Sultan II. Abdülhamid'in saklı mirası
Osmanlı Devleti'nin son büyük Sultanı II. Abdülhamid bilhassa eğitim ve ilim meselelerine bilhassa değer verdi. Bu şekilde İmparatorluğun ömrünü uzatan Ulu Hakan, Osmanlı coğrafyasının dört bir yanını kültür hazineleri ile donattı. Bu maksad ile 19. asırda Lübnan'da inşa edilen Hamidiye Mektebi ve içerisinde bulunan kıymetli kütüphane bugün maalesef yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.
Giriş Tarihi: 21.05.2022
21:47
Güncelleme Tarihi: 24.08.2022
18:06
📌 Lübnan'da Osmanlı döneminden sonraki Fransız işgali ve 1975-1990 yıllarındaki iç savaş döneminde yaşanan kaosta kitapların çoğunluğu kayboldu.
📌 Hamidiye Okulu Kütüphanesi' ndeki kitapların korunamaması büyük bir kayıp. Lübnan'da yaşanan kaos ve güvenlik sorunlarının yanı sıra kurumlardaki çöküşler ile birlikte Hamidiye Okulu Kütüphanesi'ndeki kitap sayısı 400'e kadar düştü . Bu, büyük miras için oldukça kötü bir durum.
Abdülhamid'in hayatı hakkında 33 ilginç gerçek
📌 Bölgedeki tüm Müslümanlar için inşa edilen söz konusu okuldan çok sayıda alim yetişti. Bölgenin istifade ettiği okul, Osmanlı Devleti ve özellikle de takibini bizzat yapan Sultan II. Abdülhamid'in sayesinde hizmet verdi.
📌 Hamidiye Okulu 1960'lı yıllardan itibaren kaderine terk edildi.
20 maddede Abdülhamid'in emaneti; Hicaz Demiryolu
📌 Vakıflardan kiralanan Hamidiye Okulu 'nda 15 yıl boyunca eğitim hizmeti vermeye gayret edildi. Okulun yaklaşık 6 yıldır Meşha beldesindeki Seda Eş-Şebab Derneği tarafından dini eğitimlerin yanı sıra yabancı dil kursları için kullanılıyor.
📌 Bu okul, Akkar bölgesinde bilim ve din kültürü eğitimi amacıyla inşa edildi. Osmanlı Devleti Hazreti Hasan'ın (RA) soyundan gelen ehl-i beytten bazı ailelerle tanınan Meşha beldesinde bu eseri inşa etti.
Sultan Abdülhamid'in arşivinden Japonya fotoğrafları
📌 Hamidiye Okulu Kütüphanesi yaklaşık yüz otuz yaşında. Ancak Birinci Dünya Savaşı'ndan itibaren okulla birlikte ihmal edildi.
📌 Hamidiye Okulu'nun eğitim kalitesinden dolayı Mısır'daki Ezher Üniversitesi'ne benzetili r. Arap coğrafyasından pek çok isim bu okulda eğitim almaya gelmiştir.
Abdülhamid'in arşivine yansıyan Osmanlı köşk ve kasırları
📌 Kütüphanenin uzun süre ihmal edilmesi sebebiyle tüm kitaplar rutubetten yok olma aşamasına gelmiş durumda. Kütüphane, Sultan II. Abdülhamid'in hediyesi olması hasebiyle çok değerli bir hazine hükmünde.
📌 Bölge sakinleri gereken hassasiyeti gösteremedikleri için Türkiye'den yardım talep ediyor. Bu kütüphane adeta Sultan II. Abdülhamid'in saklı hazinesi.
Abdülhamid'in arşivinden fotoğraflarla İstanbul camileri