Arama

Peygamberimizin Hicret'ten sonra Medine'de gerçekleştirdiği faaliyetler

Peygamber Efendimiz ve müminler, Allah'a iman etmeleri ve İslam dinini kabul etmeleri nedeniyle Mekke'deki müşriklerden pek çok zulüm gördüler. Resul-i Ekrem'in İslam'ı tebliğinden itibaren başlayan bu tavır, her geçen gün şekil değiştirdi ve hem Peygamberimize hem de ashabına gösterilen eziyetler gün geçtikçe daha da arttı. Bunun üzerine Peygamberimiz ve ashabı, Medine'ye göç etti; bu olay, İslam tarihinin en önemli dönüm noktası oldu. Hicret, İslam dininin güçlenmesini, daha geniş kitlelere yayılmasını, siyasi ve idari manada yenilikleri beraberinde getirdi. Peygamberimizin Hicret'ten sonra Medine'de gerçekleştirdiği faaliyetleri derledik.

  • 11
  • 16
İSLAM İLE ŞEREFLENENLERİN SAYISI HIZLI BİR ŞEKİLDE ARTTI
İSLAM İLE ŞEREFLENENLERİN SAYISI HIZLI BİR ŞEKİLDE ARTTI

🔸 Medine döneminde davetin önündeki engeller birer birer kaldırılarak Müslümanlara ve Müslümanlığa meyli olan kimselere yapılan baskılar kırılmış, böylece insanlara hür iradeleriyle dinlerini seçme imkânı sağlanmıştır.

🔸 Hicret'ten sonra gün geçtikçe kuvvetlenen devlet otoritesi İslam'a duyulan ilginin artmasını sağlamış, ayrıca kabileler ve aşiretlerle yapılan görüşmeler sonucunda gerçekleşen toplu ihtidâlarla hızlı bir yayılma sürecine girilmiştir.

🔸 Hicret ile Müslümanların iktisadî ve ticarî imkânları da genişlemiştir.

  • 12
  • 16
HİCRET İMAN AÇISINDAN ZORUNLU BİR DURUMDU
HİCRET İMAN AÇISINDAN ZORUNLU BİR DURUMDU

🔸 Medine döneminin ilk yıllarında İslamiyet'i kabul eden çevredeki insanların Peygamberimizin yanına hicret etmesi bir zorunluluktu ve imanla ilgili görülüyordu.

🔸 Nisa suresinin 97'nci ayetinde, buna uymayanlar şiddetle kınanır ve onların akıbetlerinin korkunç olacağı belirtilir.

🔸 Müminlere böyle kimselerle yakın dostluk ilişkilerinin kesilmesi de emredilmiştir:

"İman edip de hicret etmeyenler ise hicret edinceye kadar onlarla sizin hiçbir yakın dostluğunuz ve ilişkiniz olamaz"

Enfâl, 72

🔍 Uhud Savaşı: Müslümanlar için ibret dolu olay

  • 13
  • 16
PEYGAMBERİMİZE İMAN VE BİATIN İLK ŞARTI HİCRETTİ
PEYGAMBERİMİZE İMAN VE BİATIN İLK ŞARTI HİCRETTİ

🔸 Resûl-i Ekrem Efendimiz de kendisine iman ve biat etmek üzere gelen kişilerden biat şartı olarak hicret etmelerini istiyordu. Medine'ye gelenlerin daha sonra oradan ayrılıp başka bölgelere yerleşmeleri hoş karşılanmıyordu.

🔸 Peygamber Efendimizin, "Allahım! Ashabımın hicretini kararlı kıl; onları topukları üzerinde tekrar geriye döndürme" diye dua ettiği bilinir; nitekim hicret ettikten sonra Mekke'ye dönüp orada ölen Sa'd bin Havle için çok üzülmüştür.

🔸 Bu ve benzeri naslar dolayısıyla İslam âlimleri bu devrede Medine'ye hicretin farz, daha sonra oradan ayrılmanın ise haram olduğu görüşüne varmışlardır.

  • 14
  • 16
PEYGAMBERİMİZ DÖNEMİNDE DAHİ TARİHİN BAŞLANGICI SAYILIRDI
PEYGAMBERİMİZ DÖNEMİNDE DAHİ TARİHİN BAŞLANGICI SAYILIRDI

🔸 Bu derece önem verilmesine bağlı olarak Hicret olayı, daha Peygamber döneminde bir takvim ve tarih başlangıcı sayıldığı görülür.

🔸 Ashabın, Resûl-i Ekrem'in hayatını Mekke ve Medine dönemi diye ikiye ayırması ve bu dönemlere ait yılları birbirini tamamlayacak şekilde değil ayrı ayrı zikretmesi bu hususun ilk işaretidir.

🔸 Ancak yine de Hicret'in resmi takvim başlangıcı olarak sayılması Hz. Ömer'in halifeliği zamanında 17 (638) yılında gerçekleşmişti.

  • 15
  • 16
İLK OLARAK MESCİDİN İNŞA FAALİYETLERİNE BAŞLAMIŞTI
İLK OLARAK MESCİDİN İNŞA FAALİYETLERİNE BAŞLAMIŞTI

🔸 Peygamber Efendimiz Hicret edip Medine'ye ulaşınca ilk iş olarak mescidin inşa faaliyetlerine başlamıştı.

🔸 Bedeli ödenerek satın alınan arsa üzerinde inşaatına başlanan mescidin yapımında kullanılan kerpiçleri bizzat kendisi yüklenip bir işçi gibi çalışmış; bu inşaat sırasında çalışanları motive edecek beyitler okumuştur.

🔍 Hendek Savaşı kaç yılında oldu?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN