Arama

Tevazu hakkında ayet ve hadis

Tevazu, bir Müslümanın en güzel hasletlerinden biridir. Alçak gönüllü olma, ilahi kudret karşısında acziyetinin farkına varma manasına gelir. Tüm yaratılanlara şefkat ve merhamet göstererek incitmekten sakınmaktır. İslam, müminin ruhuna alçak gönüllü olmayı, kibir ve hasette uzaklaşmayı nakşeder. Nitekim yüce Rabbimiz Furkan suresinde Müslümanların özelliklerini şöyle anlatır: "Rahman'ın kulları, yeryüzünde vakar ve tevazu ile yürüyen kimselerdir. Cahiller onlara laf attıkları zaman, "selam!" der (geçer)ler." Sizler için tevazu ile şefkat hakkında ayet ve hadisleri derledik.

Enes (ra), çocukların yanından geçerken onlara selâm verdi ve Peygamber de böyle yapardı, dedi.

(Buhârî, İsti'zân, 15; Müslim, Selâm, 15)

🌻

Merhamet nedir?

  • 10
  • 20

Enes'ten (ra) rivayet edildiğine göre: Medine'deki hizmetçi kız çocuklarından/cariyelerden biri Hz. Peygamber'in (sav) elini tutar ve onu istediği yere kadar götürürdü.

(Buhârî, Edeb, 61)

💐

  • 11
  • 20

Esved b. Yezîd'den rivayet edildiğine göre: "Peygamber evinde ne yapardı?" diye Hz. Âişe'ye soruldu. "Ev işiyle uğraşırdı, yani ailesine hizmet ederdi; namaz vakti gelince de namaza giderdi." cevabını verdi.

(Buhârî, Ezân, 44)

🌸

  • 12
  • 20

Ebû Rifâa Temîm b. Useyd (ra) anlatıyor: Bir gün minberde konuşurken Resûlullah'ın yanına geldim ve: Yâ Resûlallah, dinini bilmeyen yabancı bir adam geldi ve dinini öğrenmek istiyor, dedim. Bunun üzerine Resûlullah konuşmasını kesti ve yanıma kadar geldi. Hemen Peygamber'e bir oturak getirdiler, üzerine oturdu. Allah'ın kendisine öğrettiği şeylerden bana öğretmeye başladı, sonra gitti konuşmasına devam etti ve tamamladı.

(Müslim, Cum'a, 60)

🌷

  • 13
  • 20

Enes'ten (ra) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber yemek yedikten sonra üç parmağını yalardı. Enes sözüne şöyle devam ediyor: Peygamber (sav), "Sizden birinizin lokması yere düşerse onu temizleyip yesin; onu şeytana bırakmasın." dedi ve tabağın da sıyrılmasını istedi ve "Bereketin, yemeğin neresinde olduğunu bilemezsiniz." buyurdu.

(Müslim, Eşribe, 136)

🌹

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN