Peygamberimizin sevdiği ve övdüğü yiyecekler
Sevgili Peygamberimiz örnek hayatı ile bizlere her zaman bir rehber, yol gösterici oldu. O'nun örnek davranışları, bir Müslümanın hayatının nasıl daha da güzelleşeceği sorusuna cevap niteliğindedir. Sofrada bile etrafındaki insanları düşünen Resul-i Ekrem, sofrada kendisinden yaşça büyük kimse varsa asla yemeğe başlamaz, yemeği hep sağ eliyle yerdi. Besmele çekmeyi asla unutmayan Peygamberimizin sevdiği ve övdüğü yiyecekleri sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 08.06.2020
15:33
Güncelleme Tarihi: 11.07.2022
10:53
📍 Bir gün Efendimiz (SAV) Hz. Ali (KV) ile birlikte oturur, zeytin yerler. Hz. Ali (KV) bir ara dalınca Peygamberimiz (SAV) yediği bütün zeytin çekirdeklerini Hz. Ali'nin önüne doğru götürür. Resulullah şöyle der: "Ali bütün zeytinleri sen götürdün, bana bir şey bırakmadın." Hz. Ali çok edepli ve hazır cevap bir insandı. Şöyle cevap verir: "Efendim siz de demek ki büyün zeytinleri çekirdeğiyle birlikte yediniz."
📍 Zeytin kelimesi Kur'an-ı Kerim'de 6 yerde geçmekte dir. Cenab-ı Hak: "Yemin olsun incire ve zeytine; Sînâ dağına; Ve şu güvenli şehre! Biz insanı en güzel biçimde yaratmışızdır." buyurmaktadır.
(Tîn 1-4)
Fikriyat Kur'an-ı Kerim uygulamamızdan Tîn Suresini okumak ve dinlemek için tıklayın
📍 Başka bir ayette Allah-u Teâlâ : "O su sayesinde sizin için, çok sayıda meyvelerin bulunduğu, yiyip beslendiğiniz hurma bahçeleri, üzüm bağları; kezâ Sînâ dağında yetişen, hem yağ hem de yiyenlerin ekmeğine katık veren bir ağaç (zeytin ağacı) meydana getiririz." (Mü'minun 20) buyurmaktadır.
Fikriyat Kur'an-ı Kerim uygulamamızdan Mü'minun Suresini okumak ve dinlemek için tıklayın
📍 Sağlımızı korumak, sıhhatli olmak sahip olduğumuz en büyük nimetlerdendir. Yeme ve içme hususunda dinimizin koyduğu prensibin başında az yemek gelir. Kur'an '-ı Kerim ve hadisler de bu anlamda sağlıklı ve huzurlu bir hayat sürmemizi için önemli bir yol göstericidir. Çünkü dünyada ahireti kazanmanın önemli etkenlerinden biri de sıhhatle mümkündür.
"Sizlerden her kim vücutça sağlıklı, nefsinden, malından korkusuz ve huzurlu, günlük yiyeceği de yanında olarak sabahlarsa, sanki dünyanın bütün nimetleri kendisinde toplanmış gibi olur (Tirmizi zühd Hadis 2346)."
📍 Çörek otu, özellikle soğuktan ileri gelen hastalıkların tedavisinde kullanılır. Pek çok hastalık için şifa kaynağı olarak gösterilir. Düğün çiçeğigiller ailesinden otsu bir bitkidir. Bunun susam büyüklüğündeki siyah tohumları bu adla anılır. Börek ve pasta üstlerine çeşni için konur. Bu tohumların yağı da çıkarılır.
"Ölüm dışında hiçbir hastalık yoktur ki çörek otunda onun için bir deva bulunmasın." [Buhârî , Tıbb 7; Müslim, Selam 89, (2215); Tirmizî , Tıbb 5, (2042), 22, (2071)]
📍 Ayva, Peygamberimiz (SAV) "Ayva, göğüsteki sıkıntıyı, ağırlığı giderir, gönlü (kalbi) ferahlatıp kuvvetlendirir." buyurmuştur.
(M. Zevaid 5/45; C. Sağır 2/80; F. Kadir 5/46; K. Ummal 10/28258)
📍 Ayvanın kalbi kuvvetlendirdiği ve akciğer iltihabına karşı faydalı olduğu belirtilir (E. Nuaym 61 ). Ayrıca ayva, idrar arttırır, ishali keser, kusmayı teskin eder. Vücut ısısının düşmesini önler.
Ayet ve hadislerde tavsiye edilen 10 şifalı besin
📍 İncir içerdiği besin, vitamin ve mineraller sayesinde vücuda enerji verir. Bunun yanı sıra; sodyum, potasyum ve magnzeyum açısından çok zengindir. İncir , besleyici gıda olup hazmı kolaydır. Meyvelerin çoğundan daha gıdalıdır.
📍 Cenab-ı Hakk: "İncire, zeytine, Tûr-i Sinâ'ya ve şu emin beldeye (Mekke'ye) yemin ederim ki gerçekten biz insanı en güzel şekilde yarattık." buyurmuştur. (Tîn 1-4)
Fikriyat Kur'an-ı Kerim uygulamamızdan Tîn Suresini okumak ve dinlemek için tıklayın
📍 Mantarla alakalı olarak Peygamberimiz (SAV); "Sizlere yaş mantarın suyunu tavsiye ederim. Zira o, İlâhî bir kudretle kendiliğinden biten bir bitkidir. Suyu ise göz hastalığına karşı şifadır" buyurmuştur.
(Tirmîzî tıp Hadis 2069)
📍 Mantarın hazmı zordur, mideye ağırlık verir, kulunç ağrısı meydana getirir, idrarı zorlaştırır, kirli kan yapar. Ancak, göze sürme çekildiği zaman gözün görme duyusunu kuvvetlendirir. Mantar suyu, normal su ile karıştırılıp başa sürüldüğünde, saç dökülmesine karşı faydalıdır.
(Şerhu'l-Erbain s. 56; Dımeşkî s. 65; Aynî 8/466)
Kaynaklarda Peygamber Efendimizin A'lâ suresini çok sevdiği, vitir, bayram ve Cuma namazlarında hatta son olarak kıldırdığı akşam namazının ilk rekâtında bu sureyi okuduğu zikredilir. İşte A'la suresinin Arapça Türkçe okunuşu ve meali...