Arama

Terimler ışığında kurban

Kurban, bir Müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir. Bu ibadetin ruhunda Hakk'a yakınlık ve halka fedakarlıkta bulunma anlayışı vardır. Tam bir teslimiyet sınavı olan Kurban Bayramı'nda Müslümanlar, Hz. İbrahim ile oğlu İsmail'in Allah'a mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hatırasını tazeleyerek kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduklarını simgesel bir davranışla göstermiş olmaktadırlar. İşte Kurban Bayramı'nı daha iyi idrak etmenizi sağlayacak kelimeler...

  • 6
  • 12
LEYÂL-İ AŞR
LEYÂL-İ AŞR

Zilhiccenin ilk on gecesine leyâl-i aşr denir.

Kur'ân-ı Kerîm'de; "Andolsun şafağa, on geceye, çifte ve teke, akıp gittiği vakit geceye! Bunlarda akıl sahibi için yemin yok mu?" (Fecr 89/1-5) ayetinde Allah'ın üzerine yemin ettiği "on gece", rivayetlere göre, Zilhicce aynın ilk on gecesidir.

  • 7
  • 12
NÜSÜK
NÜSÜK

O'nun rızası için yapılan her çeşit ibadet, hac, kurban ibadetler anlamına gelir.

Hac ve Umreyi Allah için tamamlayın. Eğer (elde olmayan bir sebeple) bunlardan alıkonursanız, kolayınıza gelen kurbanı gönderin. Kurban yerine varıncaya kadar, başlarınızı traş etmeyin. Sizden her kim hasta olursa yahut başından gelen bir rahatsızlığı varsa, oruç veya sadaka yahut da nüsuk (kurban) olmak üzere, fidye vermesi gerekir.

(el-Bakara, 2/I96)

Ayrıca nüsuk, sırf ibadet anlamında da kullanılmıştır:

De ki: Benim namazım, nüsuk'üm (ibadetim), hayatım ve ölümüm hep âlemlerin Rabbi Allah içindir.

(el-En'âm, 6/162)

  • 8
  • 12
UDHİYYE
UDHİYYE

Udhiye, Allah'a yakınlaşmak için, usulüne uygun olarak kuşluk vakti (veya belli vakitte) kurban edilen, belirli şartları taşıyan hayvan demektir.

Kurban bayramının ilk üç gününde Allah'a yaklaşmak için, ibadet niyetiyle kesilen özel hayvanlara udhiye denir. Kurban deyince, genellikle, diğer türleri bir yana bırakılarak, sadece udhiye kurbanı anlaşılır.

  • 9
  • 12
SILA-İ RAHİM
SILA-İ RAHİM

Sıla-i rahim terim olarak "kan bağı ve evlenme yoluyla oluşan akrabalık bağlarını yaşatma, akrabalarla ilişkiyi sürdürme, haklarını gözetme, onlara ilgi gösterme, iyilik ve yardımda bulunma, ziyaret etme" şeklinde açıklanır.

Sıla-i rahim konusu hadislerde de geniş biçimde yer almış, gerek bu tabirle gerekse başka ifadelerle bunun önemi vurgulanmıştır. Bir kimsenin, "Beni cennete götürecek bir iş söyler misiniz?" şeklindeki bir sorusuna Hz. Peygamber, "Allah'a kulluk edip O'na hiçbir şeyi ortak koşmazsın; namazını kılar, zekâtını verirsin ve akrabanı gözetirsin" diye cevap vermiştir. (Edeb,10) Bazı hadislerde sıla-i rahmin ömrü uzatacağı ifade edilir. Bu hadisler, "Allah dilediğini siler, dilediğini sabit bırakır" mealindeki ayete (er-Ra'd 13/39) dayanılarak lafzî mâniada anlaşıldığı gibi, "Allah böylelerine arkasından dua edecek hayırlı nesiller verir" şeklinde de açıklanır.

  • 10
  • 12
HEDY
HEDY

Hedy kelimesi sözlükte "yol göstermek, izinden gitmek; göndermek, hediye etmek" anlamlarına gelir. Fıkıh terimi olarak hac ve umre sırasında Harem'de kesilen kurbanlık hayvanları ifade eder. Hac ve umre yapmayanların kurban bayramı dolayısıyla kestikleri kurbana ise udhiyye denir. Kur'an'ı Kerim'de terim anlamında Bakara, Maide ve Fetih surelerinde toplam beş yerde geçer.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN