Arama

Tarık Suresi meali ve tefsiri

Mekki surelerden olan Tarık Suresi, "şiddetle çarpan şey" manasına gelir. İçerisindeki konularla öne çıkan Tarık Suresi mushaf sıralamasında seksen altıncı suredir. İnsanoğlunun yaratılışı, inkarcıların tuzakları, ölümden sonra diriliş ve Kur'an-ı Kerim'in muhtevasına dikkat çekilen Tarık Suresi fazileti, muhtevası, tefsiri ve meali ile oldukça önem arz ediyor. İşte, Tarık Suresi'nin anlamı, meali ve tefsiri...

  • 10
  • 12

Tarık Suresi 11- 14 Ayetler Tefsiri

◼ Semanın sıfatı olup "dönüşlü" anlamına gelen zâti'r-rec' ifadesini müfessirler iki türlü yorumlamışlardır: a) "Yağmur veya yağmur yüklü bulutları olan" demektir. Buna göre "dönüşlü sema" ibaresi, göğün buharlaşma yoluyla yerden aldığı suları yağmura çevirip yere geri döndürmesini, sürekli tekrar eden bu dönüşümü ifade eder (bk. Zemahşerî, IV, 242). b) Gökte bulunan yıldızlar, güneş ve ayın tekrar tekrar batıp doğmalarını anlatır (İbn Kesîr, VIII, 397). Meâlde bu yorum tercih edilmiştir. "Bitkiyle yarılan yer" ifadesi, incecik ve yumuşak filizlerin sert toprakları yararak yerin üzerine çıkmasındaki olağan üstülüğe dikkat çekmektedir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 11
  • 12

Tarık Suresi 15- 17 Ayetler Meali

15 - Onlar bir tuzak kuruyorlar;

16 - Ben de bir karşı plan hazırlıyorum.

17 - Sen o inkârcılara süre ver, onlara biraz zaman tanı.

Tarık Suresi 15- 17 Ayetleri dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

  • 12
  • 12

Tarık Suresi 15- 17 Ayetler Tefsiri

◼ İnkârcılar Hz. Peygamber'i engellemek ve getirdiği dini yok etmek maksadıyla ona karşı düşmanca tavırlar sergiliyor, hatta onun varlığını ortadan kaldırmaya çalışıyorlardı; bu amaçla ona karşı komplo düzenliyor, tuzaklar kuruyorlardı. 15. âyet bunları ifade etmektedir. Allah Taâlâ'nın onlara tuzak kurması ise "Peygambere karşı kurdukları tuzakları engelleyip, onların planlarını boşa çıkarması, kendi aleyhlerine çevirmesi ve onları cezalandırması" anlamına gelir. Müşrikler inkârlarına ve Resûlullah'a yaptıkları kötülüklere devam ettikleri halde yüce Allah tarafından hemen cezalandırılmayıp onlara süre tanıması için Hz. Peygamber'e emir verilmesi, tövbe edip dönmedikleri takdirde cezalarının şiddetli olacağını gösterir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN