Üç aylar hakkında bilgi… Üç ayların isimleri…
Müslümanlar olarak heyecanla beklediğimiz manevi yenilenme ve arınma mevsimi üç aylar, 13 Şubat 2021 Cumartesi itibariyle başlıyor. Recep, Şaban ve Ramazan aylarını kapsayan bu mübarek zamanları bol ibadetle geçirmek gerekiyor. İslam'da mübarek kabul edilen Regaib, Miraç, Berat ve Kadir geceleri de üç aylarda yer alıyor. Faziletleri bol olan üç aylarda kaza ve nafile namazların kılınması, oruç tutulması ve tövbe edilmesi tavsiye ediliyor. İşte, üç aylar hakkında bilgi… Üç ayların isimleri…
Giriş Tarihi: 13.02.2021
10:12
Güncelleme Tarihi: 02.02.2022
15:27
Regaib Gecesi, Receb ayının ilk cuma gecesidir. "Kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış" manasına gelen ragîbenin çoğuludur.
🔸
Hadis ve fıkıh literatüründe "bol sevap ve mükâfat, faziletli amel", özellikle Mâlikî fıkıh kaynaklarında sünnetin mukabili olarak "müstehap, nâfile ibadet" mânalarında kullanıldığı gibi hicrî takvime göre yedinci ay olan Receb'in ilk perşembesini Cuma'ya bağlayan geceye ad olmuştur.
Berat Gecesi, Şaban ayının 15'nci gecesidir. Arapça berâe/berâet kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Berâet, "iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması" manasına gelir.
🔸
Şâbanın on beşinci gecesinde Müslümanların Allah'ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir.
Kadir Gecesi, "bin aydan hayırlı gece" olarak müjdelenen, Kur'an-ı Kerim'in indirildiği mübarek gecedir. Kelime anlamı "hüküm, şeref, güç, yücelik" gibi manalara gelir.
🔸
İslam kültüründe "leyletü'l-Kadr" şeklinde kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sure bu gecenin fazileti hakkında nazil olmuştur.
Kandil, Müslümanlarca mübarek sayılıp kutlanan özel geceler verilen addır. Osmanlı Sultanı II. Selim döneminde (1566-1574) camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılarak kutlandığı için bu gecelere kandil geceleri denilmiştir.
🔸
Bunlar Mevlid, Regaib, Miraç, Berat ve Kadir geceleridir. Bazen Arapça "leyl" (gece) kelimesi eklenerek leyle-i Kadr, leyle-i Berât şeklinde de kullanılır.
Oruç, İslam'ın beş şartından biridir. Kelime olarak "bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak" anlamına gelen Arapça savmın (sıyâm) Farsça karşılığı olan rûze kelimesinin Türkçeleşmiş halidir.
🔸
Savm ve sıyâm ile türevleri Kur'ân-ı Kerîm'de 13 yerde, hadislerde ise çok sayıda geçmektedir. Terim olarak oruç, tan yerinin ağarmasından güneşin batmasına kadar belirlenmiş ibadeti yerine getirmek niyetiyle yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmayı ifade eder.