Şans oyunlarının dinimizdeki hükmü nedir? Kumar oyunları kişinin ibadetini nasıl etkiler?
Kişinin aile hayatına olduğu gibi toplum yapısına da olumsuz yönden etki eden milli piyango gibi şans oyunları; üretmeyen, tembel ve boşa vakit geçiren kişilerin çoğalmasına neden oluyor. Peki bu oyunlar kişinin yaşamını, ibadetini ve ahiretini nasıl etkiliyor? İslam'da şans diye bir şey var mıdır? Kumar oyunlarından kazanılan parayla 'hayır işleri yapacağını düşünenlere' dinimiz nasıl bir cevap verir?
Fikriyat'ın kıymetli yazarlarından Prof. Dr. Mehmet Emin Ay ile milli piyango gibi şans oyunlarının dinimizce hükmünü konuştuk.
Giriş Tarihi: 23.12.2019
12:48
Güncelleme Tarihi: 23.12.2019
15:49
Buradan kazanılan parayla hayır işi yapılır mı?
"Haram kazançtan infak söz konusu olamaz."
Mehmet Emin Ay: Tarafların göstermelik rızaları meşru yollarla olmadıktan sonra kumar ve kumarda elde edilen mal helâl duruma gelmez. Dolayısıyla kumardan kazanılan para ile hayır da yapılamaz. Haram para ile hayır yapmayı düşünmek Allah Teâlâ'nın yasakladığı ve haram kıldığı bir husustan elde ettiği parayı hayır yolunda kullanmaya kalkışarak Yüce yaratıcıyla alay etmek sayılmakta ve ayrıca bir "büyük günah" olarak kabul edilmektedir.
Bir cahillik eseri bu yolla bir kazanç elde eden ve belli bir parayı alan kişinin bundan hiçbir şekilde faydalanmadan ihtiyaç sahiplerine aktarması gerekir. Ancak bu işi yaparken bir sevap ummayı asla düşünmemelidir. Çünkü Allah Teâlâ, infakın Allah tarafından verilen rızıkla yapılmasını emretmektedir. (Bakara, 3) Allah ise kuluna ancak helal olan şeyleri rızık olarak verir. Dolayısıyla haram kazançtan infak söz konusu olamaz.
İddia ve Spor toto, loto gibi oyunlar da birer "şans oyunu" olarak bilinir. Dolayısıyla yukarıda piyango için ifade edilen şeyler bu tür oyunlar için de geçerlidir. Neticede bu oyunlar da bir tür kumardır . Bu uygulamanın yasal birtakım dayanaklarının olması veya resmi kurumlar tarafından idare ediliyor olması "haram" hükmünü değiştirmez ve onu "helal" hale getirmez.
Bahsettiğimiz tüm bu kumar oyunları, kişinin yaşamını, ibadetini ve ahiretini nasıl etkiler?
Mehmet Emin Ay: Sorunuzdaki gibi kumar ve çeşitli şans oyunları kişinin bizatihi kendisini, ailesini ve yaşadığı toplumu olumsuz yönde etkilediği gibi onun ibadet hayatını da ahiretini de yine bu şekilde etkiler.
Bir kere kumar, kişinin aile hayatına olduğu gibi toplum yapısına da olumsuz yönden birçok etkisi vardır. Kumar; üretmeyen, tembel ve boşa vakit geçiren kişilerin toplumda çoğalmasına neden olur. Kumardan elde edilen kazanç helâl olmadığı için bereketi de olmayacaktır.
Kumarda kaybedilen paranın her kuruşunda ise ailesinin hakkı vardır. Bunun yanında kumar beraberinde içki, yalancılık, hırs, kin, intikam, cinayet gibi kötülükleri getirir. Aile hayatında huzursuzluğun temeli olduğu gibi, ihmallerin de sebebidir. Bütün şans oyunları başlangıçta eğlenmek ve vakit geçirmek için oynanır.
Kazananın çok az; kaybedenin ise çok fazla olduğu bu oyunlar, nice insanların her şeyini satıp kumara yatırmasına ve bütün ömrünü sefalet içinde geçirmesine neden olur.
Kumar oynayan ve kumardan haksız kazanç eden kişinin kumar illetinden kendini kurtarıp da ibadet etmesi kolay değildir. Buna muvaffak olsa bile ibadetlerinden bir manevi haz ve lezzet alması mümkün olmaz. Çünkü yedikleri helal değildir. Ayrıca haram kazancın kişinin Allah ile olan irtibat ve iletişimine de çok büyük engel teşkil ettiğini söyleyebiliriz. Haram kazançla yapılan ibadetleri Yüce Allah'ın kesinlikle kabul etmeyeceğini Sevgili Peygamberimiz ashâbına şu şekilde anlatmıştı:
"Bir adam uzun bir yolculuğa çıkmış, saçı başı dağılmış, tozlanmış, sonra ellerini semaya kaldırmış, 'Yâ Rabbi, yâ Rabbi...' diye yalvarıyordu. Oysa onun yediği haram, içtiği haram, giydiği haram, beslendiği gıda haram! Onun bu hâldeki duası nasıl kabul edilebilir ki!" (Müslim, Zekât, 65)