Salavat getirmenin faziletleri
Efendimiz'e (SAV) selam göndermek ve O'nu anmak Müslüman kişi için büyük bir mutluluk ve arınma vesilesidir. "Alemlere Rahmet" olarak gönderilen Resulullah'a (SAV) selam ve salat etmenin maddi ve manevi olarak pek çok faydası vardır. İşte İslam'ın rehberi ve önderi olan Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'e (SAV) salavat getirmenin faziletleri...
Giriş Tarihi: 24.10.2022
08:59
Güncelleme Tarihi: 24.10.2022
09:08
Salâvat getirmek af vesilesi
🔷 Bir gün Rasûlullah (SAV) mütebessim bir çehreyle ashâbının yanına gelmiş ve Hz. Cebrâil'in (AS) kendisine şu müjdeyi verdiğini bildirmiştir:
"Yâ Rasûlâllah! Ümmetinden biri Sana bir salât getirdiğinde, benim onun günahlarının bağışlanması için on defa istiğfâr etmem, o kimsenin Sana bir selâm göndermesi hâlinde, benim ona on selâm vermem Sen'i sevindirmez mi
(Nesâî, Sehv, 55/1293)
Rasûlullâh (SAV) "Kim bana bir defa salât getirirse, Allâh o kimseye on defâ salât eder, on hatâsı silinir ve on derece yükseltilir."
(Nesâî, Sehv, 55)
Mağfiretin iki yüzü: Bağışlanma ve bağışlama
Dualarda salavat getirmenin önemi
🔷 Kişi dua ederken Efendimiz'i (SAV) anarak isteklerini dile getirmesi hatta sadece salavat getirerek dahi duasını tamamlamasının yetebileceği belirtilir. Bu hususta Resulullah (SAV) şöyle buyurur:
Übey bin Kâb (RA) anlatıyor:
"Hazret-i Peygamber'e: – Yâ Rasûlallâh! Ben sana çok salavât-ı şerîfe getiriyorum. Acaba bunu ne kadar yapmam gerekir? diye sordum. – Dilediğin kadar yap. buyurdu. – Duâlarımın dörtte birini salavât-ı şerîfeye ayırsam uygun olur mu? diye sordum. – Dilediğin kadarını ayır. Ama daha fazla yaparsan senin için hayırlı olur. buyurdu. – Öyleyse duâmın yarısını salavât-ı şerîfeye ayırayım. dedim. – Dilediğin kadar yap. Ama daha fazla yaparsan senin için hayırlı olur. buyurdu. Ben yine:– Şu hâlde üçte ikisi yeter mi? diye sordum. – İstediğin kadar. Ama artırırsan senin için iyi olur. buyurdu. –Öyleyse duâya ayırdığım zamanın hepsinde sana salavât-ı şerîfe getirsem nasıl olur? deyince: – O takdirde Allâh bütün sıkıntılarını giderir ve günahlarını bağışlar. buyurdu."
[Tirmizî, Kıyâmet, 23]
Hadis-i şerifler ile Müslümanlara örnek olan 20 dua
Efendimiz'in (SAV) hoş karşılamadığı husus
🔷 Efendimiz'e (SAV) uymak ve saygı göstermek her Müslümanın vazifesidir. Bir mecliste yahut konuşmada Resulullah (SAV) anıldığı zaman salavat çekmemek hoş karşılanmaz.
🔷 Bu konuda Resûlullâh (SAV) şöyle buyurur:
"Yanında ismim zikrolunduğu hâlde bana salavât getirmeyen kimsenin burnu sürtülsün."
[Tirmizi, Deavât, 100]
Peygamber Efendimize muhabbetin tezahürü
Rahmet sebebi
💠 Alemlere rahmet olarak gönderilen Efendimiz'i (SAV) anmak Rabbimizin hoşnut alacağı işlerdendir. Nitekim Resûlullâh (SAV) şöyle buyurur:
"Kim bana bir defa salât ü selâm getirirse, bu sebeple Allâh Teâlâ da ona on misli merhamet eder."
[Müslim, Salât, 70]
Osmanlı padişahlarının Resulullah (SAV) sevgisi