Tarihin en yalancı insanı
İnsanoğlu tarih boyunca içindeki iyi ve kötü arasında yahut havf ve reca arasında kalmıştır. Allah Teala, Kur'an-ı Kerim'de insanları hayırlı ameller işlemeye teşvik ederek kötülüklerden uzak kalmaya davet etmiştir. Lakin her ikaza ve uyarıya rağmen yalan, insan hayatında var olmuştur. Peki dünya tarihinin en yalancı insanı kimdi? Sizler için araştırdık.
Giriş Tarihi: 01.03.2023
17:03
Güncelleme Tarihi: 11.02.2024
00:57
▪ Reten b. Nasr hakkında çokça rivayet bulunur. Bunlardan belki de en önemlisi hayatının son döneminde hint hurması olarak bilinen bir "kavkal" ağacında yaşamasıdır.
▪ Bedeni küçülen Reten, beyaz sakalı, sivri dişleri, uzun kaşları ile halk arasında hem merak uyandırmış hem de meraklılar tarafından ziyaret edilmiştir.
▪ Mezarının bulunduğu köy "Hacıreten " olarak anılmaktadır. Köy içerisinde bulunan cami, türbe ve hücre günümüzde bölgede Müslüman nüfusu olmadığı için Hindular tarafından ziyaret edilmektedir.
▪ Her sene 7-10 Zilhicce arasında Reten b. Nasr'ın ölüm tarihi sebebiyle bölgede "Hacci Urs" adında bir festival dahi düzenlenmektedir.
▪ Gelelim Reten b. Nasr 'ın yalan söyleyerek oluşturduğu "sahabi " algısının İslam dünyasındaki karşılıklarına… Bu iddiaya karşı en çok sesi çıkan isim büyük âlim İbn Hacer el Askalânî oldu.
▪ İbn Hacer; Şeyh Radıyyüddin Ali Lala el Gaznevi, Alaüddevle Simnani, Abdülgaffar el Kusi, Muhammed b. Yusuf el Cenedi, Muhammed Parsa gibi meşhur zahid, abid ve alim isimlerin Reten b. Nasr'ı desteklediği ni zikretti.
▪ Hadis âlimleri nin çoğunluğu Reten'in uzun ömürlü bir kişi olduğunu belirtmiş ancak "sahabi "lik iddialarını kesin bir dille reddetmişlerdir.
▪ İmam Zehebî "Kesru veseni Reten" isimli eserinde Reten b. Nasr 'ın iddialarını reddederek onun Hindistan bölgesinde ortaya çıkan bir mecnun ve yalancı olduğunu zikretti.
▪ Reten b. Nasr 'ın tarihin en büyük yalancılarından biri olduğunun kanıtı ise onuncu asırda İslam akınlarının Hindistan içlerine kadar ulaşmasına rağmen hiçbir müellifin kendisinden bahsetmemiş olması dır.
▪ Tek rivayet sahibi ravilerin dahi incelendiği rical eserlerinde bir tane dahi Reten b. Nasr adının bulunmaması Reten'in yalanını ortaya çıkarmaktadır.