Arama

Peygamberimizin ibadet hayatı

Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimizin bizzat yaptığı ibadetler, İslam ilminin ve hükümlerin bir dayanağını oluşturur. Kulluk şuuru en yüksek seviyede olan Efendimiz (sav), Allah'ı görüyormuşçasına ibadet edilmesi gerektiğini ümmetine tavsiye ederdi. Hz. Peygamber (sav), gündelik yaşamının bir kısmını ibadetlere, bir kısmını kendisinin ve Müslümanların işlerine, bir kısmını ise aile işlerine ayırarak ölçü ve dengeyi sağlardı. Peki, Efendimizin nafile ibadetleri nelerdi? İşte Peygamber Efendimizin (sav) dilinden düşürmediği dualar eşliğinde, Müslümanlara örnek olan ibadet hayatı...

  • 15
  • 28
Efendimiz geceleri nasıl namaz kılardı?
Efendimiz geceleri nasıl namaz kılardı?

"Ehline namaz kılmasını emret, kendin de onda devamlı ol"

(Tâhâ suresi, 132. ayet)

Nüzul olan "Gecenin bir kısmında uyanarak, sana mahsus bir nâfile olmak üzere namaz kıl..." (el-İsrâ 17/79) ayeti ile Hz. Peygamber'den gece namazı kılması istendi. Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: "Her kim geceleyin uyanır, ailesini de uyandırır ve iki rekât namaz kılarsa, Allah'ı çok zikreden erkekler ile kadınlardan yazılır." (Ebû Dâvûd, Tatavvu', 18) İbn Abbas, Peygamber Efendimizin evinde misafir olarak kaldığı bir gecede gördüklerini şöyle anlattı:

"Gecenin yarısı yahut biraz öncesi veya sonrası idi. Rasûlullah yataktan kalktı. Ellerini yüzüne sürerek uykusunu dağıttı. Sonra Âl-i İmran sûresinin son âyetlerini okudu. Asılı duran su matarasından güzel güzel abdest aldı ve namaza başladı. Ben de kalktım. Abdest alarak sağ yanında namaza durdum. O, sağ elini başımın üzerine koyup okşadı. Sonra kulağımı hafifçe burdu. Sonra da, ikişer rekat olmak üzere, on iki rekat namaz kıldı. Sonunda da tek rekat namaz kılıp yattı. Müezzin sabah namazını kıldırması için kendisine durumu bildirince kalktı ve iki kısa rekat namaz kılıp mescide çıktı. Sonra da sabah namazının farzını eda etti."

  • 16
  • 28

And olsun size kendinizden öyle bir Peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya uğramanız O'na çok ağır gelir. O, size çok düşkün, mü'minlere karşı çok şefkatlidir, merhametlidir."

(Tevbe Suresi, 128. ayet)

Peygamberimiz gecenin başlangıcında yatsı namazını kılar yatardı. Üçte birlik süre içinde uyanır ve teheccüdü kılar, müteakiben vitir namazını kılar, sonra tekrar yatar ve sabah ezanında çabucak kalkar, abdest alır, sünnetini evinde kılar, farzı için camiye giderdi.

Yakınları, Hz. Peygamber'in hayatı boyunca gece namazına devam ettiğini rivayet ederler. Hatta gece namazına olan bu itinası dolayısıyla bazı sahâbîlerin "Allah senin geçmiş ve gelecekteki günahlarını bağışladığı halde bu kadar zahmete niye katlanıyorsun?" diye sorduğu, Hz. Peygamber'in de "Şükreden bir kul olmayayım mı?" cevabını verdiği rivayet edilir (Tirmizî, "Şemâil", 44; Müsned, IV, 251).

  • 17
  • 28

Okunuşu: "Allâhümme innî es'elüke f 'ilel-hayrâti ve terkel-münkerâti ve hubbel-mesâkîni."

Anlamı: "Allah'ım! Senden hayırlı olan işleri yapmayı, aklın ve dinin çirkin gördüğü şeyleri terk etmeyi ve fakirlerin sevgisini istiyorum."

(Mâlik, Dua, No:508)

Peygamberimiz bu duasında hayırlı işleri yapabilmeyi, kötü, dünya veya ahirette zararı olacak, Allah'ın ve akl-ı selimin razı olmadığı işlerden uzak olmayı ve fakirlere karşı duyarlı olabilmeyi istemektedir.

  • 18
  • 28
Gündüz kıldığı namazlar
Gündüz kıldığı namazlar

"Sabrederek ve namaz kılarak (Allah'tan) yardım dileyin. Şüphesiz namaz, Allah'a derinden saygı duyanlardan başkasına ağır gelir."

Bakara Suresi, 45. ayet

Peygamberimiz gündüz de nafile namazlarını eda ederdi. Camiye girdiğinde tahiyyetü'l-mescid namazını kılardı. Nitekim Efendimiz (sav) "Sizden biriniz mescide girdiğinde oturmadan iki rek'at namaz kılsın." buyurdu.

Kıldığı nafile namazlardan biri de evvabin idi. Resûl-i Ekrem'den (sav) bu namaz için şöyle buyurdu: "Kim akşam namazından sonra kötü söz söylemeksizin altı rekât namaz kılarsa, bu kendisi için on iki senelik ibadete denk tutulur." Bu namazların yanı sıra Hz. Peygamber'in, kuşluk namazı kıldığı da bilinir.

Nafile namaza dair sıkça sorulan 16 dini soru

  • 19
  • 28

Okunuşu: "Allâhümme ahsente halkî fe ahsin hulükî."

Anlamı: "Allah'ım! Yaratılışımı güzel yaptın, ahlâkımı da güzelleştir."

(İbn Hıbbân, Ed'ıye, No: 959)

Bu duada Peygamber Efendimiz (sav)'in yaradışını mükemmel oluşunu dile getirerek ahlakının da aynı şekilde güzel olmasını istemektedir. Peygamberimiz (sav)'in, ahlakının güzel ve mükemmel olduğu Kur'ân'da bildirilmiştir. (Kalem, 68/4) Bu duada aynı zamanda ahlâkın değişkenliğine, iyi yönde değişmesi için çaba gösterilmesi ve bu konuda Allah'tan yardım istenilmesi gerektiğine işaret edilmektedir.

Gönüller yapan 40 hadis-i şerif

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN