Arama

Tüm hayırları tüketen kötülük: Haset

Kişinin kendisinden başkasında bulunan nesne, eşya ve imkanları kıskanması olarak bilinen haset, kalbin hastalıklarından bir hastalıktır. Haset insanı içten içe çürüterek dini ve sosyal yaşantısını ilk elden etkiler. Hasetten kurtulmanın yolu ise İslamiyet'e sımsıkı sarılmak ve Allah Teala'nın hoşuna giden amellerde bulunmaktır.

İbn Ömer (RA) anlatıyor: "İki kişiye karşı hased caizdir: Birincisi o kimsedir ki, Allah kendisine Kur'ân-ı Kerim'i nasib etmiştir, o da onu, gece ve gündüz boyu ikame eder. İkincisi de o kimsedir ki, Allah Teâla ona mal vermiştir de o da gece ve gündüz (hak yolda) infak eder."

(Buhari, Fedailu'l-Kur'an 20 / Müslim, Müsafirin 266 / Tirmizi, Birr 24)

Efendimizin (SAV) hadislerini Riyazüs Salihin'den okumak için tıklayın

▫ Burada dikkat edilmesi gereken mesele Kur'an-ı Kerim'e gösterilen düşkünlük ve infaktır. Allah için vermek anlamına gelen infak, malın kalpte yer etmemesini ifade eder. Hak Teala'nın kelamı olan Kur'an-ı Kerim ise bol bol okunması ve üzerine düşünülmesi gereken yegane kitaptır.

Nesilleri ihya eden alimler

  • 10
  • 10

İnsan, hayatı boyunca kendisini terbiye etmeye çalışandır. Rab, kelime anlamı olarak "terbiye eden" anlamına gelir. Bu cihetten meseleye bakıldığında Yüce Allah (CC) bizlerin yegane terbiye edicisidir.

▫ Bu hususta karıştırılmamalıdır ki haset ile gıpta birbirine tevazu ve kibir gibi benzer. Lakin haset içerisinde kötülük barındırırken gıpta, iyilik barındırır. Haset ve gıpta birbirine taban tabana zıt iki haslet, huydur.

Peygamber Efendimizin Ramazan ayında ettiği dualar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN