Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Peygamberimizin muhtesib olarak görevlendiği ilk hanım sahabe: Semra binti Nüheyk

Peygamberimizin muhtesib olarak görevlendiği ilk hanım sahabe: Semra binti Nüheyk

Peygamber Efendimizin döneminde kadınlar, ticari hayatta aktif olarak yer alırdı. Bu hanım sahabelerden biri de Semra binti Nüheyk idi. Hz. Peygamber tarafından günümüzde zabıta memurluğuna benzer nitelikte olan muhtesiblik görevine getirildi. Peki, Semra binti Nüheyk kimdir? Muhtesibin görevleri nelerdir?

📌 Peygamberimiz (SAV), Medine'de Suku'l İslam denilen bir pazar kurdu. Bazen alışveriş, bazen de ziyaret maksadıyla çarşıya çıkan Peygamberimiz elbise satan Hz. Ebû Bekir'e(RA), hurma satan Hz. Osman'a(RA), süt ve peynir ticaretiyle uğraşan Hz. Abdurrahman b. Avf'a (RA) ve diğer ticaret ehli sahabelere uğrayıp hatırlarını sorar ve ticaretlerinin bereketi için dualar ederdi. O, aynı zamanda muhtesib olarak görevlendirdiği Hz. Ömer (RA) ve Sevdâ binti Nüheyk ile çarşıyı denetlerdi.

Müslümanların ilk ticaret merkezi: Suku'l İslam

📌Daha önce Arap yarımadasında böyle bir görevlendirme bulunmazdı. Hatta İslam'dan önce cahiliye döneminde kız çocukları diri diri toprağa gömülürdü. Peygamberimizin (SAV), pazarları denetlemesi için Semra binti Nüheyk'e muhtesiblik görevini vermesi, kadınlara verilen değeri ve onları sosyal hayatta daha etkin rol üstelenebileceğini gösterir.

  • 8
  • 11
Muhtesib nedir?
Muhtesib nedir?

📌Muhtesib, iyilikleri emretmek ve kötülüklerden vazgeçirmek amacıyla kurulan teşkilatın başında bulunan kişiye denirdi. Bu kişiler, İslam'da çirkin görülen her kötülüğü ve fenalığı ortadan kaldırmaya çalışırdı. Muhtesiblik görevinde bulunan kişilerde kudreti cesaret ve yaptırım gücü bulunurdu. Nerede ne şekilde olursa olsun insanları kötülükten men ederlerdi. Muhtesibler, ölçü tartı, para ayarı ve fiyat denetlemesi yapacak kadar hesap bilmesi gerekirdi. Ayrıca adalet, güzel ahlâk, güvenilirlik gibi faziletlerin bulunması da şarttı.

Peygamber Efendimizin ticarette dürüstlük ile ilgili uyarı ve hadisleri

  • 9
  • 11
Muhtesipin görevleri
Muhtesipin görevleri

📌Günümüzde polis veya zabıta teşkilatına benzer nitelikte olan muhtesiblerin çeşitli görevleri bulunurdu. Bunlardan biri yol genişliğini muhafaza etmekti. Efendimiz o dönem için iki deve yüklü olarak yan yana rahat geçebilecek kadar genişlikte olmasını isterdi. Muhtesibler ayrıca, fiyat kontrolü yapardı. Fahiş fiyat artışını, malların stoklanmasını engellerdi. Pazarda adil bir fiyat uygulaması için çaba sarf ederdi.

Fikriyat e-kitap uygulamasında yer alan Riyazü's Salihin'e
ulaşmak için tıklayın

  • 10
  • 11

📌Muhtesipler, her malın olduğu gibi sergilenmesini de sağlıyordu. Peygamberimiz (SAV) denetimlerden birinde pazar yerinde buğday yığınına elini daldırdığında alt kısımların nemli olduğunu hissetti. Nedenini sorduğunda da satıcı, bunun önceki gün yağan yağmurdan kaynaklandığını söyledi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (SAV): "Bunları bu şekilde müşterilerden saklayıp gizleme! Malları onlara oldukları gibi göster" dedi ve ardından da "(insanları) aldatan bizden değildir." buyurarak yapılması gereken davranışı tavsiye etti. Muhtesipler, Peygamberimizin (SAV) uyarıları çerçevesinde bu gibi durumların yaşanmaması için kontrol yapardı.

İslam uygarlığında ticaret nasıl yapılırdı?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN