Taşa kazınan tarih: Kitabeler
Osmanlı'da önemli yapıların kapılarını taçlandıran kitabeler, İslam medeniyetinin sembolik varlığının kadim ifadesi niteliğindedir. Kültür ve sanat bakımından bir hayli yüksek değere sahip bu eserler, benzerine zor rastlanılan miraslardır. Osmanlı, medeniyetin umdelerini elbette ki taşa dahi kazıyabilmişti.
Giriş Tarihi: 03.07.2022
10:09
Güncelleme Tarihi: 06.07.2022
23:09
🔹 Esasında Osmanlı'nın çok evvelinde de tarihi birer simge olarak kullanılan kitabeler, Osmanlı döneminde repertuara edebi metinlerin de dahil edilmesiyle adeta yeni bir edebiyat ortamını da beraberinde getirdi.
🔹 Çeşitli yazı türleri ile üretilen pek çok kitabe aslında, hat alanındaki gelişmiş eğitimin de bir göstergesiydi.
🔸
Medeniyet membaı şehir: Herat
🔹 İlmi yekûnun biriktiği kaynaklar sadece kitaplar, ilim adamları, yapılar ve kütüphaneler değildi. Ecdadın gelecek nesillere bilgiyi ve sırrı aktarırken kullandığı araçlardan birisi de kitabelerdi.
🔹 Kitabeler bu yönüyle ele alındığında adeta tarihin sokaklarında dolaşırken size, geçmişten gelen kültürün kadim bilgilerini hatırlatan canlı muallim vazifesindeydiler.
🔸
Kubâ Mescidi kitâbesi
🔹 Kitabelerin bu denli ehemmiyetle ve hassasiyetle oluşmuş olması, Osmanlı toplumunda ilmin ve sanatın neredeyse her meslek dalına yansıdığının bir kanıtıdır.
🔹 Özellikle son yıllarda çeşitli kurslar vasıtasıyla günümüzde ilmin ve tarihin taşıyıcılığını üstlenen kitabeleri okumak oldukça kolaylaştı. Merak edenlerin yoğun ilgisiyle kitabelerde saklı tarih gün yüzüne çıkmaya başladı.
🔸
Osmanlıca öğrenmenizi kolaylaştıracak kitaplar