Arama

Raşit Küçük'ün bilinmeyenleri

İlmi, akademik ve sosyal çalışmalarının yanında yetiştirdiği öğrenciler ile tanınan rahmetli Raşit Küçük, toplumun her kesimine temas eden öncü bir alimdi. 22 Kasım 2022 tarihinde vefat eden Küçük, bir dönem Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu başkanlığı yaptı. Vefatına dek İSAM başkanlığı görevini üstlenen usta isim, ümmet coğrafyası ile ülkemizin arasındaki görünmez sınırları kaldırmaya çabaladı.

  • 13
  • 16

Osmanlı medeniyetinin izinde

🔹 Küçük sadece günlük meselelerin değil kadim geleneğin de bir temsilcisi ve taşıyıcısıydı. İSAM'ın gerçekleştirdiği klasik basımı Küçük'ün en önemli hayallerinden birisiydi.

Türkiye'nin Osmanlı'dan kalan birikimleri var bunlar kütüphanelerde saklı gün yüzüne çıkmamış yüzlerce binlerce eserler var. Bu eserler İslam coğrafyasında, Arap ülkelerinde bilinmediği için bu birikimden haberi olmayan bir sürü insan var. Bu kıymetli eserlerin bilinir olmasını arzu ettiğinden dolayı Hoca, Arap ülkelerinde Arap coğrafyasındaki Türkiye ile ilgili algının değiştirilmesiyle ilgili bu kitapların gün yüzüne çıkmasını arzu etti." Ülkelerden gelen heyetlere de bununla ilgili bilgiler verir. Kitaplar basıldıktan sonra da hediye etmeye başlardı. Amaç bizde var olan birikimin gün yüzüne çıkarılması ümmetin istifadesine sunmaktı."

  • 14
  • 16

Hastalıklar

🔹 Yoğun koşuşturmaca ve insanüstü çaba hastalık olarak insana döner. Raşit Küçük Hoca, sürekli ilim ve sosyal faaliyler içinde olduğu için bünyesi kırılgandı. Ergün'ün konuyla ilgili açıklaması şöyle oldu:

"Tabi hocamız bu süreç içerisinden hastalıklara da tanışmaya başlar. Herhalde ömrü boyunca yaşamış olduğu hastalıkların başlangıcı da Erzurum'a dayanır. İlk mide kanamasını Erzurum'da geçirmiş ondan sonra da hayatı boyunca hastalıklarla imtihanı yaşamış . Erzurum'daki imam hatip öğretmenliği ve idareciliği , genç yaşta idarecilik de yapmış kendisine müdürlük de verilmiş ve o görevi de alnının akıyla başarılı bir şekilde sürdürmüş. Ve bu süreç içerisinde Erzurum İslami ilimler fakültesinde akademik çalışmalara başlamış ve üniversiteye inkişaf etmiş."

  • 15
  • 16

🔹 Halktan kopmadan din eğitimi almak, bir ilim adamının yetişmesi bakımından çok önemlidir.

🔹 Ergün, Raşit Küçük Hoca'nın ilmi yanının dışında sosyal hayata bakan yönünü şöyle izhar etti:

"İmam Hatip yıllarında minber, mihrap ve kürsüyle tanışan Hocamız ileride geleceği konumu lise yıllarında gösteren orada kendini belli eden bir özelliğe sahip. Küçük, İmam Hatip Lisesi yıllarında hem okul içindeki faaliyetlerde hem camilerdeki görevleriyle kendini göstermeye başlayan bir özelliğe sahip. Hayatında da bunları görüyoruz, kendisinden de bu meseleleri böyle dinledik. Başarılı bir eğitim öğretim süreci başlamış. Bu durum, Konya'daki üniversite hayatıyla devam etmiş. Tabii Konya'daki eğitim süreci 70 öncesi. 1964 yılında Konya'da eğitimine başlayan hocamız orada tam bir okul eğitim hayatıyla birlikte sivil hayatla tanışıp, talebe cemiyetleri ve teşkilatlarla tanışarak talebe teşkilatı başkanlığı yapmış. İleriki hayatına yön verecek olan tarafı burada başlamış ve 1969 yılında Erbakan hocayla Konya'da talebeliğinde tanışmış. Bu birliktelik ölümüne kadar devam etmiş."

  • 16
  • 16

◾ Raşit Küçük, odasına kapanarak sadece ilmi çalışmalar peşinde olan bir alim değildi. İslam'ın sosyal boyutunu kavramış çok yönlü bir yönlendirici idi.

◾ Hoca yetiştirdiği talebeler, görev aldığı kurumlar ve verdiği sohbetler ile ülkemiz ve İslam ümmeti arasında köprü görevi gören müstesna bir sima, çalışkan bir alimdi.

Röportaj: Bekir Salih Yaman
Editör: Zeynep Gül

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN