Üç aylar hakkında ayet ve hadisler nelerdir?
Receb, Şaban ve Ramazan aylarından oluşan üç aylar, 2 Şubat Çarşamba günü başlıyor. Rahmet ve mağfiret ayı olan üç aylar, bir yılda bulunan beş mübarek kandil gecesinin dört tanesini içinde barındırır. Peygamber Efendimiz bu aylara önem verir, (sav) "Ya Rabbi, Recep ve Şaban'ı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazan'a eriştir" diye dua ederdi. Peki, üç aylar hakkında ayet ve hadisler nelerdir? Peygamberimiz üç aylarda nasıl dua ederdi? Üç aylar ile ilgili hadisler...
Giriş Tarihi: 02.02.2022
09:26
Güncelleme Tarihi: 02.02.2022
09:37
Nesâî'de geçen bir rivayette Üsâme b. Zeyd (ra) şöyle demiştir: "Resulullah (sav), Şaban ayında tuttuğu orucu hiçbir ayda tutmadı. Kendisine, "Ya Resulallah! Senin, Şaban ayında tuttuğun orucu başka bir ayda tutmadığını gördüm" dedim. Şöyle buyurdu: "Şaban, Receb ile Ramazan arasında insanların gafil bulunduğu ve amellerin, alemlerin Rabbi olan Allah azze ve celleye yükseldiği aydır. Ben de amelimin (Allah Teala'ya) oruçlu olduğum halde yükselmesini seviyorum."
en- Nesâî', "Sıyâm",70
*Nesâî kimdir?
Büyük hadis ve fıkıh aliminin ismi Ahmed bin Şuayb bin Ali bin Sinân bin Bahr bin Dinar'dır. İmam-ı Nesâî adıyla meşhurdur. Hadis dinleyip yazmak için pek çok İslâm beldesini dolaşmıştır.
*Üsâme b. Zeyd kimdir?
Peygamberimizin "Allah ve Resulünü seven Üsame'yi sevsin!" iltifatına mazhar olan Üsame bin Zeyd, henüz on sekiz yaşında iken sahabenin ileri gelenlerinin bulunduğu orduya komutan tayin edildi. Peygamber Efendimizin terbiyesiyle yetişen Üsame, ömrünün 20 yılını onun yakınında geçirerek ailenin bir ferdi oldu.
Hz. Aişe (ra), Peygamber Efendimizin (sav) Berat gecesi kıldığı namazın secdesinde şöyle dua ettiğini nakleder: "Allah'ım! Gazabından rızana sığınıyorum. Cezandan affına sığınıyorum. Allah'ım! Sen'den yine sana iltica ediyorum. Sana yaptığım senâyı (övgüyü), senin kendine yaptığın senâ ölçüsünde yapmaktan âciz olduğumu itiraf ederim. Sen'in komşuluğun ve yakınlığın azizliktir. Sen'in senâ ve övülmen yücedir. Sen'in ordun mağlup edilemez. Sen, vaat ettiğin şeyde, vaadinden dönmezsin. Sen'den başka ilah, senden başka mabud yoktur."
(Müslim, salât, 222)
*Hz. Aişe kimdir?
Hz. Aişe, müminlerin annesi, Peygamberimizin eşi ve ilk Müslümanlardan Hz. Ebu Bekir'in kızıdır. İslam ilmine katkısı ile bilinir. Kur'an'ı ve sünneti en iyi bilen, anlayan ve aktaranlardan olan Hz. Aişe, hem babasından hem de Resul-i Ekrem'den İslam hakkında pek çok şey öğrenmiş; hafızasında tutmuş ve bunları Müslümanlara aktarmıştır.
Peygamber Efendimiz, üç aylar içerisinde yer alan Berat gecesinin özelliklerini Hz. Aişe (r.a) anlatırken şöyle buyurmuştur: "Bu gece Şaban ayının on beşinci gecesidir. Allah Teâlâ bu gecede Benü Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları cehennemden kurtarır. Ancak kendisine şirk koşanların, Müslümanlara karşı kin ve düşmanlık besleyenlerin, akrabaları ile münasebeti kesenlerin, gururlu ve kibirlilerin, ana-babasına asî olanların ve içki içmeye devam edenlerin yüzüne bakmaz."
(Ahmed b. Hanbel, Müsned, 6/28; Tirmizi, Savm 39; İbni Mace, İkame, 191)
Peygamber Efendimizin hadislerini okumak için tıklayın
"Şaban ayının ortasında (Berat gecesinde) gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz, Allah o gece, güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, yok mu benden af isteyen, onu affedeyim; yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim; yok mu bir musibete uğrayan, ona afiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle der."
(İbn-i Mâce, İkâme, 191, Hadis No: 1388)
➡ Üç ayların ikincisi olan Şaban ayı içerisinde Berat Kandili'ni barındırır. Bu gece, diğer günlerden daha fazla ibadet edilmesi adet halini almıştır. Bazı alimlerin, kıblenin Mescid-i Aksa'dan Kabe istikametine çevrilmesi ve hicretin ikinci yılında Berat gecesinin vukû bulduğunu kabul etmeleri bu geceye ayrı bir önem kazandırır.
Fikriyat e-kitap uygulamasından Riyazü's Salihin'i okumak için tıklayın
"Ramazan ayı gelmiştir. O mübarek bir aydır. Allah o ayda size orucu farz kıldı. O ayda cennet kapıları açılır; cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulur. Onda bin aydan hayırlı bir gece vardır. Kim Kadir gecesinin hayrından mahrum kalırsa, her hayırdan mahrum kalmıştır."
(Buhârî, Menâkıb,25; Müslim, Fedâil, 50; Fedâilu's-Sahâbe, 98,99; İbn Mâce, Cenâiz, 64)
➡ Dinî gelenekte üç aylara önem verilmesinin sebeplerinden biri de bu aylarda bulunan kandil geceleridir.
📌 Recep ayının ilk cuma gecesi Regaib, aynı ayın yirmi yedinci gecesi Miraç, Şaban ayının on beşinci gecesi Berat ve Ramazan ayının yirmi yedinci gecesi Kadir gecesidir.
➡ Kandil gecelerinin en önemlisi Kadir gecesidir. Aynı adı taşıyan surede Kur'an'ın inmeye başladığı bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilir.