı vardır. İtikâf bu tefekkürü gerçekleştirmek için bir fırsat olarak kullanılabilir.

  • 13
  • 13
SADAKA VERİLMESİNİ TAVSİYE EDERDİ
SADAKA VERİLMESİNİ TAVSİYE EDERDİ

Peygamberimize "Hangi sadaka daha faziletlidir?" diye sorulunca "Ramazan ayında verilen sadaka." Buyurdu. Zeyd bin Sâbit de bu aydaki sadakanın fazileti hakkında şöyle tavsiyede bulundu:

"Ey Zeyd! Verecek hiçbir şeyin yoksa bir parça ip ile dahi olsa halkla birlikte fıtır sadakasını ver!" (Taberânî, 5, 123)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN